Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 15:21

Μεγάλο "κούρεμα" των αποζημιώσεων για την περιμετρική ζητάει το Ελληνικό Δημόσιο

Μεγάλο "κούρεμα" των αποζημιώσεων για την περιμετρική ζητάει το Ελληνικό Δημόσιο

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Νέα έκθεση εκτιμητών, με μειωμένες τιμές περίπου από 25 έως 30%, παρουσίασε σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο, στη δίκη που έγινε στο Εφετείο της Καλαμάτας, για τον καθορισμό της οριστικής τιμής αποζημίωσης, για τη γη και τα επικείμενα που απαλλοτριώθηκαν για την περιμετρική οδό και ειδικότερα για το τμήμα από την Αγιάννα μέχρι τα Γιαννιτσάνικα…

Για τις νέες αυτές τιμές δεν είχαν ενημερωθεί οι δικηγόροι των ιδιοκτητών που έχουν απαλλοτριωθεί οι περιουσίες τους, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν.
Ο μάρτυρας του Ελληνικού Δημοσίου, υπάλληλος του υπουργείου Υποδομών Ιωάννης Σκάνδαλος, υποστήριξε ότι ζητήθηκε νέα εκτίμηση τιμών, διότι η προηγούμενη είναι από το 2009 και, όπως ανέφερε, από τότε η αξία των ακινήτων και των επικείμενων έχει μειωθεί λόγω της κρίσης.
Και αυτή η τοποθέτηση προκάλεσε αντιδράσεις και ειδικότερα οι δικηγόροι τόνισαν ότι στην αναφερόμενη περιοχή δεν γίνονται αγοραπωλησίες και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι έχει μειωθεί η αξία των ακινήτων. Κλήθηκε δε ο μάρτυρας να αναφέρει κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα μείωσης της αξίας ακινήτου αλλά δήλωσε ότι δεν γνώριζε κάτι.
Ακόμη και η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν απέφυγε τον πειρασμό να προβεί σε σχόλιο, όταν ο μάρτυρας παραδέχτηκε ότι κάποιο ακίνητο προτείνεται να αποζημιωθεί με 9 ευρώ το τετραγωνικό. Τον ρώτησε αν πράγματι πιστεύει ότι μπορεί να βρει η ίδια ακίνητο στη συγκεκριμένη περιοχή με αυτή την τιμή.
Επίσης δικηγόροι υποστήριξαν ότι ενδεχομένως η αξία των ακινήτων έχει αυξηθεί, διότι η περιοχή εντάχθηκε στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όμως και πάλι ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι η ένταξη μιας περιοχής στο ΓΠΣ δεν αυξάνει και την αξία της.
Ενδιαφέρον είχε και η παραδοχή του μάρτυρα ότι πράγματι απαλλοτριώθηκε γη για την κατασκευή της συνδετήριας οδού της περιμετρικής με την οδό Αρτέμιδος, σύμφωνα με την αρχική χάραξη, όμως η συγκεκριμένη συνδετήρια οδός δεν έχει κατασκευαστεί διότι άλλαξε η χάραξη… Το δημόσιο δηλαδή απαλλοτρίωσε γη ιδιωτών για να κάνει έργο της περιμετρικής, το οποίο όμως τελικά φτιάχνεται αλλού!
Κατά τα άλλα, πολλοί δικηγόροι έβαλαν το ζήτημα της «αυταποζημίωσης», υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να επιβαρύνονται οι ιδιώτες με την αποζημίωση της γης τους που απαλλοτριώθηκε, επειδή δήθεν ωφελούνται από την κατασκευή της περιμετρικής στη φάτσα της περιουσίας τους. Όπως υπογράμμισαν, δεν υπάρχει κανένα όφελος διότι η περιμετρική θα είναι κλειστή και σε πολλές περιπτώσεις σε χαμηλότερη στάθμη από την επιφάνεια του ακινήτου τους. Ζήτησαν λοιπόν κανονική αποζημίωση.
Στ.Μ.