Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 13:32

Παράθυρο στον κόσμο με τον κινηματογράφο της αλήθειας

Από την πρώτη βραδιά του Πανοράματος Από την πρώτη βραδιά του Πανοράματος

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 
Με εξαιρετικές ταινίες και θεατές κάθε ηλικίας να τις παρακολουθούν συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία το 1o Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας «Τεκμηρίωσις», στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Το κοινό ήδη υποδέχθηκε θερμά αυτή την κινηματογραφική διοργάνωση, που ανοίγει ένα παράθυρο στο κόσμο, μέσα από αληθινές ιστορίες, οι οποίες ταξιδεύουν το θεατή και του γνωρίζουν τόπους, ανθρώπους, καταστάσεις, πολιτισμούς.

Το πρόγραμμα προβολών συνεχίζεται έως και την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, ενώ την έναρξη κήρυξε την περασμένη Τετάρτη ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το Πανόραμα Ντοκιμαντέρ σύντομα θα λάβει πανελλήνια διάσταση. Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανοράματος Μιχάλης Δημητρακόπουλος παρουσίασε τα μέλη και τους συντελεστές του και απηύθυνε ευχαριστίες στο Δήμο Καλαμάτας για τη στήριξη. Η καλλιτεχνική διευθύντρια Τζίνα Πετροπούλου μίλησε για τους δημιουργούς που βοήθησαν, προσφέροντας το έργο τους, για τους στόχους του Πανοράματος, για τη δομή του και για το τί πρόκειται να παρακολουθήσουμε τις επτά ημέρες της διοργάνωσής του. Η πρώτη βραδιά έκλεισε με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσαμπασιάκου «Ο Μανάβης», που χειροκροτήθηκε ένθερμα από το κοινό. 
Το Σαββατοκύριακο περιλαμβάνει επίσης δυνατές ταινίες. Στο σημερινό απογευματινό πρόγραμμα προβάλλονται «Η καλλονή του Πέρα» της Νadire Sipka, το «Καντίρ - ένας Αφγανός Οδυσσέας» της Αννέτας Παπαθανασίου, που εντάσσεται στο αφιέρωμα για τη μετανάστευση, το οποίο θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, και τα «Ερείπια» της Ζωής Μαυρουδή, ενώ η μουσική ταινία που κλείνει το πρόγραμμα της ημέρας είναι το «Ανοιχτά μικρόφωνα» του Νίκου Σκαρέντζου. 
Σήμερα Σάββατο ξεκινά επίσης στο Καλλιτεχνικό Στέκι (Μπενάκη 5, Ιστορικό Κέντρο), το workshop «Βασικές αρχές Κινηματογράφου και συγγραφή σεναρίου», το οποίο απευθύνεται σε νέους που τους ενδιαφέρει η κινηματογραφική τέχνη τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Συντονιστής του εργαστηρίου θα είναι ο Αλέξης Τσάφας, σκηνοθέτης/παραγωγός ντοκιμαντέρ. Ώρες: 14:00 - 17:00. 
Το πρόγραμμα της Κυριακής, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, ξεκινά με το ντοκιμαντέρ «Τι σκέφτονται τα ζώα;» του Michael Bicks και συνεχίζει, έως τις 18.00 περίπου, με ταινίες του Όμηρου Ευαγγελινού, του Φώτου Λαμπρινού και του Σταύρου Ψυλλάκη. 
Στις 18.00 θα γίνει συζήτηση με θέμα «Ντοκιμαντέρ και κοινωνική μνήμη» με προσκεκλημένους τον Λ. Παπαστάθη, τον Σ. Ιωάννου, τον Γ. Τριτσιμπίδα και τον B. Αλεξόπουλο. 
Στις 19.30 οι προβολές συνεχίζονται με ταινίες των Γιάννη Τριτσιμπίδα και Χρ. Καρακέπελη. Στις 22:45, η μουσική ταινία που κλείνει το πρόγραμμα της ημέρας είναι αφιερωμένη στον Bob Marley, σε σκηνοθεσία Kevin Macdonald.


Σάββατο 25/1

11:00 «Οι αθάνατοι στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης» του Γ. Μουστάκη 75’

12:00 «Χαρτογραφία της μοναξιάς» της Nocem Collado 69’

13:35 «Σε τούτο το καρτέρι» της Άννα Τσιάρτα 65’

14:45 «Kites/Χαρταετοί» της Beata Dzianowich 79’

16:10 «Όνειρα DNA» του Bregtje Van der Haak 55’

17:10 «Η καλλονή του Πέρα» της Νadire Sipka 53’

18:10 «Καντίρ - Ένας Αφγανός Οδυσσέας» της Αννέτας Παπαθανασίου 79’

19:45 «Πεθαίνοντας για την αλήθεια» του Νίκου Μεγγρέλη 73’

21:20 «Ερείπια» της Ζωής Μαυρουδή 54’

22: 30 «Ανοιχτά μικρόφωνα» του Νίκου Σκαρέντζου 80’


Κυριακή 26/1

11:00 «Τι σκέφτονται τα ζώα;» Του Michael Bicks 54’

12:00 «Toxic crisis» του Όμηρου Ευαγγελινού 55’

13:00 «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» του Φώτου Λαμπρινού 72’

16:15 «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε» του Σταύρου Ψυλλάκη 87’

18:00 Συζήτηση: «Ντοκιμαντέρ και κοινωνική μνήμη», με τους Λ. Παπαστάθη, Σ. Ιωάννου, Γ. Τριτσιμπίδα και B. Αλεξόπουλο

19:30 «Βιέτ Κώστας. Υπηκοότης: Ακαθόριστος» του Γιάννη Τριτσιμπίδα 90’

21:00 «Πρώτη Ύλη» του Χρ. Καρακέπελη 78’

22:45 «Bob Marley» του Kevin Macdonald 150’