Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014 02:41

Διαβεβαιώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει το καθεστώς στα μίντια και την ενημέρωση

Κώστας Αρβανίτης, Βασίλης Μουλόπουλος, Θανάσης Πουλόπουλος και Πόλυ Κρημνιώτη Κώστας Αρβανίτης, Βασίλης Μουλόπουλος, Θανάσης Πουλόπουλος και Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την ενημέρωση του λαού και όχι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της οικονομικής εξουσίας και της πολιτικής τάξης που αυτή ελέγχει. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα θέματα με τα οποία θα καταπιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν βρεθεί στην εξουσία, όπως αναφέρθηκε κατά την εκδήλωση που έγινε το Σάββατο το βράδυ στο…

…αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, με τον Κώστα Αρβανίτη, διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο κόκκινο», τον Βασίλη Μουλόπουλο, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ και την Πόλυ Κρημνιώτη, δημοσιογράφο της «Αυγής».
Ο Βασίλης Μουλόπουλος είπε ότι τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας ελέγχει ένα ολιγοπώλιο, το οποίο ελέγχει επίσης την πολιτική τάξη που ασκεί την εξουσία. Το ολιγοπώλιο αυτό, τόνισε, όχι μόνο δεν προσφέρει ενημέρωση στο λαό αλλά αντίθετα παραπληροφορεί και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, για να διατηρήσει την οικονομική του δύναμη και να συνεχίσει να ελέγχει το πολιτικό σύστημα.
Ο κ. Μουλόπουλος είπε ότι σύντομα θα έρθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα εφαρμόσει τη νόμιμη διαδικασία για να χορηγηθούν άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και στα περιφερειακά κανάλια. Το ίδιο θα γίνει και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Όπως υπογράμμισε, δεν θα μπορούν να έχουν κανάλι κάποιοι που χρωστούν και δεν εφαρμόζουν το νόμο. Επίσης είπε ότι τα κανάλια που λειτουργούν μέχρι τώρα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τα τέλη που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρώσει.
Η Πόλυ Κρημνιώτη είπε ότι το ολιγοπώλιο των μίντια με την πολιτική τάξη που κυβερνά, έχουν κόψει τον πολιτισμό από την ενημέρωση του λαού και τον έχουν αντικαταστήσει με το θέαμα. Και αυτό γιατί όταν αποστερείς από έναν λαό τον πολιτισμό, μπορείς πιο εύκολα να τον ελέγξεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτή την περίοδο στην Αθήνα σημειώνεται μια έκρηξη πολιτιστικής δημιουργίας, ωστόσο δεν προβάλλεται τίποτα στα μίντια. Πέρα όμως από τη μη προβολή αυτής της δημιουργίας, τα μίντια δεν κάνουν καμία αναφορά και για την καταβαράθρωση των πολιτιστικών οργανισμών από την κυβέρνηση και τις μνημονιακές πολιτικές, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, για την οποία δεν έχει πει τίποτα κανένα κανάλι.
Ο Κώστας Αρβανίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα θα είναι στην κυβέρνηση και σαφώς πρέπει να διαμορφώσει ένα διαφανές πλαίσιο λειτουργίας των Μέσων Ενημέρωσης, για την ενημέρωση του λαού και όχι για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων. Επέμεινε όμως ότι μια αριστερή κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει σε όλους να τοποθετούνται ελεύθερα και δήλωσε βέβαιος ότι αυτό θα γίνει και δεν θα επαναληφθούν αποκλεισμοί τους οποίους εφάρμοσαν τα μέχρι σήμερα κόμματα εξουσίας.
Για την ΕΡΤ ο γνωστός δημοσιογράφος είπε ότι πρέπει και θα λειτουργήσει με ελευθερία και αυτοδιαχείριση, όπως λειτούργησε από την 11η Ιουνίου 2013, όταν έπεσε το μαύρο, και όχι όπως λειτουργούσε μέχρι εκείνη την ημέρα.
Επίσης είπε ότι οι δημοσιογράφοι που πήγαν στη λεγόμενη Δημόσια Τηλεόραση έχουν οι ίδιοι αποκλείσει την επιστροφή τους στην ΕΡΤ, όταν θα επαναλειτουργήσει με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ Καλαμάτας Γρηγόρης Πουλόπουλος, ενώ η εκδήλωση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Γιώργου Γιαννόπουλου, από την Επιτροπή Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που περιέγραψε τον αντικοινωνικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα μίντια, υπηρετώντας την οικονομική εξουσία και το κυρίαρχο μέχρι τώρα πολιτικό σύστημα.
Στ.Μ.