Σάββατο, 08 Μαρτίου 2014 03:11

Εισαγγελική παραγγελία για το παζάρι της Αγίας Τριάδας και τη λαϊκή του Σαββάτου

Στέφανος Τομαρόπουλος Στέφανος Τομαρόπουλος

ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ
Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησαν και πέτυχαν 17 πωλητές ειδών ελαφράς βιοτεχνίας, οι οποίοι έχουν νόμιμη άδεια για το παζάρι που γίνεται κάθε Πέμπτη στην Αγία Τριάδα της Καλαμάτας και ζητούν να συμμετέχουν και στη λαϊκή του Σαββάτου, στην Κεντρική Αγορά…

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι 17 πωλητές υποστήριξαν ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος από το Δήμο Καλαμάτας και ειδικότερα ότι παρανόμως δεν τους επιτρέπεται να συμμετέχουν στη λαϊκή του Σαββάτου. Όπως σημείωσαν, έχουν καταθέσει όλα τα στοιχεία αυτής της υπόθεσης στον εισαγγελέα της Καλαμάτας, ο οποίος έχει παραγγείλει δύο προανακριτικές έρευνες για το θέμα αυτό.
Ο εκπρόσωπος των πωλητών, Στέφανος Τομαρόπουλος, σημείωσε ότι νόμιμη άδεια για το παζάρι της Αγίας Τριάδας έχουν 30 άτομα. Από αυτά, τα 17 άτομα, που είναι κάτοικοι Καλαμάτας, προσπαθούν εδώ και πάρα πολύ καιρό να μπουν στη λαϊκή που γίνεται κάθε Σάββατο στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας, στο πλαίσιο του νόμου 2323/95 που ορίζει ότι οι λαϊκές αγορές λειτουργούν ενιαία κατά κατηγορία προϊόντων (επαγγελματίες-παραγωγοί). Ωστόσο η απάντηση του Δήμου Καλαμάτας είναι αρνητική, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει χώρος για να τοποθετηθούν.
Ο κ. Τομαρόπουλος είπε ότι χώρος υπάρχει για να μπουν οι 17 πωλητές στη λαϊκή, παρά τα όσα επικαλείται ο Δήμος. Σημείωσε δε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που έχει την αρμοδιότητα της τοποθέτησης των πωλητών στη λαϊκή, επανειλημμένως έχει καλέσει το Δήμο να οριοθετήσει το χώρο και να υποβάλει τα σχεδιαγράμματα, αλλά απάντηση από το Δήμο δεν υπάρχει καμία.
Ακόμη ο κ. Τομαρόπουλος ανέφερε ότι η Καλαμάτα είναι η μοναδική πόλη στη χώρα όπου γίνονται χωριστά η λαϊκή από το παζάρι των ειδών ελαφράς βιοτεχνίας, με αποτέλεσμα όμως να είναι τελικά και τα δύο παράνομα!
Σε ό,τι αφορά τη λαϊκή της Αγίας Τριάδας, ο κ. Τομαρόπουλος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η «Διοκλής», πρώην ΑΔΕΚ, χορηγεί με έμμεσο τρόπο άδειες για το παζάρι σε τρίτους, με αποτέλεσμα οι πωλητές με τις νόμιμες άδειες να έρχονται αντιμέτωποι με αθέμιτο ανταγωνισμό, να έχουν μειωμένα έσοδα και να μην μπορούν σε λίγο καιρό να ανανεώσουν τις άδειές τους λόγω των οφειλών τους στον ασφαλιστικό τους φορέα και στο δημόσιο.
Ειδικότερα ο κ. Τομαρόπουλος είπε ότι η «Διοκλής» ενοικιάζει τα καταστήματα του Δυτικού Εμπορικού Κέντρου, όπου γίνεται το παζάρι της Αγίας Τριάδας, σε επαγγελματίες, στους οποίους παραχωρεί επιπλέον, με πρόσθετο τίμημα, τη δυνατότητα να βγάζουν πάγκους την ημέρα του παζαριού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το παζάρι δεν γίνεται από τους 30 πωλητές με τη νόμιμη άδεια αλλά και από άλλους 40 που έχουν ενοικιάσει τα καταστήματα του Δυτικού Εμπορικού Κέντρου. Είπε δε ο κ. Τομαρόπουλος ότι σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων αυτών είναι κλειστά και ανοίγουν μόνο την Πέμπτη στο παζάρι.
Επιπλέον σημείωσε ότι το παζάρι θα έπρεπε να το κάνει ο ίδιος ο Δήμος και όχι η «Διοκλής», διότι τα έσοδα είναι ανταποδοτικά. Κανείς λοιπόν δεν γνωρίζει όλα αυτά τα χρόνια ποια ήταν τα έσοδα της «Διοκλής» από τους πωλητές με τη νόμιμη άδεια συν τους επαγγελματίες με την έμμεση άδεια και ποια ήταν η ανταποδοτικότητα αυτών των εσόδων.
Κλείνοντας ο κ. Τομαρόπουλος τόνισε ότι οι πωλητές δεν αντέχουν άλλο αυτόν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ότι αυτό που ζητούν είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι και τίποτα άλλο, ενώ σημείωσε ακόμη ότι ζητούν από το Δήμο, τη «Διοκλή» και την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας διάλογο, συνεργασία και συνεννόηση.
Σταύρος Μαρτίνος