Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012 17:54

Ο Κώστας Μαργέλης καταγγέλλει τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ο Κώστας Μαργέλης καταγγέλλει τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

ΝΕΑ ΑΠΟΧΗ ΤΡΙΤΗ - ΤΕΤΑΡΤΗ 
Προδομένοι αισθάνονται οι δικηγόροι της επαρχίας από τη στάση των Δικηγορικών Συλλόγων της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που δε συμμορφώθηκαν με την απόφαση της πλειοψηφίας για κινητοποιήσεις, γι’ αυτό και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, ανέλαβε πρωτοβουλία για την ίδρυση οργάνου που θα εκπροσωπεί τους Δικηγορικούς Συλλόγους της περιφέρειας.

Μάλιστα, ο Κώστας Μαργέλης, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει για τη στάση του τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τον Μεσσήνιο Γιάννη Αδαμόπουλο. Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος «πέθανε»! Ζήτω η Ολομέλεια των προέδρων των Επαρχιακών Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος»!
Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι της επαρχίας αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους, δεν θα πάνε δηλαδή στα δικαστήρια, την Τρίτη και την Τετάρτη (20-21 Μαρτίου), την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη (26-27 Μαρτίου) και τη μεθεπόμενη Πέμπτη και Παρασκευή (5-6 Απριλίου).
Όπως σημειώνουν οι δικηγόροι της επαρχίας στην απόφαση για την αποχή, «η δικηγορική κοινότητα της χώρας επισημαίνει εκ νέου τα αδιέξοδα με τα οποία μας φέρνουν διαρκώς αντιμέτωπους ως κράτος οι μνημονιακές πολιτικές εξωθεσμικής σύλληψης, οι οποίες - ερχόμενες σε αντίθεση με βασικές παραδοχές του Συντάγματος, του εν γένει δικαιικού μας, αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού - ισοδυναμούν με καταστρατήγηση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και κράτους δικαίου. Οι μνημονιακές αυτές ρυθμίσεις είναι βέβαιο πως έχουν ως στόχο την ποδηγέτηση της Δικαιοσύνης υπό τις οδηγίες και το πνεύμα της τρόικας, η οποία επιχειρεί δίχως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να υποκαταστήσει τις προβλεπόμενες θεσμικές λειτουργίες».
Όσον αφορά στη διαμαρτυρία για τη στάση των τριών μεγάλων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στην ανακοίνωση του Κώστα Μαργέλη τονίζονται μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ότι όταν οι αποφάσεις της Ολομέλειας δεν «εξυπηρετούν», οι Πρόεδροι και η πλειοψηφία των Διοικητικών Συμβουλίων των τριών μεγάλων Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, τις αγνοούν.
Δυστυχώς, η διάσπαση του κλάδου είναι πλέον γεγονός με πρωτοβουλία και ευθύνη του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και με συνοδοιπόρους τους Προέδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.
Δυστυχώς, την κρίσιμη αυτή ώρα για το δικηγορικό σώμα, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, μη σεβόμενοι την απόφαση της Ολομέλειας, επέδειξαν προκλητικώς ιδιαίτερη και ανεπίτρεπτη για τα συμφέροντα των δικηγόρων συμπεριφορά.
Είχα την απαίτηση από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε κρίσιμες ψηφοφορίες να είναι πραγματικός ηγέτης και μπροστάρης, να έχει θέσεις και να προσπαθεί να τις αναπτύξει για να μας πείσει και σε καμία περίπτωση να μην ψηφίζει ποτέ λευκό.
Είχα την απαίτηση από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, έχοντας νωπή την απόφαση της Ολομέλειας για κυλιόμενες αποχές, να εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου του την απόφαση της Ολομέλειας, εκδηλώνοντας εμπράκτως τον σεβασμό του σε αυτή (έστω και αν τυπικά είχε ψηφίσει λευκό ή ακόμα και αν διαφωνούσε με αυτή).
Είχα την απαίτηση από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος να καταγγείλει δημοσίως για αντιδικηγορική συμπεριφορά το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νικόλαο Κανελλόπουλο, εταίρο - διαχειριστή της δικηγορικής εταιρείας «Νικόλας Κανελλόπουλος & Συνεργάτες» και μέλος του διεθνούς δικτύου δικηγορικών εταιριών InternationalJurists.
Είχα την απαίτηση από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος να αισθάνεται ότι είναι πρωτίστως Πρόεδρος της Ολομέλειας και δευτερευόντως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών».