Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012 03:10

Οι «μπαταχτσήδες» την έβγαλαν καθαρή με το Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας

Οι  «μπαταχτσήδες» την έβγαλαν καθαρή με το Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΦΑΡΙ
Σφουγγάρι έβαλε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της κοινωφελούς επιχείρησης «Φάρις» και έσβησε τις οφειλές «μπαταχτσήδων» χρεωστών του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, συνολικού ύψους άνω των 71.500 ευρώ!
Το πρόβλημα, όπως παρουσιάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Φάρι», δεν είναι μόνο ότι κάποιοι αρνούνται επί χρόνια να πληρώσουν ή να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους προς το ΔΗΠΕΘΕΚ, αλλά και ότι το ίδιο το λογιστήριο του Δημοτικού Θεάτρου δεν εφάρμοζε τους τυπικούς κανόνες που προβλέπει η νομοθεσία.

Για τη μη τήρηση αυτών των κανόνων, μάλιστα, έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη, όπως τόνισε ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης, Νίκος Μπασακίδης, o οποίος υπενθύμισε επίσης τα βαριά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί τόσο από την Εφορία όσο και από το ΙΚΑ.
Όσον αφορά στη διαγραφή οφειλών, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να σβήσει τις απαιτήσεις από διάφορους συνεργάτες του Δημοτικού Θεάτρου, μέχρι την 1/12/2008, λόγω της παρέλευσης πενταετίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται ακριβώς για οφειλές. Το ΔΗΠΕΘΕΚ, με παράτυπο τρόπο, κατέβαλε προκαταβολές σε συνεργάτες του (σκηνοθέτες, σκηνογράφους, χορογράφους, μουσικούς κ.ά.), χωρίς να έχουν εκδοθεί τα σχετικά παραστατικά του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Προφανώς οι συνεργάτες, όπως αναφέρθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο, αφού είχαν πάρει την προκαταβολή, απέφευγαν μετά να κόψουν τιμολόγιο προκειμένου να μην φορολογηθούν. Όμως το Θέατρο δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τη δαπάνη της προκαταβολής, η οποία παρουσιαζόταν ως απαίτηση στους ισολογισμούς κάθε χρήσης. Το σύνολο αυτών των απαιτήσεων, οι οποίες σβήστηκαν χθες, ανέρχεται στις 43.965 ευρώ. Η κατηγορηματική διαβεβαίωση, που έδωσε χθες ο Νίκος Μπασακίδης, είναι ότι με την ίδρυση του «Φάρι» αυτός ο τρόπος λειτουργίας έπαυσε οριστικά.
Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο διέγραψε τις οφειλές Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Δήμων, για παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ, τις οποίες αγόρασαν, αλλά ποτέ δεν ξεπλήρωσαν. Το συνολικό ποσό που διεγράφη φτάνει τις 27.753 ευρώ, το οποίο κρίθηκε «ανεπίδεκτο είσπραξης».
Από την άλλη, ο Φάρις χθες διέγραψε και δικές του οφειλές προς διάφορους προμηθευτές, συνολικού ύψους 22.000 ευρώ. Η κοινωφελής επιχείρηση αναζήτησε τους συγκεκριμένους προμηθευτές προκειμένου να τους εξοφλήσει, ωστόσο πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, δεν υφίστανται πλέον. Όλες αυτές οι οφειλές είναι της προηγούμενης πενταετίας.
Στ.Μ