Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012 18:58

Περιοδεία της Λίνας Μενδώνη σε έργα του υπουργείου Πολιτισμού στη Μεσσηνία

Περιοδεία της Λίνας Μενδώνη σε έργα του υπουργείου Πολιτισμού στη Μεσσηνία

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΡΧ. ΜΕΣΣΗΝΗ 
Παρά την ασφυκτική οικονομική κατάσταση, η παρουσία του υπουργείου Πολιτισμού στη Μεσσηνία είναι αισθητή, σχετικά με τα έργα που αφορούν κυρίως σε αρχαιολογικούς χώρους και άλλα μνημεία. Αυτό προέκυψε από τις τοποθετήσεις της γενικής γραμματέως του υπουργείου, Λίνας Μενδώνη, που το πρωί επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Αλευρά, και στη συνέχεια το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ενώ ακολούθως περιόδευσε σε διάφορα έργα. Το απόγευμα έφτασε στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, όπου θα παραμείνει το βράδυ, καθώς επισκέπτεται και εκεί σειρά έργων.

Για το πιο προβεβλημένο έργο του Νομού, την Αρχαία Μεσσήνη, η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι έχει εξασφαλιστεί ποσό 3.000.000 ευρώ για τη συνέχιση των ανασκαφικών και αναστηλωτικών εργασιών, ενώ ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκαν και 2.000.000 ευρώ για το έργο της επιστημονικής επιτροπής των Κάστρων της Πυλίας (Μεθώνη, Κορώνη, Νιόκαστρο Πύλου, Παλαιόκαστρο).
Η γενική γραμματέας, μετά τις επισκέψεις της στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, ξεκίνησε την περιοδεία από το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, που έχει μπει σε φάση αποπεράτωσης και πιθανότατα θα ανοίξει το καλοκαίρι για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Επίσης, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβιτίκων στην Καλαμάτα, το Κάστρο της Καλαμάτας και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Θουρίας, όπου ξεκίνησαν ανασκαφικές εργασίες που χρηματοδοτούνται από κοινού από το υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο.
Ο κ. Αλευράς τόνισε ότι πράγματι στη Μεσσηνία βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα, όπως στο Ανάκτορο του Νέστορος, στη Χώρα, στην Αγία Σωτήρα των Χριστιάνων, στο Κάστρο της Ανδρούσας, στο συγκρότημα των Μούρτζινων-Τρουπάκηδων στην Καρδαμύλη, στο Ανδρομονάστηρο κ.α. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και άλλα που επιβάλλεται να γίνουν, όπως η δημιουργία του Ενάλιου Αρχαιολογικού Πάρκου στο Ναυαρίνο, οι παρεμβάσεις στα Κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης, η στήριξη του Κάστρου της Κυπαρισσίας.
Όσον αφορά τον κ. Νίκα, επίσης αναφέρθηκε σε έργα του υπουργείου στο Δήμο Καλαμάτας, υπογράμμισε την καλή συνεργασία που υπάρχει με τη γενική γραμματέα, ενώ τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο πλέον να γίνει η μελέτη και να αναδειχθούν τα έργα τέχνης από τα ταφικά σπαράγματα του Νεκροταφείου Καλαμάτας.
Από την πλευρά της, η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι διαχρονικά οι σχέσεις του υπουργείου Πολιτισμού με το Δήμο Καλαμάτας και γενικά τη Μεσσηνία ήταν πολύ καλές. Τόνισε ότι η περιοχή μας είναι εξαιρετικά σημαντική για το υπουργείο Πολιτισμού και διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση των θεμάτων.
Στ.Μ.