Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012 17:51

Παράνομο χαράτσι εισέπραττε εκβιαστικά η ΔΕΗ!

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης

ΝΕΑ ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ 
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ένα ακόμη χαράτσι της ΔΕΗ, υπό το όνομα «Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας», η Επιχείρηση συνεχίζει να το εισπράττει, παρ’ ότι έχει καταργηθεί με νόμο που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2011!
Ωστόσο, το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, με μια ακόμη θαρραλέα απόφασή του, όπως τη χαρακτηρίζει και ο Δικηγορικός Σύλλογος, έκρινε, σε επίπεδο προσωρινής διαταγής, ότι η ΔΕΗ παράνομα ζητάει να πληρωθεί το χαράτσι από συγκεκριμένο καταναλωτή και της απαγορεύει να κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος μιλάει για παρανομία και εκβιασμό σε βάρος των πολιτών και εκφράζει τη μεγάλη του εκτίμηση προς δικαστές της Καλαμάτας.
«Η ΔΕΗ εισπράττει εδώ και πολλούς μήνες καταργημένο τέλος, το οποίο μάλιστα δεν είναι προκαθορισμένο, αλλά διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού, δηλαδή την κατανάλωση του ρεύματος!», υπογραμμίζει στη σχετική ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας και εξηγεί: «Επικαλούμενη το άρθρο 29 του νόμου 2773 του 1999, η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού χρεώνει κάθε λογαριασμό (στον εκκαθαριστικό) με ένα ποσό για «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας». Ωστόσο, όπως προκύπτει από το άρθρο 195 με τις καταργούμενες διατάξεις του νόμου 4001, ο οποίος δημοσιεύτηκε 22 Αυγούστου του 2011, το άρθρο στο οποίο βασίζεται η χρέωση της ΔΕΗ έχει καταργηθεί! Που σημαίνει ότι εισπράττεται κατά παράβαση της νομοθεσίας, δηλαδή παράνομα, εδώ και πάνω από έξι μήνες!».
Ακόμη, ο Δικηγορικός Σύλλογος επισημαίνει: «Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, με προσωρινή διαταγή του, απαγόρευσε στη ΔΕΗ τη διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεως των ασφαλιστικών μέτρων για το λόγο ότι ο καταναλωτής αρνείται να πληρώσει το κατηργημένο – παράνομο τέλος για «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας» προς την ΔΕΗ. Συγκεκριμένα στον ως άνω καταναλωτή ο συνολικός εκκαθαριστικός λογαριασμός της ΔΕΗ ανήρχετο στο ποσό των 621,42 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 149,97 αντιστοιχούσε στο κατηργημένο – παράνομο τέλος για «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας». Η απόφαση - προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων), καθίσταται «απόφαση – οδηγός» για την περαιτέρω εφαρμογή του Νόμου και είναι βέβαιο ότι θα υποχρεώσει την ΔΕΗ στην επιστροφή των μέχρι σήμερα αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τους καταναλωτές».
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος Έλενα Βασιλοπούλου, ενώ η απόφαση για την προσωρινή διαταγή είναι της πρωτοδίκου Αιμιλίας Παπαδάκη. Όπως υπογραμμίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος, «η απόφαση καταδεικνύει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο ότι και πρέπει και μπορούμε να εμπιστευτούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους Έλληνες δικαστές, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης, αλλά και απόλυτης αντίληψης του ρόλου τους, συμβάλλουν με τις δικαστικές τους αποφάσεις στην αποκατάσταση της αδικίας, της παρανομίας και του «εκβιασμού» που υφίστανται οι συμπολίτες μας».