Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012 18:45

Σκουπιδότοπος στο πεδίο βολής χωρίς κανένα απολύτως μέτρο πυρασφάλειας!

Σημερινή φωτογραφία Σημερινή φωτογραφία

ΣΕ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ ΚΡΕΜΕΤΑΙ 
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Βουνό σκουπιδιών έχει δημιουργηθεί και πάλι στο πεδίο βολής της Καλαμάτας, ψηλά στο Νέδοντα. Μάλιστα, ο χώρος δεν εποπτεύεται και, σε περίπτωση αυτανάφλεξης των σκουπιδιών ή και εσκεμμένης ενέργειας, υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να αρπάξει ανεξέλεγκτη φωτιά!

Στο πεδίο βολής γίνεται η μεταφόρτωση των σκουπιδιών, όμως ο χώρος από σταθμός μεταφόρτωσης έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Προφανώς, ο εργολάβος, που απομακρύνει τα σκουπίδια, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη συμβατική του υποχρέωση για την καθημερινή απομάκρυνση του συνόλου των απορριμμάτων του Δήμου. Ωστόσο, μόλις χθες, Μεγάλη Τρίτη, αναρτήθηκε στο Διαύγεια η νέα σύμβαση, με την οποία παρατείνεται, από τις 5 Απριλίου μέχρι τις 31 Μαΐου, η ανάθεση απομάκρυνσης των σκουπιδιών στον εργολάβο (προϋπολογισμός 300.000 ευρώ για δύο μήνες).
Προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά το γεγονός ότι υπεγράφη αυτή η σύμβαση, ενώ ο εργολάβος έχει επί δέκα ημέρες περίπου αφημένους τόνους σκουπιδιών στο πεδίο βολής.
Πάντως, η κατάσταση αυτή δείχνει ότι η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας κρέμεται από μια κλωστή και ίσως είναι θέμα χρόνου το πότε αυτή θα σπάσει και θα γεμίσουν και πάλι σκουπίδια η πόλη και τα χωριά. Η αποτυχία αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος από τη δημοτική αρχή, είναι εντυπωσιακή. Η μεν Μαραθόλακκα έχει γεμίσει σύμμεικτα σκουπίδια, σκουπιδοδεμάτια και κομπόστ, ενώ η RAM εδώ και μήνες έχει διακόψει τις εργασίες της, γιατί αδυνατεί να διαχειριστεί τα απορρίμματα. Στη Θουρία υπάρχει ένας παλιός σκουπιδότοπος, για τον οποίο έχει επιβληθεί πρόστιμο από την Περιφέρεια. Στο πεδίο βολής έχει δημιουργηθεί ο σκουπιδότοπος που προαναφέραμε, ενώ και η ΜΟΛΑΚ εξακολουθεί να παραμένει κλειδωμένη.
Κάτι άλλο που δημιουργεί ερωτήματα, όσον αφορά στο πεδίο βολής, είναι ότι σε κάποιο σημείο, κοντά στα σκουπίδια, έχουν συσσωρευτεί μεγάλοι όγκοι χώματος. Μήπως το χώμα αυτό χρησιμεύει σε κάτι στον εργολάβο; Το χώμα έχει πάει εκεί τζάμπα; Φεύγει από εκεί τζάμπα; Επιβαρύνεται με κάποιον τρόπο ο Δήμος;
Στ.Μ.