Τετάρτη, 02 Μαϊος 2012 19:56

Το ίδιο έργο και φέτος για την πλαζ της Καλαμάτας

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Η καθιερωμένη κάθε χρόνο τέτοια εποχή σύσκεψη, για τη μεταχείριση της πλαζ από τους καταστηματάρχες, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, υπό το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα. Και αυτή τη φορά αναφέρθηκε ότι ο νόμος απαγορεύει διάφορες κατασκευές και παρεμβάσεις, ωστόσο είναι βέβαιο ότι και πάλι η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη και κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για την τήρηση της νομοθεσίας.

Θα δούμε δηλαδή τραπεζοκαθίσματα μέχρι τη θάλασσα, διάφορες σταθερές κατασκευές, κατάληψη της πλαζ σε έκταση πολύ μεγαλύτερη από τη «φάτσα» των καταστημάτων κ.ά.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Κτηματικής Υπηρεσίας και του Λιμεναρχείου, ο νόμος απαγορεύει πλέον τη δημιουργία εξεδρών στην πλαζ, ακόμη και την τοποθέτηση πλακών πεζοδρομίου επάνω στην άμμο. Το μόνο που επιτρέπει είναι την τοποθέτηση ομπρελών και τραπεζοκαθισμάτων σε συγκεκριμένη απόσταση από τη θάλασσα, καθώς και ξύλινους διαδρόμους μέχρι τη θάλασσα για την εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα.
Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου σημειώνεται ότι κατά τη σύσκεψη «συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν στη χρήση του αιγιαλού από αυθαίρετες ενέργειες και από την αντιφατικότητα της νομοθεσίας. Συμφωνήθηκε να γίνονται κατασκευές επί του αιγιαλού σύμφωνα με το νόμο (ομπρέλες, ξύλινοι διάδρομοι, τραπεζάκια, κλπ) και να γίνεται κάθε προσπάθεια για την εξυπηρέτηση, ιδιαίτερα των ΑΜΕΑ. Αποκλείεται κάθε δράση επί του αιγιαλού που συνδέεται με τη μεταφορά άμμου, την κατασκευή εξέδρων, κλπ. Ο δήμαρχος ζήτησε οι επαγγελματίες να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, να ζητούν το χώρο επί του αιγιαλού, που τους είναι αναγκαίος, να σέβονται την ελεύθερη πρόσβαση των λουομένων προς τη θάλασσα και να μεταφέρουν όλα τα κινητά στοιχεία από τον αιγιαλό με τη λήξη της τουριστικής περιόδου.
Αναφέρθηκε επίσης, στην προσπάθεια υποστήριξης των επαγγελματιών, με τους χώρους στάθμευσης, με τη λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (σε ένα μήνα περίπου) και το μεγάλο παραθαλάσσιο πάρκο από το Πανελλήνιο μέχρι του Κοιλάκου, η μελέτη του οποίου έχει σχεδόν τελειώσει».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και των αρμόδιων υπηρεσιών, η Αστυνομία, επαγγελματίες, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σπύρος Λαγωνικάκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Αδαμόπουλος, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας Βενετία Λιακουνάκου.