Πέμπτη, 17 Μαϊος 2012 02:50

«Άλλα ντ’ άλλων» ζητάει το υπουργείο Περιβάλλοντος για το λιμάνι της Καλαμάτας

«Άλλα ντ’ άλλων» ζητάει το υπουργείο Περιβάλλοντος για το λιμάνι της Καλαμάτας

«ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ» ΤΟ 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Κόντρα στη βούληση όλων των τοπικών φορέων, για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο λιμάνι της Καλαμάτας, πηγαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο με τις απίθανες προτάσεις του «μπλοκάρει» το προγραμματικό σχέδιο του λιμανιού, χωρίς την έγκριση του οποίου δεν μπορεί να γίνει το παραμικρό έργο.

Ενώ το προγραμματικό σχέδιο είχε πάρει όλες τις εγκρίσεις και απέμενε η τελική υπογραφή, ήρθε ξαφνικά το υπουργείο Περιβάλλοντος και πρότεινε το γκρέμισμα των αποθηκών του λιμανιού και την απόδοση του χώρου στους πεζούς για την αναψυχή τους! Σημειώνεται ότι όλοι οι φορείς, Λιμενικό Ταμείο, Λιμεναρχείο, Δήμος, Νομαρχία, Εργατικό Κέντρο, Επιμελητήριο, έχουν συμφωνήσει, σε σύσκεψη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πριν από δύο χρόνια, ότι πρώτα θα κατασκευαστούν νέες αποθήκες στη δυτική πλευρά του λιμανιού και μετά θα γκρεμιστεί ένα τμήμα των σημερινών αποθηκών. Ωστόσο, ακόμη και αν γκρεμιστούν οι αποθήκες, ο χώρος δεν μπορεί να αποδοθεί στους πεζούς για την αναψυχή τους, διότι αυτός, βάσει της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών κανονισμών, είναι δεσμευμένος αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των πλοίων, αλλά και ως τελωνειακός περίβολος.
Επιπλέον, το υπουργείο Περιβάλλοντος διαφωνεί με την απόφαση των τοπικών φορέων, που επίσης περιλαμβάνεται στο προγραμματικό σχέδιο, για τη δημιουργία νέων ναυταθλητικών εγκαταστάσεων στον ανατολικό προσήνεμο μόλο, που θα ανακατασκευαστεί μέχρι το «Τετράγωνο». Σκοπός των τοπικών φορέων και του προγραμματικού σχεδίου, είναι να απελευθερωθεί ο χώρος που σήμερα καταλαμβάνουν οι ναυταθλητικοί σύλλογοι μεταξύ του ΝΟΚ και του Πανελληνίου, ώστε να γίνουν σε αυτόν παρεμβάσεις για την ψυχαγωγία των πολιτών.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ζητάει το προγραμματικό σχέδιο να επανεξεταστεί από τα αρμόδια όργανα, λαμβάνοντας υπόψη τις δικές του προτάσεις, ωστόσο η Λιμενική Επιτροπή με απόφασή της καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Εμπορικής Ναυτιλίας να μη γίνει καμία αλλαγή στη μελέτη και να τηρηθούν όσα είχαν συμφωνηθεί στη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με όλους τους φορείς της περιοχής πριν από δύο χρόνια.
Στ.Μ.