Παρασκευή, 18 Μαϊος 2012 23:11

Όχι άλλοι σπάταλοι πειραματισμοί με τα σκουπίδια, ζήτησαν οι μειοψηφίες

Όχι άλλοι σπάταλοι πειραματισμοί με τα σκουπίδια, ζήτησαν οι μειοψηφίες

ΕΒΑΛΑΝ ΘΕΜΑ ΜΟΛΑΚ
Να σταματήσουν οι πειραματισμοί που κοστίζουν πανάκριβα και εντείνουν, αντί να μειώνουν, την περιβαλλοντική επιβάρυνση, ζήτησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του προβλήματος των σκουπιδιών στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Οι τρεις από τις τέσσερις μειοψηφίες κάλεσαν τη δημοτική αρχή να αξιοποιήσει τη Μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων, κάτι που το απέρριψε και πάλι κατηγορηματικά ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την εισήγηση της δημοτικής αρχής, για την αναζήτηση οικοπέδου 30 στρεμμάτων, στο οποίο θα γίνεται η επεξεργασία των σκουπιδιών, με μέθοδο πάντως που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. 
Ωστόσο τόσο η μείζων μειοψηφία, με τον εισηγητή Γιάννη Χριστόπουλο όσο και η «Πρωτοπορία», με εισηγητή τον Γιάννη Γκλεγκλέ, κυρίως όμως το «Δίκτυο» με τον επικεφαλής του Σταμάτη Μπεχράκη, τόνισαν ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν ή έστω να ελεγχθεί εάν μπορούν να αξιοποιηθούν οι υποδομές που διαθέτει η πόλη, δηλαδή η ΜΟΛΑΚ.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης σημείωσε ότι η ΜΟΛΑΚ είναι μια μονάδα απορρύπανσης της περιοχής του Ασπροχώματος, γιατί θα επεξεργάζεται και τη λάσπη του Βιολογικού Καθαρισμού και μάλιστα με ελάχιστο κόστος σε σύγκριση με το σημερινό. Τόνισε ότι ομάδα ειδικών επιστημόνων της παράταξής του θα ζητήσει την άδεια ώστε να ελέγξει τη ΜΟΛΑΚ και να διαπιστώσει αν και πόσο μπορεί να βοηθήσει. Επίσης κατήγγειλε το γεγονός ότι ο δήμαρχος δεν έχει παρουσιάσει στη δημοσιότητα τη μελέτη, την οποία επανειλημμένως έχει επικαλεστεί, όπου αναφέρεται ότι η Μονάδα χρειάζεται 13.000.000 ευρώ για να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει.
Ο Γιάννης Χριστόπουλος έκανε γενική αναφορά στην ανάγκη αξιοποίησης των υποδομών που διαθέτει η πόλη, όπως και ο Γιάννης Γκλεγκλές, που πρόσθεσε ότι δεν έχει λογική να επιβαρύνονται διάφορες περιοχές εφόσον υπάρχουν υποδομές που μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Ο δήμαρχος επανέλαβε από την πλευρά του ότι το θέμα της ΜΟΛΑΚ έχει κλείσει και ότι δύο περιφερειάρχες, ο Αντ. Ματσίγκος και η Αγ. Αβούρη, δεν την ενέταξαν σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού επειδή γνώριζαν ότι δεν μπορεί να προσφέρει κάτι. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η επεξεργασία των σκουπιδιών στη ΜΟΛΑΚ δεν συμφέρει οικονομικά.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Μιχαλόπουλος, ζήτησε η διαχείριση των σκουπιδιών να γίνεται από δημόσιο φορέα και όχι ιδιώτες.
Στ.Μ.