Σάββατο, 19 Μαϊος 2012 03:13

Ένα μικρό βήμα προς τα πίσω από το δήμαρχο για το έργο τέχνης στο δάπεδο της πλατείας

ΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΙΝ ΘΑ 
ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ

Οι έντονες αντιδράσεις για την καταστροφή του μοναδικού στην Ελλάδα έργου τέχνης op art, του ασπρόμαυρου μαρμαρόστρωτου στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, αναγκάζουν το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, να κάνει ένα μικρό βήμα πίσω. Όπως ανακοίνωσε χθες, ναι μεν το μαρμαρόστρωτο θα ξηλωθεί, ωστόσο θα φτιαχτεί ένα ανάλογο σχέδιο, όχι όμως από μάρμαρο, ενώ και οι διαστάσεις του θα είναι πολύ μικρότερες.

Για την καταστροφή του έργου αυτού, που είναι το μοναδικό τόσο μεγάλο σε κοινόχρηστο χώρο στην Ελλάδα, έχει διαμαρτυρηθεί το Εικαστικό Επιμελητήριο, ενώ έχουν συγκεντρωθεί και υπογραφές κατοίκων της πόλης με αίτημα τη διάσωση του έργου αλλά και την αποκατάστασή του από τις φθορές που έχει υποστεί. Το έργο αυτό αποδίδεται στον Ηλία Σκρουμπέλο.
Ο δήμαρχος χθες επέμεινε ότι το μαρμαρόστρωτο επιβάλλεται να ξηλωθεί κυρίως για λόγους ασφαλείας, επειδή δηλαδή η επιφάνειά του είναι ολισθηρή, αλλά και λόγω των εκτεταμένων φθορών του. Ανακοίνωσε ωστόσο ότι «εις ανάμνησιν» ένα μικρό κομμάτι θα ανακατασκευαστεί, από άλλο υλικό όμως, ώστε να μην… στενοχωριούνται εκείνοι που αναγνωρίζουν την αξία του.
Τέλος, σημείωσε ότι για να γίνει αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκριση της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας, αν και δεν έδειξε να ανησυχεί ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα.
Στ.Μ.