Δευτέρα, 21 Μαϊος 2012 11:50

Από το βιβλίο που κέρδισε το βραβείο «Φωτέα» το θέμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Το πανανθρώπινο μήνυμα της τέχνης είναι το θέμα που «έπεσε» στο άνοιγμα της αυλαίας των Πανελλαδικών εξετάσεων, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας. Οι μαθητές κλήθηκαν να επεξεργαστούν ένα κείμενο της μεγάλης Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ. Το ενδιαφέρον για εμάς στην Καλαμάτα, είναι ότι το κείμενο αυτό προέρχεται από το βιβλίο της «Πολιτισμός και Ελληνισμός: Προσεγγίσεις», το οποίο απέσπασε το βραβείο Παναγιώτη Φωτέα, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας, το 2007.

Επίσης, σημειώνεται ότι η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότισσα Καλαμάτας, όταν ήταν δήμαρχος ο Χρήστος Μαλαπάνης και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο Γιώργος Νταγιόπουλος.
Οι φιλόλογοι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα δύσκολο κείμενο, ενώ ακόμη πιο δύσκολο είναι για τους μαθητές να το συμπυκνώσουν.
Ακόμη, οι εξεταζόμενοι μαθητές κλήθηκαν να γράψουν μια εισήγηση 500-600 λέξεων, για την προσφορά της τέχνης στους νέους σήμερα και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το σχολείο να συμβάλει στην ουσιαστική επαφή τους με αυτήν. Η εισήγηση υποτίθεται ότι θα παρουσιαζόταν σε ημερίδα του Δήμου.