Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012 20:04

Διερευνάται η κοινή διαχείριση των σκουπιδιών Καλαμάτας και Μεσσήνης

Διερευνάται η κοινή διαχείριση των σκουπιδιών Καλαμάτας και Μεσσήνης

"ΕΘΝΙΚΟΣ ΡΥΠΑΝΤΗΣ 
Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ"

Συζήτηση για τη ενδεχόμενη δυνατότητα της από κοινού διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης είχαν το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης με το δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο.

Προηγουμένως και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, που είναι και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, ζήτησε από τον περιφερειάρχη να έχουν συνεργασία ώστε βρεθούν οι λύσεις διαχείρισης των απορριμμάτων κατά το μεσοδιάστημα μέχρι την εφαρμογή της οριστικής λύσης. Μάλιστα ο κ. Νίκας ανέφερε στον κ. Τατούλη ότι έχει πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Μπούκλη (Οικολόγοι Πράσινοι), ο οποίος έχει οριστεί από την περιφερειακή αρχή υπεύθυνος της διαβούλευσης για το θέμα των σκουπιδιών.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης, ερωτηθείς σχετικά με το επίπεδο συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Δήμους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τόνισε ότι «η συνεργασία είναι καθορισμένη. Υπάρχουν κανόνες και αυτούς κανένας δεν μπορεί να τους παραβλέπει. Ο κανόνας είναι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων. Εμείς τον παραλάβαμε αλλά αποτελεί κανόνα είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε».
Κατά τα άλλα επανέλαβε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κινείται πρώτη απ’ όλες τις άλλες για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, μέσω του διεθνούς διαγωνισμού. Τόνισε μάλιστα ότι «από τη Δευτέρα θα έχουμε την τύχη να παρουσιάσουμε όλη την πορεία της β’ φάσης του διεθνούς διαγωνισμού, που γίνεται με τη μορφή του ανταγωνιστικού διαλόγου. Θεωρώ ότι αν όλοι μας πειθαρχήσουμε στις συμφωνίες μας, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ καλά για τον τόπο μας. Θα είμαστε η πρώτη περιφέρεια που θα αντιμετωπίσουμε ολιστικά το πρόβλημα των σκουπιδιών, που σήμερα ταλανίζει τις δημοτικές αρχές, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους πολίτες και εξαιρετικά κακή εντύπωση στους επισκέπτες μας. Πως θα αναπτύξουμε τον τουρισμό χωρίς αυτή τη λογική στη διαχείριση των σκουπιδιών; Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να σταματήσουμε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να είναι ο εθνικός ρυπαντής, να γεμίζει τα βουνά, τα λιβάδια, τις ράχες με σκουπίδια. Αυτά είναι έξω από τη φιλοσοφία μας και τη λογική μας. Αυτό θέλουν οι πολίτες, αυτή την εντολή μας έδωσαν και αυτό θα υπηρετήσουμε με όλο μας το πείσμα».
Στ.Μ.