Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2022 10:49

Ο περιφερειάρχης για το Δήμο Καλαμάτας: Δεν ήρθαν στη σύσκεψη γιατί “μπορεί να σχεδίαζαν κάτι σπουδαίο”...

Χθες το βράδυ, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Βασίλη Καπέλιο Χθες το βράδυ, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Βασίλη Καπέλιο

Με ένα δηκτικό τόνο σχολίασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, την απουσία του Δήμου Καλαμάτας από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Τρίπολη, με τους εκπροσώπους των Δήμων της Μεσσηνίας, πλην της Καλαμάτας, για τη διαχείριση των απορριμμάτων ενόψει της έναρξης της κεντρικής διαχείρισης. Επιπλέον όμως ο περιφερειάρχης στην απάντησή του προειδοποίησε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό το θέμα ανεξάρτητα. Σε ερώτηση για το αν οι εκπρόσωποι του Δήμου Καλαμάτας του εξήγησαν το λόγο της απουσίας τους ο περιφερειάρχης σχολίασε: “Ρωτήστε τους. Ενδεχομένως να είχαν κάποια προβλήματα, να είχαν κάποιο σχεδιασμό, να σχεδίαζαν κάτι σπουδαίο και να μη μπορούσαν να έρθουν. Δεν πειράζει. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει θα γίνει, γιατί δεν είναι και στο χέρι κανενός Δήμου να κάνει ό,τι θέλει σε αυτό τον τομέα, έτσι;”...

Ο περιφερειάρχης κ. Νίκας τόνισε ότι η προσπάθειά του είναι να ολοκληρωθεί το έργο της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς κενά και εκκρεμότητες, όπως είπε ότι έχει συμβεί με το αντίστοιχο έργο στην Ήπειρο. Πρόσθεσε όμως ότι σε αυτή την προσπάθεια “έχω ένα πρόβλημα, ότι κάποιοι Δήμοι δεν καταβάλλουν τα χρήματα που πρέπει να καταβάλλουν. Θα εισηγηθώ δέσμευση των πόρων”. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι για το ζήτημα αυτό θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα και σχολίασε ότι “ο δήμαρχος πρέπει να είναι φερέγγυος”. Από την Περιφέρεια ανακοινώθηκε ότι σήμερα ο περιφερειάρχης θα επισκεφθεί τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. 

Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι έχει πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, από όλη την υπόλοιπη Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επανέλαβε την πρόταση της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων από την 1/1/2023, δηλαδή τη μεταφορά των σκουπιδιών στην Καλλιρρόη, από εκεί θα τα παίρνει η εταιρία που τα διαχειρίζεται, θα τα μεταφέρει στην Παλαιόχουνη για επεξεργασία και στη συνέχεια το υπόλειμμα θα επιστρέφεται στην Καλλιρρόη για ταφή. Ο κ. Νίκας σημείωσε ότι οι Δήμοι θα επιβαρύνονται μόνο με το κόστος μεταφοράς μέχρι την Καλλιρρόη και ότι το πρώτο 1-1,5 μήνα η επεξεργασία στην Παλαιόχουνη θα γίνεται δωρεάν από την εταιρία. 

Είναι μια λύση, συνέχισε ο περιφερειάρχης, που και την περιοχή της Παλαιόχουνης δεν επιβαρύνει και αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό πρόβλημα που υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζουν Δήμοι της Μεσσήνης, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στο Δήμο Μεσσήνης, σημειώνοντας ότι έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και πρέπει πολύ γρήγορα να βρεθεί λύση. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Τριφυλίας με τη χωματερή στο Αλιμάκι, αλλά και το πρόβλημα του Δήμου Δυτικής Μάνης, που μεταφέρει τα απορρίμματά του στην Αρκαδία.

Στ.Μ.