Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 17:09

Ο Νίκος Γόντικας για τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο

Ο Νίκος Γόντικας για τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στην πλευρά του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Νικηφόρου Βρεττάκου, ως αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, στάθηκε ιδιαίτερα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Γόντικας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκε η ανακήρυξη του 2012 ως έτους Νικηφόρου Βρεττάκου και υποβλήθηκαν προτάσεις για εκδηλώσεις που μπορούν να γίνουν με τη συμμετοχή της Περιφέρειας.

Ο Νίκος Γόντικας μας έστειλε την τοποθέτησή του, στην οποία σημειώνονται τα εξής:
«Ο Νικηφόρος Βρεττάκος υπήρξε από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές και με παγκόσμια απήχηση και αναγνώριση. Πρόκειται πραγματικά για ένα σπουδαίο και με τεράστια συνεισφορά στα ελληνικά γράμματα ποιητή που το έργο του αξίζει να τιμηθεί και να προβληθεί ιδιαίτερα στις νέες γενιές. Έζησε με σεμνότητα και ανιδιοτέλεια και το παράδειγμα του αποτελεί οδηγό για τους νέους καλλιτέχνες και όχι μόνο. Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται εδώ να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τη ζωή του ή την προσφορά του αλλά αυτό να γίνει μέσα από τις  εκδηλώσεις, τις ημερίδες που κύρια θα πρωταγωνιστούν τα σχολεία, οι σύλλογοι και άλλοι φορείς.
Κύριο όμως κατά τη γνώμη μας είναι να μην αφυδατωθεί και περιοριστεί το έργο του ποιητή. Έχει σημασία τι θα προβληθεί από το έργο του, ποιος και με ποιο τρόπο θα το προβάλλει. Πέρα από τη ποίηση για την ομορφιά της Λακωνίας και του χωριού του, την αγάπη, τoν έρωτα και τη φύση, υπάρχει και μια  άλλη σημαντική πλευρά του ποιητή. Είναι η πλευρά του αγωνιστή της εθνικής αντίστασης, της ένταξης του στο ΕΑΜ, είναι οι  «33 μέρες» για τα Δεκεμβριανά, της πάλης του ενάντια στις διώξεις των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, του αγώνα του ποιητή για την ειρήνη και την πυρηνική καταστροφή όπως εκφράζεται στο  «Στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ», η πάλη του ενάντια στη χούντα  και όχι μόνο. Εάν δεν προβληθούν και αυτές οι πλευρές τότε θα μιλάμε για κολοβή και ηθελημένα στρεβλή εικόνα του ποιητή για να εξυπηρετηθούν άλλοι σκοποί ιδεολογικοί και πολιτικοί. Το έργο του δυστυχώς όχι μόνο θα αλλοιωθεί αλλά και θα βγουν και λάθος συμπεράσματα σε ορισμένες περιπτώσεις.
Χρειάζεται όμως να επισημάνουμε τα εξής για το έτος Βρεττάκου: Οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν με γενναία επιχορήγηση από το υπουργείο    Πολιτισμού και επικουρικά από τη Περιφέρεια, χωρίς να επιβαρυνθούν σωματεία, σχολεία και φορείς που θέλουν να συμβάλλουν σε αυτή τη προσπάθεια.
Να μην γίνουν οι εκδηλώσεις βήμα για προσωπική και κομματική προβολή παραγόντων και παραγοντίσκων που θα εκμεταλλευτούν το έτος Βρεττάκου. Η στάση και η ποίηση του Βρεττάκου είναι έξω από τέτοιου είδους ποταπά στοιχεία.
Να χρησιμοποιηθούν στις εκδηλώσεις ζωντανά στοιχεία από σχολεία, συλλόγους (απαγγελίες ποιημάτων, ορχήστρες, χορωδίες κ.α ) βάζοντας στην όλη διαδικασία κυρίως νέα παιδιά που μπορούν να κερδίσουν αλλά και να αναδείξουν το έργο του ποιητή.
Τέλος να σημειώσουμε και ένα παράδοξο: να είσαι με τη πολιτική που κόβει μισθούς, συντάξεις, σχολεία, βιβλία, κονδύλια από το πολιτισμό, να είσαι με το ΝΑΤΟ ως σχηματισμό και μετά να τιμάς ποιητές όπως ο Βρεττάκος , ο Ρίτσος, ο Γκάτσος ή και ο Ελύτης είναι υποκριτικό και μερικές φορές τραγελαφικό. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι μπορούν να υπάρξουν παράθυρα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, για να βοηθηθούν από αυτές τις εκδηλώσεις και να κερδίσουν από τη μεγάλη ομορφιά της ποίησης  του Νικηφόρου Βρεττάκου».