Τετάρτη, 22 Μαϊος 2013 20:05

Η ευθύνη τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης για το δρόμο Καλαμάτας-Ριζόμυλου

Η ευθύνη τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης για το δρόμο Καλαμάτας-Ριζόμυλου

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ Μ. ΑΓΓΕΛΑΚΑ
Αν και οι αλλαγές που αποδέχεται η αποκεντρωμένη διοίκηση, για το δρόμο Καλαμάτας-Ριζόμυλου, είναι θετικές, εντούτοις είναι αμφίβολο κατά πόσο θα ικανοποιήσουν ιδιοκτήτες του Δήμου Μεσσήνης, που ζητούν δρόμο «ανοιχτό», τύπου Νέας Εισόδου Καλαμάτας…

Σε σύσκεψη που έγινε το πρωί στην Τρίπολη, ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας, ανακοίνωσε στους εκπροσώπους του Δήμου και των δημοτικών παρατάξεων, ότι η πρόσβαση από το δρόμο προς τις εκατέρωθεν ιδιοκτησίες, σε ό,τι αφορά την περιοχή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Μεσσήνης, θα γίνεται όπως θα καθορίσουν οι πολεοδομικές μελέτες που πρόκειται να εκπονηθούν. Οι ιδιοκτήτες της περιοχής όμως ζητούν κάθε ιδιοκτησία να έχει άμεση πρόσβαση στο δρόμο, όπως συμβαίνει δηλαδή στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας.
Στη σύσκεψη υπό τον Μανώλη Αγγελάκα συμμετείχαν ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης Νίκος Τζώρτζης και Κώστας Σπυρόπουλος, καθώς και οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Τσούσης και Γιώργος Αθανασόπουλος.
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Μανώλης Αγγελάκας είναι οι εξής:
- Να αντικατασταθούν οι τρείς (3) τετρασκελείς ισόπεδοι κόμβοι (Ι.Κ.4, Ι.Κ.5 και Ι.Κ.6) από ισάριθμους ισόπεδους κυκλικούς κόμβους.
- Να υποβιβαστεί η ερυθρά της αρτηρίας, όπου αυτό είναι δυνατό, σε συνδυασμό με τους ισχύοντες κανονισμούς Οδοποιίας και την ανώτατη στάθμη πλημμύρας στην περιοχή.
-Το τμήμα της οδού που διέρχεται εντός περιοχών όπου προβλέπεται από το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μεσσήνης,  (ΦΕΚ304/ΑΑΠ/26-6-2009), η δημιουργία ζωνών Β’ κατοικίας και τουρισμού, ως επί το πλείστον εκατέρωθεν της υπό μελέτη οδού, (από κόμβο Ανάληψης έως τη γέφυρα του ποταμού Πάμισου Χ.Θ.9+000), να καταταχθεί στην ομάδα οδών Γ, λειτουργικής βαθμίδας ΙΙΙ κατά ΟΜΟΕ-ΛΚΟΔ, με μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα 50 χιλ./ώρα.
- Για το τμήμα αυτό της οδού, (από Χ.Θ. 6+000 έως τη γέφυρα του ποταμού Πάμισου Χ.Θ. 9+000), να προσαρμοστεί  η διατομή β4ν* της εγκυκλίου 41/2005 σε διατομή αστικού τύπου, με αντικατάσταση του αμφίπλευρου στηθαίου ασφαλείας με νησίδα και των πλευρικών διαμορφώσεων με πεζοδρόμια πλάτους 3,0 μ.
- Στο τμήμα αυτό, η δυνατότητα πρόσβασης από και προς τις εκατέρωθεν ιδιοκτησίες θα καθοριστεί μέσω των πολεοδομικών μελετών που θα προκύψουν στα πλαίσια του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μεσσήνης.
-Από τη Χ.Θ.6+000 και μέχρι τον ισόπεδο κόμβο Ι.Κ.4, προς βορρά, όπου δεν προβλέπεται πολεοδόμηση, να προβλεφθεί στηθαίο ασφαλείας, στο πέρας του πεζοδρομίου.
-Στον ισόπεδο κυκλικό κόμβο Ι.Κ.6. να υπάρξει πρόβλεψη για μελλοντική σύνδεση με τον ισόπεδο κυκλικό κόμβο κατάληξης του συνδετήριου κλάδου Α/Κ Θουρίας (επί της υφιστάμενης Ε.Ο.82). Η σύνδεση αυτή θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση της υπερτοπικής κυκλοφορίας, αποσυμφορώντας την ανωτέρω Ε.Ο. και τη Δυτική είσοδο Καλαμάτας, συνδέοντας ταχύτερα και ασφαλέστερα το έργο παραχώρησης με το νέο έργο.
- Σύμφωνα με την Αρ. πρωτ. ΔΜΕΟ/2524 8-11-2012, η Χ.Θ. 0+800 του με την παρούσα ΑΕΠΟ αδειοδοτούμενου έργου, ταυτίζεται με το πέρας του υπό αδειοδότηση έργου κατασκευής του οδικού άξονα Πύλος – Ριζόμυλος (Χ.Θ. 25+709,30). Με βάση το παραπάνω, μετά τη Χ.Θ. 0+259,77, να εξεταστεί και εναλλακτική λύση σύνδεσης του παρόντος έργου με τον υπό αδειοδότηση οδικό άξονα Πύλος – Ριζόμυλος, με στόχο την όσο το δυνατό πληρέστερη ικανοποίηση των συγκοινωνιακών αναγκών της περιοχής, την επαύξηση της συνεργιστικής λειτουργίας των δύο έργων και τη μείωση του συνολικού κόστους κατασκευής τους».
Τα νέα δεδομένα θα συζητηθούν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, που θα συγκλιθεί άμεσα.
Κλείνοντας τη σύσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι ο χρόνος για ένταξη και υλοποίηση του έργου είναι ελάχιστος, αφού οι πόροι προέρχονται από το ΕΣΠΑ και συνεπώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.