Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013 03:11

Χορός εκατομμυρίων γύρω από το παράνομο κύκλωμα διαχείρισης απορριμμάτων

Χορός εκατομμυρίων γύρω από το παράνομο κύκλωμα διαχείρισης απορριμμάτων

ΦΟΥΣΚΩΤΟΙ ΚΑΙ ΤΣΙΛΙΑΔΟΡΟΙ
Τεράστια είναι τα ποσά που κερδίζει το παράνομο κύκλωμα που μεταφέρει σκουπίδια, ιδίως Δήμων της Πελοποννήσου, σύμφωνα με το χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. Για χορό εκατομμυρίων μίλησαν χαρακτηριστικά οι δημοσιογράφοι του σταθμού…

Ο Δημήτρης Λάππας μίλησε για ένα κύκλωμα που αποτελείται από «φουσκωτούς», «τσιλιαδόρους» και άτομα υπεράνω υποψίας. Όπως εξήγησε, «όταν ένα φορτηγό 30 τόνων μεταφέρει απορρίμματα παράνομα και τα εναποθέτει οπουδήποτε στο περιβάλλον, ο εργολάβος που έχει αναλάβει τη μεταφορά παίρνει καθαρά στο χέρι 2.100 ευρώ. Εάν ακολουθούσε τη νόμιμη διαδικασία, δηλαδή τα έπαιρνε να τα πάει σε κάποιο ΧΥΤΑ, για παράδειγμα στη Φυλή, το κέρδος του δεν θα ξεπερνούσε τα 300 με 500 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε, είναι πάρα πολλά τα χρήματα τα οποία διακινούνται».
Ο ίδιος δημοσιογράφος μίλησε και με ένα παράδειγμα: «Έστω ότι έχουμε ένα Δήμο κάπου στην Πελοπόννησο. Αναθέτει ο δήμαρχος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για λόγους δημόσιας υγείας, σε κάποιον εργολάβο να μεταφέρει τα απορρίμματα, να τα πάει σε ένα νόμιμο υποδοχέα, σε ένα νόμιμο χώρο. Δεν ρωτάει ο δήμαρχος ούτε που θα τα πας ούτε αν τα πήγες εκεί. 90 ευρώ ο τόνος με ένα 30τονο φορτηγό σημαίνει 2.700 ευρώ το φορτηγό. Μείον 600 ευρώ τα μεταφορικά, καύσιμα, εργατικά κ.λπ., μένουν 2.100 ευρώ. Από τα 2.100 ο εργολάβος θα δώσει στον λεγόμενο τρυπά, αυτόν που έχει το χώρο που πετάει ο εργολάβος τα σκουπίδια, γύρω στα 400 ευρώ. Ο τρυπάς, ορολογία της πιάτσας, θα κρατήσει τα 130 ευρώ και τα 270 θα τα πάρει ο τσιλιαδόρος».
Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ υπαινίχθηκε ότι οι συγκεκριμένοι εργολάβοι απολαμβάνουν ενδεχομένως κάποιας υψηλής προστασίας, καθώς σημείωσε ότι όταν ένα φορτηγό κατάσχεται τότε το παίρνει η αστυνομία και τελειώνει η υπόθεση. Όμως πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κατασχέθηκαν φορτηγά που μετέφεραν παράνομα σκουπίδια, τα κλειδιά των οποίων την επόμενη ημέρα τα πήραν πίσω οι οδηγοί και συνέχισαν να κάνουν αυτό που έκαναν.
Κλείνοντας ο δημοσιογράφος ανήγγειλε ότι σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία και αποδείξεις.
Στ.Μ.