Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013 03:26

Θολό το τοπίο για τα σκουπίδια και την Καλλιρρόη

Θολό το τοπίο για τα σκουπίδια και την Καλλιρρόη

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ
Θολή δείχνει η κατάσταση σχετικά με το διαγωνισμό της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, παρά τη σημαντική σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Αφενός τονίζεται από όλες τις πλευρές ότι…

…ο διαγωνισμός πρέπει να προχωρήσει αφετέρου όμως δεν υπάρχει επίσημη αναφορά για την Καλλιρρόη, αν επιμένει δηλαδή η ΤΕΡΝΑ στη χωροθέτηση εγκατάστασης επεξεργασίας των σκουπιδιών στο χωριό ή αν έχει εναλλακτικές προτάσεις.
Όπως επισημαίνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, υπό τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, συσκέψη με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, του εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Γιώργου Κρεμλή, των εκπροσώπων της Task Force με επικεφαλής τον Φραντσέσκο Αμοντέο, του Εθνικού Συντονιστή για τα απόβλητα Δημήτρη Καλογερόπουλου, της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκου Μαντζούφα και της Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ Νάντιας Γιαννακοπούλου.
Αντικείμενο της συνάντησης, σημειώνει η Περιφέρεια σε δελτίο Τύπου, «ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο υπουργός ΠΕΚΑ επανέλαβε τη απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης στην επιτυχία του πιλοτικού έργου διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσα από την ταχύτατη ολοκλήρωση του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη. Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ενημέρωσε για την εξέλιξη του καινοτόμου διαγωνισμού, παρουσίασε το μοντέλο που εφαρμόστηκε και το οποίο στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τις άλλες Περιφέρειες, εξήρε τη μέχρι τώρα συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, Περιφέρειας, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Task Force, ΥΠΕΚΑ, Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ και Δήμων και τόνισε την ανάγκη της περαιτέρω επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης με την σύμπνοια όλων.
Ο Γιώργος Κρεμλής εξέφρασε την απόλυτη πίστη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο μοντέλο που ακολουθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον καινοτόμο διαγωνισμό που περιλαμβάνει την ιδιωτική χωροθέτηση και ζήτησε την άμεση έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.
Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου ενημέρωσε για την ταχύτατη εξέλιξη όλων των διαδικασιών του διαγωνισμού και τη σύμπνοια που υπήρξε στις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής από τα μέλη της πλειοψηφίας αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης και τόνισε την αποφασιστικότητα της Περιφέρειας που οδήγησε σε μία άψογη διαδικασία που δεν αμφισβητήθηκε σε κανένα στάδιο από τους συμμετέχοντες.
Ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ παρουσίασε τους αυστηρότατους όρους προστασίας του περιβάλλοντος που περιλαμβάνονται στον Διεθνή Διαγωνισμό και εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους διασφαλίζεται το Δημόσιο Συμφέρον και αναβαθμίζεται το περιβάλλον.
Στην συνέχεια στη συνάντηση συμμετείχαν και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, δήμαρχοι της Μεσσηνίας, καθώς και εκπρόσωποι της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», προσωρινής αναδόχου του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Οι εκπρόσωποι της προσωρινής αναδόχου παρουσίασαν τη λύση που έχουν επιλέξει και εξήγησαν τη μεθοδολογία σχεδιασμού του έργου. Ενημέρωσαν ότι οι ολοκληρωμένες μονάδες θα βασίζονται σε τεχνολογία αιχμής που εφαρμόζεται στα πλέον προηγμένα Ευρωπαϊκά Κράτη, θα οδηγούν σε μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης και ελαχιστοποίηση του υπολείμματος, θα είναι στο σύνολό τους σε ασφαλή κλειστά και ενεργειακά αυτόνομα κτίρια και θα είναι επισκέψιμες αποτελώντας κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ, κλείνοντας την εξαιρετικά χρήσιμη συνάντηση εκτίμησε ότι αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος και κάλεσε όλες τις πλευρές να προχωρήσουν με την ίδια σύμπνοια στην ενημέρωση των φορέων και των πολιτών για την ολοκλήρωση του έργου».