Τετάρτη, 16 Μαϊος 2012 17:46

Διαφωνία Επιμελητηρίων-Τατούλη για τη ενίσχυση των επιχειρήσεων

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ 
ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Διαφώνησαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου με την περιφερειακή αρχή, για τις ενέργειές της, με τις οποίες η Περιφέρεια εξαιρέθηκε από τη προκήρυξη για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στο πλαίσιο των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ,  ενώ δεσμεύτηκαν 22,5 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν όχι με τη μορφή επιδότησης, αλλά ως δάνεια χαμηλού κόστους και ως εγγυήσεις επιχειρηματικών δανείων.

Για το θέμα αυτό συζήτησαν σήμερα στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης με τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρη Αδαμόπουλου, «θέμα της συνάντησης ήταν η ανησυχία τόσο των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων όσο και ολόκληρης της επιχειρηματικής κοινότητας της Περιφέρειας για το σχεδιασμό υλοποίησης των Π.Ε.Π. υπό το σχεδιαζόμενο «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη μορφή χρηματοδοτικών εργαλείων και όχι επιδότησης. Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων εξέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με τη μη καταλληλότητα ενός τέτοιου σχεδίου υλοποίησης στην τρέχουσα περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουν οι επιχειρήσεις, καθώς η έλλειψη επιδότησης και η ύπαρξη μόνο χρηματοδοτικών εργαλείων υπό τη μορφή δανειοδότησης με χαμηλό επιτόκιο, κεφαλαίων κίνησης κ.λπ. θα αποτρέψουν τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν επενδυτικά σχέδια αναλαμβάνοντας ακόμα ένα δάνειο (έστω χαμηλότοκο), ενώ είναι πιθανό κάποιες επιχειρήσεις να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους σε γειτονικές περιφέρειες που θα προσφέρουν επιδότηση».
Επάνω σε αυτό το θέμα, σε σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας σημειώνεται: «Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην προδημοσίευση του αντίστοιχου προγράμματος του Υπουργείου Ανάπτυξης, την οποία χαρακτήρισε «προεκλογικό πυροτέχνημα» καθώς έγινε τρεις μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαιρείται από το πρόγραμμα αυτό μετά τη σθεναρή της αντίδραση και τη σταθερή της άποψη ότι τα χρήματά της μόνη της θα τα διαχειριστεί».
Πάντως στην ανακοίνωση του Δημήτρη Αδαμόπουλου σημειώνεται ακόμη: «Ο περιφερειάρχης άκουσε προσεκτικά τα επιχειρήματα των προέδρων και αποδέχτηκε εν μέρει τις προτάσεις τους, δεσμευόμενος ότι ο σχεδιασμός υλοποίησης των Π.Ε.Π. από το «Πελοποννησιακό Περιφερειακό Ταμείο Επιχειρηματικότητας» θα κινηθεί στις ακόλουθες κατευθύνσεις: Ενίσχυση Επενδύσεων με επιχορήγηση. Άμεση χρηματοδότηση Επενδύσεων για ρευστότητα και εγγυήσεις προς τις επιχειρήσεις. Το ποσοστό που θα δοθεί στην 1η και 2η κατεύθυνση θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που θα υπάρξει και τις προτάσεις που θα κατατεθούν.
Επίσης θα υπάρχει συμμετοχή των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας στο «Πελοποννησιακό Περιφερειακό Ταμείο Επιχειρηματικότητας» και στα όργανα αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων. Η αξιολόγηση τόσο των προτάσεων για επιδότηση όσο και των προτάσεων για παροχή κεφαλαίων κίνησης και εγγυήσεων θα γίνεται εξ’αρχής με καθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια. Τέλος, συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών.
Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της συνάντησης και ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον Περιφερειάρχη ενόψει του τελικού και αναλυτικού σχεδιασμού της πρότασης».
Στο δε δελτίο τύπου της Περιφέρειας σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι ο κ. Τατούλης τόνισε: «Εξασφαλίζουμε ότι το ταμείο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ακόμα και αν η χώρα δεχθεί ακόμα μεγαλύτερα πλήγματα θα παραμείνει ζωντανό αναμοχλεύοντας τους πόρους του ανά τριετία, προσφέροντας παράλληλα πολλαπλάσια οφέλη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων από την πλευρά τους εξέφρασαν την αγωνία τους για τον επιχειρηματικό κόσμο εν μέσω της οικονομικής κρίσης και  χαιρέτισαν την πρωτοβουλία αυτή, χαρακτηρίζοντας την πρωτοποριακή. Τόνισαν επίσης ότι έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου να λάβουν επιδοτήσεις για επενδυτικά σχέδια, παράλληλα με τη δυνατότητα παροχής κεφαλαίων κίνησης.
Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι τα χρήματα του Ταμείου αυτού δεν προέρχονται από κάποιο τομεακό πρόγραμμα Υπουργείου της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά έχουν εξασφαλιστεί από τα χρήματα του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τις υποδομές και θα έχουν ως κύρια κατεύθυνση την πολιτική ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Το Πελοποννησιακό Περιφερειακό Ταμείο Επιχειρηματικότητας θα έχει αναπτυξιακή λογική, θα τονώσει τη ρευστότητα και θα παράσχει εγγυήσεις» διευκρίνισε ο Περιφερειάρχης και ανέφερε ότι οι δράσεις θα αφορούν αφενός την ενίσχυση της ρευστότητας και την παροχή εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αφετέρου την ενίσχυση των επενδύσεων.
Για την επιτυχία του Ταμείου αυτού, όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης, απαραίτητη είναι μία και απλή προϋπόθεση, η συνεργασία δηλαδή της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τα επιμελητήρια και τους χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς, σύμφωνα με τη λογική της συγχρηματοδότησης του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για μόχλευση των ιδιωτικών πόρων».