Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 19:16

Αύριο αναμένονται απαντήσεις για την “αγνοούμενη τύχη” του Φιλιατρινού φράγματος

Αύριο αναμένονται απαντήσεις για την “αγνοούμενη τύχη” του Φιλιατρινού φράγματος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΑΛΕΧΗ ΧΑΡΙΤΣΗ 
Αύριο, Τετάρτη, μετά τις εννιά το πρωί, αναμένεται να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, για την “αγνοούμενη τύχη” του Φιλιατρινού φράγματος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει αφήσει αναπάντητες δύο ερωτήσεις του βουλευτή για το ίδιο θέμα…

Ο Αλέξης Χαρίτσης, μετά την αποφυγή του υπουργού να απαντήσει στις ερωτήσεις του, κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση, στην οποία υπογραμμίζει ότι η τύχη του Φιλιατρινού φράγματος αγνοείται, αφού η κυβέρνηση καθυστερεί σοβαρά να δρομολογήσει το έργο των δικτύων, με τα οποία θα αρδευτεί καλλιεργήσιμη έκταση 34.000 στρεμμάτων, παρότι το έργο αυτό έχει ενταχθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση σημειώνεται ότι το Φιλιατρινό Φράγμα αποτελεί έργο - ανάσα για τους αγρότες του κάμπου της Τριφυλίας και θα προσφέρει λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας, αφού με την ολοκλήρωση και λειτουργία του εκτιμάται ότι θα αρδεύει 34.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Το Φράγμα που συμπληρώνει φέτος 14 χρόνια από το 2006 που εκπονήθηκε η πρώτη αναγνωριστική μελέτη με συνολικό προϋπολογισμό 35,3 εκατ. ευρώ,  ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017, παραμένει όμως ένα έργο «κέλυφος» εφ όσον παραδόθηκε χωρίς να έχουν προβλεφθεί οι κατασκευές των απαραίτητων δικτύων διοχέτευσης του νερού για την άρδευση των αγροτεμαχίων. 

Τον Ιούλιο του 2019 η κατασκευή των αρδευτικών δικτύων εντάχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 45,8 εκατ. ευρώ.

Έκτοτε, η τύχη του έργου αγνοείται, τονίζει ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά  η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην πορεία ολοκλήρωσης του έργου. Και όλα αυτά ενώ οι προθεσμίες που θέτουν οι κανονισμοί του ΕΣΠΑ 2014-2020 «τρέχουν», καθώς το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2023 το αργότερο.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Αλέξης Χαρίτσης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά να ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται ακόμη για να παραδοθεί επιτέλους ολοκληρωμένο το έργο.