Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023 16:42

Αντωνία Μπούζα για τον περονόσπορο στ’ αμπέλια: Ενέργειες για να σωθεί η παραγωγή σήμερα, όχι αύριο…

Αντωνία Μπούζα για τον περονόσπορο στ’ αμπέλια: Ενέργειες για να σωθεί η παραγωγή σήμερα, όχι αύριο…

Την άμεση λήψη μέτρων για να μην επεκταθεί ο περονόσπορος στα αμπέλια και καταστρέψει την παραγωγή της σταφίδας και των επιτραπέζιων και προς οινοποίηση σταφυλιών, ζητά με παρέμβασή της η αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Αντωνία Μπούζα, υπεύθυνη της παράταξης του Πέτρου Τατούλη για τη Μεσσηνία…

Σε παρέμβασή της τονίζει μεταξύ άλλων: "Η κλιματική αλλαγή, οι συχνές βροχοπτώσεις – χαλαζοπτώσεις και η υψηλή υγρασία έχει επηρεάσει κυρίως με τη μυκητολογική ασθένεια του «περονόσπορου», τις σταφίδες  και γενικά  τα αμπέλια, τόσο τις επιτραπέζιες , όσο και τις οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιού.

Είναι γνωστό πως υπό κατάλληλες συνθήκες, ο περονόσπορος μπορεί να εξαπλωθεί με ταχύτατο ρυθμό και να επιφέρει σημαντική ζημιά στη βλάστηση και στην καρποφορία του αμπελιού, ακόμη μέχρι και ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής.

Για να αποφευχθεί αυτό  το ενδεχόμενο, επιβάλλεται η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να μην κοιτά άπραγη, να  αρκείται σε διαπιστώσεις ή να περιορίζεται μόνο σε ημερίδες κλπ , αλλά να παρεμβαίνει άμεσα και ουσιαστικά προς υποβοήθηση των  παραγωγών, αφού ως γνωστόν ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει αυτήν τη ζημιά.

Αν συνυπολογιστεί και η οικονομική ζημία των παραγωγών, από την πολιτική απόφαση για ΜΗ απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία  της ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε μείωση των εξαγωγών κορινθιακής σταφίδας κατά -11% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το 2022, τότε οι εξελίξεις φαντάζουν δυσοίωνες.

Η καταπολέμηση της ασθένειας του περονόσπορου, που ενέσκηψε στην παραγωγή και  έχει επηρεάσει τη Μεσσηνία αλλά και άλλες περιοχές, απαιτεί την έγκαιρη, προληπτική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, η προμήθεια των οποίων,  λόγω της μεγάλης ακρίβειας και συχνότητας της χρήσης τους,  δυσκολεύει τους παραγωγούς.

Απαιτούνται λοιπόν από την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, άμεσες ενέργειες στήριξης των παραγωγών, ώστε να προληφθεί η καταστροφή .

Προτείνεται λοιπόν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ( 3-4 ημέρες)  να γίνει καταγραφή των ζημιών και να διατεθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ΑΜΕΣΑ,  χρηματικό κονδύλι για την αγορά των εγκεκριμένων οικολογικών σκευασμάτων , τα οποία θα λάβουν οι πληγέντες, ώστε να διασωθεί η παραγωγή σταφίδας και επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων ποικιλιών σταφυλιού.

Ενέργειες λοιπόν, όχι αύριο, αλλά σήμερα!».