Πέμπτη, 24 Μαϊος 2012 02:06

Ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τα παιδιά του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μειώνω, ανακυκλώνω, επαναχρησιμοποιώ. Πώς μπορούν να κάνουν πράξη την έννοια αυτών των λέξεων έμαθαν χθες, Τετάρτη, τα μέλη του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (πρώην  ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), στο πλαίσιο ημερίδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.

Συμμετείχαν 50 μέλη του ΚΕΦΙΑΠ, άτομα με αναπηρία ηλικίας από 25 έως 64 ετών, εθελοντές του Κέντρου, αλλά και το προσωπικό του. Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του Τοπικού Δικτύου «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω - Επαναχρησιμοποιώ - Ανακυκλώνω», που έχουν ιδρύσει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με συντονιστικό φορέα το Κ.Π.Ε. Καλαμάτας σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση ενηλίκων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων, εστιάζοντας σε τρόπους ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και σε προτάσεις μείωσης των απορριμμάτων και επαναχρησιμοποίησης των υλικών. Προς αυτό το στόχο κινήθηκαν οι εισηγήσεις της ημερίδας με εισηγητές την Ιωάννα Καραμήτρη από το ΚΕΦΙΑΠ, τον Γιώργο Παναγόπουλο, υπεύθυνο του ΚΠΕ Καλαμάτας, τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, χημικό - προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας και τη Μυρτώ Φοίφα, εκπαιδευτικό - εικαστικό και δημιουργό του project Rethink.
Οι συμμετέχοντες πληροφορήθηκαν με βιωματικό τρόπο για τη λειτουργία του οικιακού και συνοικιακού κομποστοποιητή και στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Καλαμάτας, όπου ενημερώθηκαν για τη σχετική διαδικασία.