Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 18:29

"Στην Ελλάδα έχουμε αναγάγει σε αρχή την επικράτηση των μετρίων"

Ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος και αριστερά ο καθηγητής Γιώργος Ανδρειωμένος Ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος και αριστερά ο καθηγητής Γιώργος Ανδρειωμένος

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο με τον τίτλο «Βερονάλ», ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος μίλησε την Τετάρτη το βράδυ για τον πολιτικό λόγο, στο αμφιθέατρο της πανεπιστημιακής σχολής Καλαμάτας. Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματός του, ένα πρόσωπο υπαρκτό: ο φιλόλογος και μελετητής της αρχαιότητας Ιωάννης Συκουτρής, ο οποίος το 1937 αυτοκτόνησε με βερονάλ (βαρβιτουρικό της εποχής) σε ηλικία 36 ετών...

Αντιφατική προσωπικότητα, συμπαθών του Εθνικοσοσιαλισμού από τον οποίο τελικά απογοητεύεται ένα μήνα πριν την αυτοκτονία του και αφού έχει επιστρέψει από ταξίδι στη Γερμανία, διωκόμενος με δίκη για παραποίηση του Πλάτωνα, επειδή στη μετάφραση και τον σχολιασμό του «Συμποσίου» μιλά για ομοφυλοφιλία και παιδοφιλία, και κατηγορηθείς για διαφθορά της νεολαίας, ο Συκουτρής παρουσιάζεται από τον Τάκη Θεοδωρόπουλο περίπου ως τραγικός ήρωας. Στη χθεσινή ομιλία του στην Καλαμάτα, οι παραλληλισμοί με τον Σωκράτη ήταν συνεχείς, με το σκεπτικό ότι και οι δύο λίγο πριν το τέλος αρνήθηκαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
Η αποτυχία του Συκουτρή να γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο και η επίθεση που δέχθηκε για το έργο του, σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρόπουλο, είχε να κάνει με το φόβο των μετρίων απέναντι σε εκείνον που ξεχωρίζει. Κάτι που, όπως είπε, ισχύει και στη σημερινή Ελλάδα όπου «την επικράτηση των μετρίων την έχουμε αναγάγει σε αρχή».
Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος μίλησε ακόμη για τυπολατρία και κατ’ επίφαση δημοκρατία που έχει υποτάξει τη χώρα στην τυραννία της μετριότητας, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση έφτιαξε δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά δεν έφτιαξε κοινωνία για να τους υπηρετήσει. Όσο για τον πολιτικό λόγο, έκανε σύγκριση του λόγου των σημερινών πολιτικών με εκείνον του Τσάτσου, του Κανελλόπουλου, του Τσιριμώκου, του Πασαλίδη, του Ηλιού... αφήνοντας το κοινό να βγάλει τα συμπεράσματά του για το τι ακούει σήμερα από την Ελληνική Βουλή.
Η διάλεξη του Τάκη Θεοδωρόπουλου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ανοιχτών Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων που διοργανώνει το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας. Τον συγγραφέα στην εκδήλωση προλόγισε ο καθηγητής της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και συγγραφέας Γιώργος Ανδρειωμένος.
Μαρία Νίκα