Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016 18:34

Σαϊτοπόλεμος και φέτος σε Μεσσήνη και Εύα

Φωτο: Μίμης Ζώης Φωτο: Μίμης Ζώης

ΤΑ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙΑ
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη Μεσσήνη για την αναβίωση του εθίμου του σαϊτοπόλεμου, που θα λάβει χώρα την Κυριακή του Πάσχα, ενώ τη Δευτέρα ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Εύα…

Στη Μεσσήνη, Κυριακή του Πάσχα στις 6.00 το απόγευμα, στη θέση Μπεζεστένια, θα πάρουν μέρος: «Οι Επαναστάτες» με καπετάνιο τον Κωνσταντίνο Γεωργούλια, οι «Μπαρουτοκαπνισμένοι» με καπετάνιο τον Τάκη Γέρουλα, «Οι απελευθερωτές» με καπετάνιο τον Μίλτο Λουκάκο, το Μπουλούκι του Σταύρου Φαρμάκη, το Μπουλούκι του Μάκη Κουφόγιαννη και «Τα παλικάρια του Μωριά» με καπετάνιο τον Κωνταντίνο Τάπαρη.
Στην Εύα, Δευτέρα του Πάσχα στις 7.00 το απόγευμα, στο γήπεδο του χωριού, συμμετέχουν τα μπουλούκια του Λεωνίδα Χριστοφιλόπουλου και του Παναγιώτη Σταθακόπουλου. Στον ίδιο χώρο θα γίνει και το «Κάψιμο του Ιούδα».
«Για μια ακόμα χρονιά αναβιώνει το έθιμο του Σαϊτοπόλεμου στο Δήμο Μεσσήνης. Ένα έθιμο που σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες προήλθε από τη χρησιμοποίηση των σαϊτών από τους Έλληνες στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, ως ένα είδος εκφοβισμού του ιππικού των Τούρκων. Άλλες μαρτυρίες μιλούν για έθιμο που επιβιώνει από την αρχαιότητα και έχει να κάνει με τον ερχομό της άνοιξης» σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.