Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016 14:31

Εκδηλώσεις των φυσικοθεραπευτών σε Καλαμάτα και Λακωνία

Ο γραμματέας Γιώργος Πεφάνης και η πρόεδρος Κέλλυ Βακκά Ο γραμματέας Γιώργος Πεφάνης και η πρόεδρος Κέλλυ Βακκά

“ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ” 
Με το σύνθημα «Πρόσθεσε ζωή στα χρόνια σου» το περιφερειακό τμήμα Μεσσηνίας - Λακωνίας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, διοργανώνει εκδηλώσεις σε Καλαμάτα, Σπάρτη και Μολάους. Αφορμή η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας (8 Σεπτέμβρη)...

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην Καλαμάτα την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, από τις 6.00 το απόγευμα στην πλατεία 23ης Μαρτίου, και το Σάββατο το πρωί στη Σπάρτη, ενώ αντίστοιχη εκδήλωση προγραμματίζεται και για τους Μολάους.
Οι φυσικοθεραπευτές θα διανέμουν ενημερωτικά φυλλάδια και θα συζητούν με τον κόσμο για το τι είναι και τι μπορεί να προσφέρει η φυσικοθεραπεία, ενώ θα προβάλλεται σχετικό βίντεο. Επίσης θα γίνεται επίδειξη φυσικοθεραπευτικών πράξεων και ασκήσεων, σε φορητή θεραπευτική κλίνη που θα βρίσκεται μέσα σε παραβάν.
Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στην Καλαμάτα, η πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Κέλλυ Βακκά και ο γραμματέας Γιώργος Πεφάνης, αναφέρθηκαν στις εκδηλώσεις, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νόμιμοι επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές.
Κατ’ αρχάς, όπως σημείωσε η κα Βακκά, η φυσιοθεραπεία προωθεί, βοηθά και βελτιώνει την κίνηση και δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους με πολύ σοβαρά προβλήματα. Αντίθετα, εάν γίνει τη σωστή στιγμή μπορεί να προλάβει καταστάσεις και ο ασθενής μακροπρόθεσμα να γλιτώσει χρόνο και χρήματα για τον ίδιο αλλά και το κράτος. Επίσης, όχι μόνο μειώνει τις πιθανότητες πτώσεων για τους ηλικιωμένους, αφού βελτιώνει την κίνηση, αλλά συμβάλλει και στην πρόληψη κατά της άνοιας, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η σωματική αδράνεια αυξάνει κατά 20% τον σχετικό κίνδυνο.
Στην αντιποίηση του επαγγέλματος από ανθρώπους μη πτυχιούχους ή κατόχους υποδεέστερων τίτλων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ο γραμματέας Γιώργος Πεφάνης. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως είπε, αναλαμβάνουν περιστατικά χωρίς αποτέλεσμα ή στη χειρότερη περίπτωση κάνοντας ακόμη και ζημιά στον ασθενή. Επειδή το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση, ο Σύλλογος τύπωσε φυλλάδιο με τους επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές - μέλη του, ενώ έχει ήδη κάνει παρεμβάσεις στα αρμόδια όργανα της πολιτείας, καταγγελίες και αναφορές.
Σοβαρό χαρακτήρισε ο κ. Πεφάνης και το θέμα με τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος μέσα σε τρία χρόνια έχει «κουρέψει» δεδουλευμένα 11 μηνών από τους φυσικοθεραπευτές που είναι συμβεβλημένοι με το ασφαλιστικό ταμείο.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε επίσης αναφορά στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας που δεν χορηγείται στους νοσοκομειακούς φυσικοθεραπευτές, καθώς και στο γεγονός ότι υπάρχουν φυσίατροι, οι οποίοι ανοίγουν και φυσικοθεραπευτήρια. Δηλαδή συνταγογραφούν οι ίδιοι θεραπείες τις οποίες στη συνέχεια ο ασθενής πραγματοποιεί στο φυσικοθεραπευτήριό τους.

Μαρία Νίκα