Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017 09:12

Κατάμεστο αμφιθέατρο στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Της Μαρίας Νίκα 

Καθρέφτη των καιρών, της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, χαρακτήρισε την τέχνη του ντοκιμαντέρ η καλλιτεχνική διευθύντρια του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου Τζίνα Πετροπούλου κατά την πρεμιέρα της διοργάνωσης στην Καλαμάτα, την Παρασκευή το βράδυ, ενώ ευχαρίστησε όσους στηρίζουν το Φεστιβάλ και ιδίως τους εθελοντές του. Στον δικό του χαιρετισμό, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, εξέφρασε τη στήριξη του Δήμου στην εκδήλωση και συνεχάρη την κα Πετροπούλου, χαρακτηρίζοντας το Φεστιβάλ δικό της δημιούργημα και «πνευματικό της παιδί»...

Το αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου, στην τελετή έναρξης γέμισε από φίλους του κινηματογράφου της αλήθειας, αλλά και του σκηνοθέτη Ιωάννη Γρηγορόπουλου από τη Μεσσήνη, αφού αμέσως μετά προβλήθηκε η ταινία του «Viktor Ullmann: Βιογραφία μιας ηχογράφησης». Ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στον Εβραίο μουσικοσυνθέτη ο οποίος έζησε έγκλειστος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Theresienstadt, αναγκασμένος να δημιουργήσει μουσικά προπαγανδιστικά έργα υπέρ του ναζισμού, ενώ στη συνέχεια θανατώθηκε στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Γι’ αυτή την ταινία ο Ιωάννης Γρηγορόπουλος και ο συνάδελφός του Μιχάλης Αριστείδου, απέσπασαν το βραβείο κοινού Fisher στο περσινό 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στο ντοκιμαντέρ συμμετείχε και η διακεκριμένη Ισπανίδα πιανίστρια Μαρία Γκαρζόν, η οποία συνομίλησε μπροστά στην κάμερα με τις υπερήλικες πιανίστριες Έντιθ Κράους και Άλις Χερτς Σόμερ, καθώς οι δυο τους είχαν ερμηνεύσει έργα του Ούλμαν ως έγκλειστες επίσης στο Theresienstadt. Μάλιστα προχθές, αμέσως μετά την προβολή της ταινίας, που χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό, η κα Γκαρζόν παρουσίασε στο πιάνο δέκα σονάτες του Ούλμαν, ενώ ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Χαλκιάς απήγγειλε ποιήματα του συνθέτη.

Το πρόγραμμα του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που περιλαμβάνει 75 ταινίες (50 ξένες και 25 ελληνικές, εκ των οποίων οι 41 παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα) συνεχίζεται έως τις 30 Ιανουαρίου με καθημερινές προβολές στην Καλαμάτα, ειδικά αφιερώματα στο Προσφυγικό και την Ινδία, αλλά και παράλληλες δράσεις, όπως μουσικές εκδηλώσεις, ομιλίες και σεμινάρια από φιλοξενούμενους έλληνες και ξένους δημιουργούς. Ταινίες προβάλλονται επίσης σε Γύθειο, Άργος, Σπάρτη και Αμαλιάδα. 
Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη βραδιά της έναρξης:
1. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Τζίνα Πετροπούλου
2. Η πιανίστρια Μαρία Γκαρζόν με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Χαλκιά
3. Ο σκηνοθέτης από τη Μεσσήνη Ιωάννης Γρηγορόπουλος