Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017 09:07

Αφιέρωμα σε ανθρώπινα δικαιώματα και πρόσφυγες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

ΣΗΜΕΡΑ 
Ανοιχτή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ανθρώπινα δικαιώματα - Παιδιά πρόσφυγες - Αλληλεγγύη» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Κυριακή, στις 4.00 το απόγευμα, στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Στο αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας…

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι Tony Kahouche, διευθυντής φωτογραφίας, Lucas Jedrzejak, σκηνοθέτης από τη Μ. Βρετανία, Γιάννης Διράκης, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου, Mani Y. Benchelah, σκηνοθέτης και ρεπόρτερ από τη Μ. Βρετανία, Ελένη Σπαθανά, δικηγόρος - μέλος της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών Αθήνας, οι σκηνοθέτες Δημήτρης Παπαγεωργίου και Αλέξης Σπάθης και ο Ιάσων Πιπίνης, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες, σήμερα θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ:

12.30 μ.μ. Dyab
Διάρκεια: 20’

Σκηνοθεσία: Mazin Sherabayani
Παραγωγή: Μεγάλη Βρετανία
Ο 12χρονος Dyab είναι ένας Κούρδος - Γιαζίντι που ζει στον καταυλισμό προσφύγων στην περιοχή Arbat, μετά τις φρικτές επιθέσεις από τα Ισλαμικά Κράτη στα χωριά του βουνού Shingal (Sinjar). Ωστόσο, το όνειρο του Dyab είναι να γίνει σκηνοθέτης και ηθοποιός και να αφηγείται τις ιστορίες και τα βάσανα του λαού του στον έξω κόσμο.

1 μ.μ. This is Exile: Diaries of Child Refugees(Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες)
Διάρκεια: 57’

Σκηνοθεσία: Mani Y. Benchelah
Παραγωγή: Ελβετία - Λίβανος
Ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πορτρέτο των προσφυγόπουλων που αναγκάζονται να διαφύγουν από τη βία του εμφυλίου πολέμου στη Συρία για τον γειτονικό Λίβανο. 

2.15 μ.μ. Με τη ματιά του Ιανού: Πρόσφυγες στο δρόμο προς την Ευρώπη
Διάρκεια: 90’

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαγεωργίου
Παραγωγή: Ελλάδα
Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την πορεία των προσφύγων από τις τουρκικές ακτές μέχρι την Ειδομένη, το τελευταίο ελληνικό σύνορο, πριν επιχειρήσουν να συνεχίσουν προς τις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, που αποτελούν και τον τελικό στόχο των περισσότερων. 
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

Μετά τη συζήτηση, στις 5.30 μ.μ., θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα Ήχος του Νότου

Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση" και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση.