Σάββατο, 04 Μαρτίου 2017 17:32

Στις 22 Απριλίου “Η δική μας Κάλλας” στην Καλαμάτα

Παναγιώτης Μπαζίγος, Γιώργος Ηλιόπουλος Παναγιώτης Μπαζίγος, Γιώργος Ηλιόπουλος

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 
Σε Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και Ρωσία ετοιμάζεται να ταξιδέψει η ταινία του Μπάμπη Τσόκα «Η δική μας Κάλλας», με την Καλαματιανή ερμηνεύτρια Μυρτώ Καμβυσίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η πρεμιέρα θα γίνει στη Νέα Υόρκη, όπου θα παραστεί μεσσηνιακή αντιπροσωπεία, ενώ στην Καλαμάτα θα παιχτεί στις 22 Απριλίου, σε χώρο που θα ανακοινωθεί προσεχώς. Για τις 23/4 έχει προγραμματιστεί προβολή στην Αθήνα, στον κινηματογράφο Odeon Opera της οδού Ακαδημίας…

Πρόκειται, όπως σημείωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, Παναγιώτης Μπαζίγος, για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, διάρκειας 95 λεπτών, όπου παρουσιάζεται η ζωή της κορυφαίας Ελληνίδας υψίφωνου από τη γέννηση έως τον θάνατό της.  

Τα γυρίσματα, που έγιναν και στο Νεοχώρι Μεσσηνίας, τόπο καταγωγής της μεγάλης ντίβας, διήρκεσαν τρία χρόνια. Η ιδέα για την ταινία προέκυψε από τη γνωριμία που είχαν οι εκπρόσωποι της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας με την καθηγήτρια υποκριτικής Μαρία Μπουντάς - Μπακάλη, η οποία το 2013 είχε παρουσιάσει στην Ελληνο-Αμερικανική Ένωση, στην Αθήνα, το μονόπρακτο «La Maria. Η ζωή και οι έρωτες της Μαρίας Κάλλας». Στη συνέχεια, ο Μεσσήνιος της Σουηδίας Θανάσης Ψαρούλης, πρότεινε τον Ελληνο-Σουηδό σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα, ο οποίος ανέλαβε σχεδόν αφιλοκερδώς να κάνει την ταινία, στην οποία έχουν πάρει μέρος περίπου 200 εθελοντές.    

«Η Μαρία Κάλλας είναι Ελληνίδα, γιατί Ιταλία και Γαλλία προσπαθούν να την οικειοποιηθούν. Η ίδια όμως δήλωνε Ελληνίδα, είναι Μεσσήνια στην καταγωγή και αυτό δεν το χαρίζουμε σε κανέναν» σημείωσε ο κ. Μπαζίγος. Υπενθύμισε ότι ο Δήμος Οιχαλίας έχει αγοράσει το πατρικό της με σκοπό να μετατραπεί σε μουσείο, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ένα μουσείο για την Κάλλας θα έπρεπε να γίνει και στην Καλαμάτα. «Η ταινία έχει και αυτόν το σκοπό, να συγκινήσει επιχειρηματίες, ιδιώτες, καλλιτέχνες, ανθρώπους της Μουσικής για να βοηθήσουν».

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας», που συμμετείχε ενεργά από την αρχή στη δημιουργία της ταινίας, αναφέρθηκε στο 2017 ως Έτος Μαρία Κάλλας, με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατό της. Στην απόφαση αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως είπε, οδήγησαν συντονισμένες κινήσεις της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, του Συλλόγου Αποφοίτων του ΜΣΚ και άλλων φορέων.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των 10 χρόνων ζωής του Συλλόγου Αποφοίτων, παρουσιάζοντας και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν με αφορμή το γεγονός:

Η πρώτη είναι την Κυριακή 5 Μαρτίου στο ροκ μπαρ «Κύτταρο», με συναυλία τζαζ, ροκ και διασκευές έντεχνης μουσικής. Θα ακολουθήσει το Piano Plus Festival την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Μαρτίου, στις 9.00 το βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο, με σημαντικούς πιανίστες, ανάμεσά τους ο καθηγητής Λάμπης Βασιλειάδης, και με ελεύθερη είσοδο.

Μαρία Νίκα

Ακολουθούν φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας: