Δευτέρα, 03 Απριλίου 2017 11:50

Απρίλιος “Made in Greece” από την Κινηματογραφική Λέσχη

Την αφίσα φιλοτέχνησε ο γραφίστας Aris Koromilas Την αφίσα φιλοτέχνησε ο γραφίστας Aris Koromilas

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ 
Με άρωμα Ελλάδας κλείνει τη χειμερινή σεζόν η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, προβάλλοντας τρεις αγαπημένες διεθνούς εμβέλειας ταινίες, που γυρίστηκαν στην Αθήνα, την Ύδρα και τη Μάνη…

«Μετά από μια έντονη κινηματογραφική χρονιά με ενδιαφέρουσες προβολές, αφιερώματα και εκδηλώσεις, με την άνοιξη να αιωρείται καιτο καλοκαίρι να καραδοκεί, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο φινάλε για την τέταρτη χειμερινή σεζόν της Λέσχης από ένα φινάλε με… άρωμα Ελλάδας. Με την απαράμιλλη ομορφιά της, τον λαμπερό της ήλιο και τον ανεκτίμητο φυσικό και πολιτισμικό της πλούτο, η Ελλάδα ενέπνευσε πολλούς δημιουργούς σε βάθος χρόνου, προσέλκυσε τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο του κόσμου και αποτέλεσε φυσικό ντεκόρ για πληθώρα ταινιών, γνωστών και άγνωστων, καλών και μέτριων, ακόμα και κακών. Στην ενότητα αυτή θα προβληθούν τρεις αμερικανικές μεν – εμβληματικές δε ταινίες, που εκτός από την καλλιτεχνική τους αξία, είναι γεμάτες Ελλάδα, ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη δεν θα γίνει προβολή.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ (1957) του Ρουμάνου σκηνοθέτη Γιαν Νεγκουλέσκο (20/4) είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε στη χώρα μας από την 20th Century Fox, που θεωρούσε ότι η Ελλάδα ήταν μια χώρα «κατά παραγγελία φτιαγμένη για τις μοντέρνες μεθόδους κινηματογράφου». Η Ύδρα και η Σοφία Λόρεν μετέφεραν μοναδικά στον παγκόσμιο κινηματογράφο την ελληνική ομορφιά και το μεσογειακό ταπεραμέντο.

Η Columbia Pictures το 1982 έφερε στη Μάνη τον ελληνικής καταγωγής Τζον Κασσαβέτη, τη Τζίνα Ρόουλαντς, τη Σούζαν Σάραντον και τον Βιτόριο Γκάσμαν υπό την κάμερα του Πωλ Μαζούρσκι για τα γυρίσματα της ταινίας ΤΡΙΚΥΜΙΑ (27/4), μιας ελεύθερης απόδοσης του τελευταίου έργου του Σαίξπηρ.

Αν και από πολλούς θεωρείται ελληνική ταινία, το ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (1960) του Ζυλ Ντασσέν (6/4) με την ελληνίδα σύμβολο Μελίνα Μερκούρη να κυριαρχεί και να μαγεύει, έφερε στην Ελλάδα και στον Πειραιά την MGM, δημιουργώντας μια από τις πιο όμορφες και δημοφιλείς ταινίες του παγκόσμιου ρεπερτορίου».

Την αφίσα του μήνα επιμελήθηκε και φιλοτέχνησε ο γραφίστας Aris Koromilas.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
21.30 Ποτέ την Κυριακή - Never on Sunday [1960]
Σκηνοθεσία: Jules Dassin
Παίζουν: Μελίνα Μερκούρη, Jules Dassin, Γιώργος Φούντας
Διάρκεια: 91 λεπτά

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
21.30 Το Παιδί και το Δελφίνι - Boy on a Dolphin [1957]
Σκηνοθεσία: Jean Negulesco
Παίζουν: Alan Ladd, Clifton Webb, Sophia Loren
Διάρκεια: 111 λεπτά

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
21.30 Τρικυμία - Tempest [1982]
Σκηνοθεσία: Paul Mazursky
Παίζουν: John Cassavetes, Gena Rowlands, Susan Sarandon
Διάρκεια: 140 λεπτά

Xώρος προβολών: Αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο
Είσοδος: 4 ευρώ (ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών)