Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 17:48

Βραδιά όπερας με φόντο το ερειπωμένο πατρικό της Κάλλας

Βραδιά όπερας με φόντο το ερειπωμένο πατρικό της Κάλλας

Της Μαρίας Νίκα 
Αποσπάσματα από υπέροχες όπερες κάτω από το φως της πανσελήνου απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν το Σάββατο το βράδυ στο Νεοχώριο του Δήμου Οιχαλίας. Με σκηνικό το ερειπωμένο πατρικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας, δύο εξαίρετοι λυρικοί ερμηνευτές, ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας και η σοπράνο Χρύσα Μαλιαμάνη, ερμήνευσαν από Ροσίνι και Ντονιτσέτι μέχρι Βέρντι, Πουτσίνι, Μπιζέ, ενώ έκλεισαν με ένα ντουέτο από τον «Βαφτιστικό» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Στο πιάνο τους συνόδευσε ο Γιάννης Αερινιώτης...


Ο περίβολος του σπιτιού του πατέρα της Μαρίας Κάλλας, Γιώργου Καλογερόπουλου, ο οποίος ήταν από το Νεοχώρι και εργαζόταν ως φαρμακοποιός στον Μελιγαλά Μεσσηνίας πριν η οικογένεια μεταναστεύσει στην Αμερική, πλημμύρισε από κόσμο.

Στη μία πλευρά του μισογκρεμισμένου σήμερα κτηρίου είχε αναρτηθεί μεγάλο πανό με φωτογραφίες της κορυφαίας λυρικής ερμηνεύτριας, αλλά και το σχέδιο αποκατάστασης - αναστήλωσης του πατρικού σπιτιού της, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος. Στόχος, το κτήριο να λειτουργήσει ως πολυχώρος πολιτισμού και μουσείο - ερευνητικό κέντρο για τη ζωή και την καριέρα της Κάλλας.

Το σπίτι πέρασε σχετικά πρόσφατα στην κυριότητα του Δήμου Οιχαλίας, που σχεδιάζει να το αποκαταστήσει, χρησιμοποιώντας και τα δικά του οικοδομικά υλικά τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο, που ωστόσο προχθές ήταν ιδιαίτερα φροντισμένος (είχε καθαριστεί πολύ καλά ο περίβολος και είχε αναδειχθεί το φωτισμένο πέτρινο κτίσμα).

Η εκδήλωση του Σαββάτου με τίτλο «Η δική μας Μαρία» διοργανώθηκε από το Δήμο Οιχαλίας σε συνεργασία με το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, με τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, με αφορμή το έτος Μαρία Κάλλας για το 2017. Χαιρετισμό απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος και ο καθηγητής Αρχαιολογίας, υπεύθυνος του ανασκαφικού προγράμματος της γειτονικής Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρος Θέμελης, ενώ παρών ήταν και ο Μεσσήνιος πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σάκης Θεοδωρόπουλος.

Ακολουθούν φωτογραφίες