Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 10:01

Διήμερο αφιέρωμα στον κινηματογραφικό ποιητή των προσφύγων

Διήμερο αφιέρωμα στον κινηματογραφικό ποιητή των προσφύγων

ΘΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ
Προβολή ντοκιμαντέρ, κινηματογραφικής ταινίας, ομιλίες μελετητών και καλλιτεχνών, καθώς και αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας, περιλαμβάνει το αφιερωματικό διήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο (10-11 Φλεβάρη 2018), από την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων και τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου. Θα παρευρεθούν η σύζυγός του, Φοίβη Οικονομοπούλου-Αγγελοπούλου και η κόρη του Ελένη Αγγελοπούλου, οι οποίες θα κάνουν παρεμβάσεις…

Το αφιέρωμα θα γίνει στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και θα ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα του Σαββάτου με τα αποκαλυπτήρια πλάκας προς ανάμνηση του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανάγνωση της εργοβιογραφίας του Θ. Αγγελόπουλου από τον Βασίλη Μαστραγγελόπουλο, φιλόλογο, συγγραφέα και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων. Σημειώνεται ότι ο μεγάλος σκηνοθέτης καταγόταν από την Αμπελιώνα του Δήμου Είρας, δήμαρχος της οποίας είχε εκλεγεί στο παρελθόν ο Βασίλης Μαστραγγελόπουλος.

Στη συνέχεια θα γίνουν προβολή ντοκιμαντέρ για το έργο του Θ. Αγγελόπουλου, ομιλία από την Αιμιλία Κάραλη, Δρα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέα, φιλόλογο καθηγήτρια της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης με θέμα: «Θ. Αγγελόπουλος: Η κινηματογραφική πατρίδα των προσφύγων», ομιλία από τον Κωστή Ζουλιάτη, μουσικό και σκηνοθέτη με

θέμα: «Ο κινηματογράφος πέρα από τα μηνύματα· η δημιουργία

του Αγγελόπουλου ως μια περίπτωση ποιητικής ειδησεογραφίας», παρέμβαση από τον κ. Χρίστο Κοντοβουνήσιο, πρέσβη επί τιμή, λογοτέχνη, παρέμβαση από τη Φοίβη Οικονομοπούλου - Αγγελοπούλου, σύζυγο του αείμνηστου σκηνοθέτη.

Την Κυριακή το πρόγραμμα του αφιερώματος θα συνεχιστεί στις οχτώ το βράδυ με την προβολή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», στην αίθουσα του ομώνυμου Αμφιθεάτρου. Θα προηγηθεί όμως σύντομη εισήγηση, σχετική με το θέμα της ταινίας, από την Ελένη Αγγελοπούλου, σκηνοθέτη, κόρη του Θ. Αγγελόπουλου.

Σημειώνεται ότι την τεχνική υποστήριξη των προβολών έχει αναλάβει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.