Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018 14:31

Μια παράσταση για την “αστική ανεμελιά που μας εμποδίζει να δούμε πέρα από τη μύτη μας”

Μια παράσταση για την “αστική ανεμελιά που μας εμποδίζει να δούμε πέρα από τη μύτη μας”

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της Θεατρικής Διαδρομής

“ΠΡΟΒΑ ΝΥΦΙΚΟΥ” 
1939. Ενώ ο Χίτλερ και οι Ναζί εισβάλουν στην Πολωνία και τη συντρίβουν, την ίδια στιγμή οι Έλληνες δεν ανησυχούν, γιατί πιστεύουν ότι ο πόλεμος είναι μακριά. Ώσπου φτάνει και στη δική τους χώρα προκαλώντας την απίστευτη τραγωδία που ακολούθησε…

Με «μάθημα πατριδογνωσίας» παρομοιάζει ο σκηνοθέτης Κώστας Χαλκιάς την «Πρόβα Νυφικού», το έργο που ανεβάζει η Θεατρική Διαδρομή από 24 Φεβρουαρίου έως 18 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Ταυτόχρονα, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε προχθές με αφορμή την αποψινή πρεμιέρα, μίλησε για την «αστική μας ανεμελιά που δε μας αφήνει να δούμε πέρα από τη μύτη μας». Πάνω σε αυτή τη σκέψη έχει στηρίξει και τη σκηνοθεσία του, επιχειρώντας να δώσει διαχρονικότητα στην παράσταση.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Θεατρικής Διαδρομής, Μαρία Τούμπουρου, αναφέρθηκε στο ομώνυμο πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα της Ντόρας Γιαννακοπούλου, το οποίο διασκευάστηκε από τη συγγραφέα του και τον Θανάση Νιάρχο για το Εθνικό Θέατρο, ενώ έγινε και επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά από τον Κώστα Κουτσομύτη.
Ο Κώστας Χαλκιάς έκανε λόγο για μια «Μπρεχτική προσαρμογή» από τον ίδιο, καθώς η σκηνή του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας δεν είναι δυνατόν να φιλοξενήσει μια μεγάλη θεατρική παραγωγή με τον πληθωρικό τρόπο που ανέβηκε στην κυκλική σκηνή του «Rex», στην Αθήνα, από το Εθνικό Θέατρο. Το δικό του ανέβασμα θα είναι σαν την αφήγηση μιας ιστορίας, όπως είπε, επικαλούμενος την άποψη του δασκάλου του, Κάρολου Κουν, ότι αφετηρία του θεάτρου είναι η μαγεία και η ποίηση.
Αναφερόμενος δε στις πολλές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Καλαμάτας, σχολίασε ότι προφανώς καλύπτουν το κενό που άφησε η υποβάθμιση του ΔΗΠΕΘΕΚ τα τελευταία χρόνια. Πάνω σε αυτό ο επίτιμος πρόεδρος της Θεατρικής Διαδρομής, Αντώνης Κατσάς, σχολίασε ότι τα ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα της πόλης έχουν υψηλό επίπεδο, γι’ αυτό και ο κόσμος εκτιμά τη δουλειά και το μεράκι τους και τα στηρίζει.

Η «Πρόβα Νυφικού» κάνει πρεμιέρα απόψε Σάββατο, ενώ θα παίζεται έως τις 18 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο, κάθε βράδυ στις 9.00, εκτός Δευτέρας.

Το έργο
Η ιστορία μια αστικής οικογένειας σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Με φόντο τον επερχόμενο πόλεμο και τη δικτατορία του Μεταξά, οι ήρωες της “Πρόβας Νυφικού” παρασυρμένοι από το πάθος τους για ζωή, μοιραία επαναλαμβάνουν κάθε τι ανθρώπινο σε πράξεις ανθρωπιάς, έρωτα, μίσους, προδοσίας, πατριωτισμού, αυτοθυσίας…

Συντελεστές
Θεατρική Διασκευή: Θανάσης Νιάρχος - Ντόρα Γιαννακοπούλου
Σκηνοθεσία - Σκηνική προσαρμογή: Κώστας Χαλκιάς
Σκηνικά: Κώστας Χαλκιάς
Κοστούμια: Ζιζέλ Παππά
Φωτισμοί: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Μουσική επιμέλεια - ήχοι: Κώστας Χαλκιάς - Μάνος Σηφογιωργάκης
Χορογραφία: Θωμάς Παλάντζας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Σηφογιωργάκης 
Επεξεργασία οπτικού υλικού: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Αφίσα: Κώστας Χαλκιάς - Ηλίας Παρθένιος
Φωτογραφίες: Nikitas Kotsiaris ArtPhotography 
Μελοποίηση τραγουδιού: Παναγιώτης Σταθέας
Χορεύει ο Θωμάς Παλάντζας
Τεχνικοί σκηνικών: Γιάννης Κυριακόπουλος - Νίκος Κολόζης
Διεύθυνση - οργάνωση παραγωγής: Αντώνης Κατσάς - Αποστόλης Ασημακόπουλος - Χρήστος Καράμπελας
Φροντιστήριο: Τζένη Αραπάκη
Πρόγραμμα: Κώστας Χαλκιάς
Τεχνικός ήχου: Γιάννης Γιάνναρος
Τεχνικός φωτισμού: Γιώργος Λαπέας

Διανομή ρόλων
Αγγελική Κανδηλιώτη, Γιώργος Ιατρόπουλος, Ελένη Γιαννούλη, Γιάννης Φωτεινόπουλος, Ματίνα Νιάρχου, Στράτης Καΐκης, Ηλίας Παρθένιος, Ελένη Αναγνωστοπούλου, Έλενα Χριστοπούλου, Κωστής Παναγόπουλος, Πέγκυ Θεοδουλίδη, Ευτυχία Μουτεβελή, Νίκος Χατζηγιαννόπουλος, Βίλμα Ταγαρούλια, Χριστιάνα Ρούπα, Μανώλης Σηφογιωργάκης, Πάρις Καλογεράκος, Ιωάννα Μπακάλη, Χριστίνα Ζήρα, Πάνος Σιάχος, Νίκος Κολόζης, Γιώργος Παναγόπουλος, Ζιζέλ Παππά, Τζένη Τσακάλη, Μαρία Τούμπουρου, Αποστόλης Ασημακόπουλος, Γιώργος Τσόπελας, Χρήστος Καράμπελας

Εισιτήρια
Προπώληση στο Πνευματικό Κέντρο: 10 ευρώ
Στο ταμείο λίγο πριν την παράσταση: 12 ευρώ
Μειωμένο: 8 ευρώ για ομάδες, συλλόγους

Μαρία Νίκα