Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 19:09

Τέχνη «άνευ ορίων και άνευ όρων» στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

OLIVIER DE SAGAZAN - TRANSFIGURATION OLIVIER DE SAGAZAN - TRANSFIGURATION

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Τέχνη που σπάει τα περιθώρια, καλλιτέχνες που ανοίγουν δρόμους, θα φιλοξενήσει η Καλαμάτα το καλοκαίρι. Τέτοιες προσδοκίες δημιουργήθηκαν το μεσημέρι όταν στο υπουργείο Πολιτισμού η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Λίντα Καπετανέα, παρουσίασε το πρόγραμμα της διοργάνωσης, 24η κατά σειρά, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Ιουλίου…

«Πιστεύω σε ένα Φεστιβάλ που θα αναδεικνύει τον ανεξάντλητο διάλογο του χορού με όλες τις μορφές της τέχνης και θα προωθεί το στοχασμό και την ενασχόληση με το ανθρώπινο σώμα και την κίνηση σε όλα τα επίπεδα: πρακτικό, φιλοσοφικό, καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό», ανέφερε η Λίντα Καπετανέα στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, η οποία έγινε με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και της προέδρου της Φάρις, Αναστασίας Μπελογιάννη.

Η Λίντα Καπετανέα είπε για τους καλλιτέχνες που έχουν προσκληθεί στη φετινή διοργάνωση και για το πρόγραμμα:  

«Επί της ουσίας αναπτύξαμε δύο βασικούς θεματικούς άξονες: τους δάσκαλους και καλλιτέχνες με πολύπλευρη δραστηριότητα, από τη μια, και τους ερμηνευτές που εξερευνούν τα όρια και τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος τόσο ατομικά όσο και μέσω της ομάδας, από την άλλη.

Ξεκινώντας από τους πρώτους, θα έχουμε τη μεγάλη τιμή να δούμε στο Φεστιβάλ τον εικαστικό και περφόρμερ Οlivier De Sagazan [Ολιβιέ ντε Σαγκαζάν]. Ξεκινάω ανορθόδοξα, με έναν μη χορευτή, για να σας πω ότι ο Olivier De Sagazan είναι μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση καλλιτέχνη, που δεν κατατάσσεται εύκολα, όμως από το παράδειγμά του έχουμε πολλά να διδαχθούμε. Με σπουδές στη βιολογία και εικοσαετή καλλιτεχνική δραστηριότητα, ο ίδιος ομολογεί ότι είναι τουλάχιστον εξωφρενικό το πόσο αδιαμαρτύρητα δέχονται οι άνθρωποι το γεγονός της ύπαρξής τους, χωρίς να τους κάνει καμία ιδιαίτερη εντύπωση. Κάθε παράσταση γι' αυτόν αποτελεί μια χειρονομία ζωτικής σημασίας, που του δίνει τη δυνατότητα να αναλογιστεί την παρουσία του στον κόσμο.

Η παράστασή του λέγεται Transfiguration και είναι ένα έργο που μιλά για την αγωνιώδη προσπάθεια του δημιουργού να δώσει ζωή στο δημιούργημά του. Κατά τη διάρκεια της περφόρμανς, o Sagazan καλύπτει το κεφάλι του και όλα του τα χαρακτηριστικά με πηλό, και αρχίζει να μεταμορφώνεται συνεχώς δημιουργώντας ένα ζωντανό γλυπτό.

Ένας ακόμη σπουδαίος καλεσμένος μας είναι ο Wim Vandekeybus [Βιμ Βαντεκέυμπους] με την Ultima Vez. Ο Wim Vandekeybus είναι μια περίπτωση καλλιτέχνη, με πολλές ιδιότητες. Πρωτοπόρος του σύγχρονου χορού, χορογράφος, σκηνοθέτης ταινιών και φωτογράφος με μια λαμπρή πορεία 30 ετών, θα μας δείξει το τελευταίο του έργο Go Figure Out Yourself, που κάνει πρεμιέρα στις 22 Μαρτίου 2018 στο θέατρο Les Brigittines των Βρυξελλών. Σε μια παράσταση όπου χορευτές και κοινό συνυπάρχουν επί σκηνής σε μια ανορθόδοξη τελετή ερωτήσεων με διφορούμενες ή και καθόλου απαντήσεις, οι θεατές καλούνται να παραδοθούν σε αυτό που συμβαίνει μπροστά τους.

Περνάμε κατόπιν στον επίσης πολυδιάστατο Josef Nadj [Γιόζεφ Νατζ], χορογράφο, χορευτή, φωτογράφο, εικαστικό και σήμερα Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Χορογραφίας της Ορλεάνης. Μέσα από το έργο του, ο Νadj μοιράζεται το ποιητικό του πάθος για την ανθρωπότητα. Είναι ένας καλλιτέχνης άνευ ορίων και άνευ όρων. Έρχεται με την παράσταση χορού Penzum και την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Inhancutilitatem. Το Penzum είναι ένα έργο φόρος τιμής στον Αττίλα Γιόζεφ –έναν από τους πιο εμβληματικούς ποιητές της Ουγγαρίας– και συνδυάζει λόγο, ζωντανή μουσική και σχέδιο. Μαζί του στο Penzum θα είναι η παγκοσμίου φήμης Jöelle Léandre [Ζοέλ Λεάντρ], συνθέτις και κοντραμπασίστα. Το έργο είναι αυτοσχεδιασμός πάνω στην ποίηση του Αττίλα Γιόζεφ και λειτουργεί για τους δύο περφόρμερ ως έμπνευση και οδηγός. Η έκθεση φωτογραφίας Inhancutilitatem θα είναι ανοιχτή καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού με ελεύθερη είσοδο. Πρόκειται για έκθεση φωτογραφίας με θέμα την κυανοτυπία, πρόδρομο της φωτογραφίας, και τη μυστικιστική υπόσταση των αποχρώσεων του μπλε, του χρώματος του ουρανού.

Εστιάζοντας στη θεματική των δυνατοτήτων του ανθρώπινου σώματος μέσα από τη συλλογική συνύπαρξη, το Φεστιβάλ ανοίγει το πρόγραμμα με τον Sharon Fridman [Σάρον Φρίντμαν] και το έργο Free Fall. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη πρεμιέρα, αφού στην παράσταση συμμετέχουν εκτός από τους έξι χορευτές της ομάδας και 20 εθελοντές από την Ελλάδα, που θα ενταχθούν μέσω σεμιναρίου στη δημιουργική διαδικασία των προβών. Με δεδομένο ότι η αστάθεια και η ανισορροπία είναι το κυρίαρχο στοιχείο της φύσης και της ιστορίας, ο Fridman μιλάει με το Free Fall για την ανθρώπινη επιβίωση με οδηγό τη δημιουργία σχέσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η παράσταση των Les SlovaKs με τίτλο Journey Home, μια πολυφωνική παράσταση πέντε φίλων που τραγουδούν και χορεύουν από καρδιάς και υπό τους ήχους του βιολιού του Simon Thierrée. Οι πέντε μοναδικοί περφόρμερ, μέσα από μια ασταμάτητη εναλλαγή σκηνών, μας υπενθυμίζουν τη δύσκολη αλλά γεμάτη ικανοποίηση εμπειρία της συλλογικής δημιουργίας και διαβίωσης.

Στις ομάδες της θεματικής αυτής εντάσσεται επίσης η ομάδα του Anton Lachky [Άντον Λιάχκυ] με το Cartoon, ένα έργο για όλη την οικογένεια, στο οποίο συμβαίνουν διάφορα ευτράπελα και απίθανες παλαβομάρες. Επιθυμούμε μέσα από την παράσταση αυτή να αρχίσει να προβάλλεται περισσότερο ο χορός σε όλες τις ηλικίες, με στόχο τη δημιουργία νέων γενεών θεατών σύγχρονου χορού στην Ελλάδα.

Μιλώντας για τους καλλιτέχνες που δοκιμάζουν τα όρια του ανθρώπινου σώματος, φιλοξενούμε φέτος δύο παραστάσεις ακροβατικών / σύγχρονου τσίρκου: τους ανατρεπτικούς Svalbard από τη Σουηδία με το έργο All Genius All Idiot και τους ριψοκίνδυνους Circoncentrique από τη Γαλλία με το Respire! Πρόκειται για βραβευμένες ομάδες ακροβατών με εξαιρετικές ικανότητες. Το έργο των Svalbard, προκλητικό και παράλογο, αμφισβητεί κάθε περιορισμό. H παράσταση των Circoncentrique μιλά για τον τρόπο που η ανάσα τροφοδοτεί τα γεγονότα, τα συναισθήματα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Και στις δύο παραστάσεις κυριαρχεί η υποβλητική ατμόσφαιρα και η ζωντανή μουσική.

Στην θεματική των σπουδαίων ερμηνευτών φιλοξενούμε δύο εξαιρετικά σόλο: το Tears του αυτοδίδακτου Edivaldo Ernesto [Εντιβάλντο Ερνέστο], προσκεκλημένου δασκάλου του Φεστιβάλ, και το έργο Etna της αποκαλυπτικής Thi-Mai Nguyen [Τι-Μάι Ενγκοϊγέν], χορεύτριας του Wim Vandekeybus και του James Thiérrée.

Το Tears είναι ένα έργο για το διαρκές και επίπονο αίτημα για ελευθερία, και το έργο Etna αφηγείται την ιστορία μιας άστεγης που αγωνίζεται ενάντια στην απώλεια του εαυτού.

Δεν θα ήταν δυνατόν να λείπουν από ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος εκπρόσωποι της street dance. Ο σύγχρονος χορός και οι δυναμικές της κίνησης έχουν επηρεαστεί βαθιά από το είδος, και θεωρώ πως ένα φεστιβάλ σύγχρονου χορού, στις μέρες μας, πρέπει οπωσδήποτε να αφιερώνει ένα μέρος του στην παρουσίαση του έργου των σπουδαίων αυτών καλλιτεχνών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αυτοδίδακτοι.

Έχουμε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τις ΗΠΑ, τους Marquese Scott [Μαρκίζ Σκοτ] και Poppin John [Πόππιν Τζον]. Για κάποιους ίσως δεν χρειάζονται συστάσεις, καθώς έχουν εκατομμύρια προβολές στο ΥouΤube.

Αυτοί οι σύγχρονοι μάγοι του χορού, εκτός από την Κεντρική Σκηνή, δίνουν και μία παράσταση στη σκηνή της Κεντρικής Πλατείας της Καλαμάτας ως κατεξοχήν εκπρόσωποι του street dance και dubstep, δείχνοντάς μας τον αστείρευτο πλούτο και τη γνήσια έκφραση της κουλτούρας που πάλλεται εδώ και χρόνια στους δρόμους των μεγαλουπόλεων.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων του Μεγάρου Χορού ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή των τριών ελληνικών παραγωγών:

To In case of Loss των Kόkakepanu / Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου & Παναγιώτης Μανουηλίδης, μια συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας σε παγκόσμια πρεμιέρα

Το The Art of Dying της Χριστίνας Γουζέλη & του Paul Blackman / Jukstapoz Company, σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Το Ανώνυμο της Tζένης Αργυρίου, σε συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση».

Σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εκδηλώσεις και το εκπαιδευτικό μέρος του Φεστιβάλ η Λίντα Καπετανέα ανακοίνωσε: «Εκτός από το πρόγραμμα του Μεγάρου Χορού (Κεντρική Σκηνή και Στούντιο), στήνουμε μια μεγάλη σκηνή στην κεντρική και πιο πολυσύχναστη πλατεία της Καλαμάτας, στην Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, και δίνουμε ένα σταθερό απογευματινό ραντεβού με όλο το κοινό για να δούμε χορό καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Κάθε μέρα στις 19:00 το απόγευμα, στη σκηνή που θα μείνει στημένη στην Κεντρική Πλατεία της πόλης για δέκα μέρες, θα παρουσιάζονται εξαιρετικές 30λεπτες παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο, ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν έργα του Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα των υπαίθριων απογευματινών παραστάσεων περιλαμβάνει οκτώ παραστάσεις και μια βραδιά με ζωντανή μουσική. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι:

Noos των γάλλων ακροβατών Frédéri Vernier και Justine Berthillot

Home του Ισπανού Akira Yoshida

18 του Peter Jasko, προσκεκλημένου δασκάλου του Φεστιβάλ και μέλος των Les SlovaΚs

Οn a Tangent της ιρλανδής χορεύτριας με την μοναδική θεατρικότητά Liadain Herriot

Glitches των Edivaldo Εrnesto και Luis García López

99 γωνίες ενός πιθανού εαυτού της Αθανασίας Κανελλοπούλου

Water του Tom Weksler

Marquese Scott και Poppin John.

Σε συνεργασία με το Ωδείο Καλαμάτας, το προαύλιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενήσει μια μουσική βραδιά λάτιν τζαζ με την μπάντα El Violin Latino του πολυβραβευμένου συνθέτη και βιολονίστα Gregor Huebner, που αποτελείται από τους Klaus Mueller (πιάνο), Veit Huebner (μπάσο) και Jerome Goldschmidt (κρουστά).

Περνώντας, στη συνέχεια, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, θα ήθελα να τονίσω ότι φέτος ο σχεδιασμός είχε κύριο στόχο οι σπουδαστές να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εμπειρία ως προς το θέμα του Φεστιβάλ. Τα δύο βασικά σεμινάρια διεξάγονται από τους Peter Jasko και Edivaldo Εrnesto. Επίσης, διοργανώνεται ένα δίωρο masterclass από τους Marquese Scott και Poppin John, που όπως είπαμε έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι θεματικές των δύο σεμιναρίων και του masterclass είναι σε συμφωνία με το θέμα του Φεστιβάλ και αφορούν τρόπους διεύρυνσης των προσωπικών ορίων και των δυνατοτήτων του σώματος.

Επίσης, η Βιτόρια Κωτσάλου δίνει ένα σεμινάριο για παιδιά με τίτλο «Η Χαμένη Κάλτσα». Η δουλειά των παιδιών θα αποτελέσει και την εναρκτήρια δράση του Φεστιβάλ.

Τέλος, η Σοφία Δρούμπαλη δίνει, μαζί με τις Sue Curtis και Juliet Diener, ένα διεθνές, διεπιστημονικό σεμινάριο για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με τίτλο «Χορεύοντας με τον δικό μου τρόπο». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πολύμηνο πρότζεκτ που άρχισε πέρυσι και ενθαρρύνει τη δημιουργική έκφραση ανθρώπων με αναπηρία.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα έχουμε όλους αυτούς τους εξαιρετικούς προσκεκλημένους στο φετινό Φεστιβάλ και σας περιμένουμε όλους στην Καλαμάτα σε αυτή την πολύ ξεχωριστή διοργάνωση».

Η Λυδία Κονιόρδου κατά την τοποθέτησή της τόνισε ότι το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καθιερωθεί διεθνώς, ενώ με τη δημιουργία του Μεγάρου Χορού παίρνει νέα ώθηση. Επίσης ευχαρίστησε τον Αλέξη Χαρίτση για τις ενέργειές του ώστε να εξασφαλιστεί η τριετής χρηματοδότηση της διοργάνωσης.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι με τη τριετή χρηματοδότηση του Φεστιβάλ θα επιτευχθεί μια σταθερότητα σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του και την ανάπτυξη του θεσμού, ενώ ευχαρίστησε το Δήμο Καλαμάτας και προσωπικά το δήμαρχο σημειώνοντας ότι μέσα στην κρίση προσπάθησαν και διατήρησαν το υψηλό επίπεδο του Φεστιβάλ.

Τέλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας ευχαρίστησε και εκείνος από την πλευρά την υπουργό Πολιτισμού και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη στήριξή τους, ενώ για τη Λίντα Καπετανέα ανέφερε ότι έχει φτιάξει ένα σπουδαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων, καλύτερο από κάθε άλλη φορά.