Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 17:56

Τολμηρή και χορευτική ωδή στην ελευθερία από την «Show What»

Νάγια Γραμματικοπούλου, Λίλλυ Τριαντάρη, Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη, Μαρία Σκαφιδά Νάγια Γραμματικοπούλου, Λίλλυ Τριαντάρη, Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη, Μαρία Σκαφιδά

ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕΚ
Να τολμήσει ο άνθρωπος να διεκδικήσει την ελευθερία του, έστω και μέσα στο σύστημα, είναι το θέμα που διαπραγματεύεται η ομάδα σύγχρονου χορού «Show What», που την Κυριακή το βράδυ, 1η Απρίλη, παρουσιάζει στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας τη νέα της παράσταση «Ωδή στην ελευθερία/Ode to freedom», που είναι παραγωγή της «Αυτοσχέδιας Σκηνής»…

«Ξεκίνησα το έργο χωρίς να ξέρω τι θα κάνω. Κατά τη διαδικασία κατάλαβα ότι θέλω να μιλήσω για την προσπάθεια του ανθρώπου να απελευθερωθεί από το σύστημα και το μηχανισμό που ελέγχει τη ζωή του ή να βρει την ελευθερία του μέσα σε αυτό», είπε η Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη, η χορογράφος της παράστασης και ιδρύτρια της ομάδας «Show What». Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης, την οποία έδωσαν σήμερα

οι συντελέστριές της, η κ. Πέππα Τριαντάρη πρόσθεσε ότι το έργο διαπραγματεύεται ακόμη τη σχέση με το θάνατο και πως αυτή δεν αφήνει τον άνθρωπο να νοιώσει ελεύθερος.

 

Η εκπρόσωπος της Αυτοσχέδιας Σκηνής, Μαρία Σκαφιδά ανέφερε ότι το θεατρικό της σχήμα στηρίζει τις νέες ομάδες και ιδιαίτερα ομάδες ανεξάρτητες σαν τη «Show What» και έτσι με χαρά ανέλαβε την παραγωγή της παράστασης. Τόνισε ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες από νέες καλλιτεχνικές ομάδες.

Στην παράσταση «Ωδή στην ελευθερία/Ode to freedom» συμμετέχει και η χορεύτρια Νάγια Γραμματικοπούλου, η οποία σημείωσε πως της πρότεινε να συνεργαστούν η Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη και εκείνη δέχτηκε με χαρά όταν είδε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο.

Η Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη ανέφερε ακόμη για την παράσταση ότι είναι σπονδυλωτή, έχει και θεατρικά στοιχεία, όχι μόνο κίνηση, ενώ ο κάθε θεατής μπορεί να κάνει τις δικές του ερμηνείες για το νόημα του έργου, ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες που έχει.

Σε ό,τι αφορά το αν μπορεί να υπάρχει ελευθερία μέσα στο σύστημα η κ. Πέππα-Τριαντάρη σημείωσε ότι υπάρχει ο συμβιβασμός της υπομονής που δεν σημαίνει παράδοση του εαυτού μας.

Η ομάδα «Show What» ιδρύθηκε το 2010 στην Αθήνα, η πρώτη της παράσταση παίχτηκε στην Αθήνα και ταξίδεψε στην Καλαμάτα και στην Τζιά. Η κ. Πέππα-Τριαντάρη θα ήθελε να περιοδεύσει και η νέα παράσταση, σημείωσε όμως ότι αυτό θα κριθεί από την ανταπόκριση που θα δείξει ο κόσμος.

Σημείωσε ακόμη η εμπνεύστρια και χορογράφος της παράστασης ότι στο φουαγιέ της Κεντρικής Σκηνής θα λειτουργεί την Κυριακή έκθεση με σκίτσα (κάρβουνο σε ριζόχαρτο), τα οποία έχουν σχέση με τον χορευτή και το χορό.

Τέλος ανέφερε ότι η παράσταση αυτή ολοκληρώθηκε αφού χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια και να δείξει μεγάλη επιμονή. Ευχαρίστησε δε θερμά τους χορηγούς της παράστασης που είναι το καφέ της Παραλίας «…στο κύμα», το καφέ «Deli» στην οδό Σφακτηρίας, το «Mezebar Gazoza», η «Green Land products», το «Οινοπαντοπωλείον», το «Spinos Coffee Micro Roastery», το «Αman Cafe» και το Φαρμακείο Μπουζιάνη-Μαύρου. Ακόμη ευχαρίστησε θερμά τον Τάσο Βαμβακά που έκανε τη φωτογραφία και το video, καθώς και τον Στάθη Γυφτάκη και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, που διέθεσαν αίθουσα στην ομάδα για τις πρόβες της.

Στην παράσταση χορεύει, εκτός από τη Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη και τη Νάγια Γραμματικοπούλου, η Λίλλυ Τριαντάρη, που είναι και βοηθός της χορογράφου.

Η παράσταση θα ξεκινήσει στις εννέα το βράδυ και η τιμή εισόδου είναι 10 ευρώ και για τους άνεργους με κάρτα ανεργίας, φοιτητές και παιδιά κάτω των 15 ετών 8 ευρώ.  
Στ.Μ.