Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 09:41

Βιβλίο και άνθρωπος, βιβλίο και φαγητό, βιβλίο και ποτό…

Άρης Κορομηλάς, Κάλλια Ταβουλάρη και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, από τον Πολιτιστικό Αντίλογο, στη συνέντευξη Τύπου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας Άρης Κορομηλάς, Κάλλια Ταβουλάρη και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, από τον Πολιτιστικό Αντίλογο, στη συνέντευξη Τύπου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ 
Σε όλες τις πτυχές της ζωής της πόλης βάζει για τρεις ημέρες το βιβλίο ο Πολιτιστικός Αντίλογος Καλαμάτας, διοργανώνοντας και φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (Δευτέρα 23 Απρίλη), για δεύτερη συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα bookwalk, μια μεγάλη γιορτή με εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, προσφορές…

Η γιορτή θα γίνει σε 25 σημεία της πόλης, τα οποία, όπως σημειώνει ο Πολιτιστικός Αντίλογος, “ανοίγουν τις πόρτες τους ώστε παραμύθια, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικοί οδηγοί, κόμικς, ποιητικές συλλογές, λευκώματα, βιβλία με νότες, σπάνια έντυπα, εκδόσεις περασμένων ετών, κινηματογραφικά και θεατρικά ένθετα, βιβλία που προωθούν την πολιτική και φιλοσοφική σκέψη, επιστημονικές εκδόσεις, δυσεύρετα χειρόγραφα και ξεχασμένοι τόμοι, αχνιστές κατσαρόλες και δροσερά κοκτέιλ, σε περιμένουν να σε ταξιδέψουν σε τόσους διαφορετικούς κόσμους”.

Όπως σημείωσε, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Αντίλογου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στη βιβλιοβόλτα, η οποία θα γίνει το Σάββατο, θα πρέπει στις δέκα το πρωί να βρίσκονται στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου. Εκεί θα λάβουν ένα χάρτη και ένα βραχιόλι και θα ξεκινήσουν μια περιήγηση σε βιβλιοπωλεία της πόλης, από τα οποία θα μπορούν να αγοράσουν βιβλία με έκπτωση.

Επιπλέον, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι σε βιβλιοπωλεία θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις για το βιβλίο, όπως και στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Αντίλογου ανέφερε ότι από σήμερα, Παρασκευή, έως και τη Δευτέρα, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος τα μπαρ Baroque, Bistroteca, Κύτταρο, Luna Lounge, Platea θα δημιουργούν και θα προσφέρουν κοκτέιλ εμπνευσμένα από λογοτεχνικά έργα.

Η Κάλλια Ταβουλάρη, επίσης από τον Πολιτιστικό Αντίλογο, πρόσθεσε ότι από αύριο,  Σάββατο, έως τη Δευτέρα και εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία θα δημιουργούν πιάτα “που θα μας βάλουν να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους αγαπημένους μας λογοτεχνικούς ήρωες”, θα είναι δηλαδή και αυτά εμπνευσμένα από λογοτεχνικά έργα. Τα καταστήματα που θα ετοιμάσουν τέτοια πιάτα είναι: “...στο κύμα”, “Στου Κώστα” (Βασιλειάδη στο ΒΙΟ.ΠΑ), ‘Yamas Gastro Bar”, “Ο Θίασος”, “Κάρδαμο”, “Βερσαλλίες”, “Η κρήνη”, “Οινοπαντοπωλείον”, “Πολίτης”, “Τα Ρολλά”.
Στ.Μ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πώς γίνεται:

Απλό. Παίρνεις το χάρτη από το σημείο εκκίνησης και περιηγείσαι  ελεύθερα με την παρέα σου στα σημεία με όποια σειρά θες.

Σημείο εκκίνησης (χάρτης, + βραχιόλι + εκπλήξεις + διαγωνισμοί)

από τις 10.00πμ ως τις 13.30μμ

Σημείο 1: Φουαγέ Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας

-Οι εκπτώσεις στα βιβλιοπωλεία ισχύουν με την επίδειξη του βραχιολιού που θα παραλάβετε από το σημείο εκκίνησης.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

Φουαγέ Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας

Βιβλιοπωλείο Ανάγνωση (Αναγνωσταρά 30 & Πανταζοπουλου)

Βιβλιοπωλείο Άποψη (Β. Γεωργίου 8)

Βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις (Αριστομένους & Νικηταρά 3Α)

Βιβλιοπωλείο Δημητριάδη (Αριστοδήμου 89)

Βιβλιοπωλείο Κονταργύρη (23ης Μαρτίου)

Βιβλιοπωλείο Λυμπερόπουλος (Β. Όλγας 6)

Βιβλιοπωλείο Μακρής (Αριστομένους 6)

Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου (23ης Μαρτίου)

Βιβλιοπωλείο Bookmark- Λυκούργος (Πεζόδρομος Αντωνοπούλου 12)

Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας)

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας)

 

Baroque Bar (Αμφείας 34)

Bistroteca (Πλ. Βας. Γεωργίου)

Κύτταρο (Αμφείας 12)

Luna Lounge (Αριστομένους 23)

Platea (Πλ. Βας. Γεωργίου)

 

Στο Κύμα (Ναυαρίνου 167)

Στου Κώστα (θέση Μπουρνιάς όπισθέν ΒΙΟ.ΠΑ)

Yiamas  Gastro Bar (Τέρμα Ναυαρίνου)

Ο Θίασος (Υπαπαντής 7)

Κάρδαμο (Πλ. Σιδ. Σταθμού 21)

Βερσαλλίες (Ευαγγελιστρίας 46)

Η Κρήνη (Ευαγγελιστρίας 40)

Οινοπαντοπωλείον (Υπαπαντής 32)

Πολίτης (Λαιίκων 57)

Τα Ρολλά (Σπάρτης 53)

ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ:

Βιβλιοπωλείο Ανάγνωση 20%

Βιβλιοπωλείο Άποψη 25%

Βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις 25%

Βιβλιοπωλείο Δημητριάδη 15%

Βιβλιοπωλείο Κονταργύρη 30%

Βιβλιοπωλείο Λυμπερόπουλος 20%

Βιβλιοπωλείο Μακρής 20%

Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου 20%

Βιβλιοπωλείο Bookmark-Λυκούργος 30%

Οι προσφορές ισχύουν μονό για τους περιπατητές του BOOK WALK που πρέπει να φέρουν το βραχιόλι που θα προμηθευθούν από το σημείο εκκίνησης.

Συμμετέχουν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά με τους Μικρούς Λογοτέχνες

και τις ομάδες Λογοτεχνίας και Φιλαναγνωσίας

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 

6.30 μ.μ.

Βιβλιοπωλείο Book mark-Λυκούργος

Το Κέντρο Δημιουργικής απασχόλησης παιδιών «οι Μικροί εξερευνητές» των εκπαιδευτηρίων Μπουγά διοργανώνει αφήγηση παραμυθιού  και συγκεκριμένα του βιβλίου «Τ. . . ΟΠΩΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» στο χωρο του Book mark-Λυκούργος

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

10πμ – 2μμ

Βιβλιοπωλείο Κονταργύρη

''ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΠΕΖΩΝ''

Το Βιβλιοπωλείο Κονταργύρη σας προσκαλεί στο ''ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΠΕΖΩΝ''. Οι βιβλιόφιλοι περιπατητές καλούνται να κάνουν μία στάση στον πρώτο όροφο του Βιβλιοπωλείου για να κινηματογραφηθούν, διαβάζοντας αποσπάσματα από αγαπημένα τους βιβλία (πεζά, ποίηση, θέατρο κοκ), με σκοπό τη δημιουργία ενός μωσαϊκού αναγνωσμάτων.

10:30πμ – 2μμ

Βιβλιοπωλείο Μακρής

“ΓΡΑΦΗ & ΜΕΛΑΝΙ”

Επίσης το βιβλίο δεν είναι μόνο ανάγνωση αλλά και γραφή. Γι’ αυτό το λόγο, η εορταστική θεματική της φετινής χρονιάς θα είναι γραφή: Όργανα εκλεπτυσμένης γραφής μελάνια και πολλά πολλά αλλά είδη που πλαισιώνουν το βιβλίο. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για πένες, μελάνια, διάφορες ποιότητες χαρτιού, φιλικά προς τις πέννες, τετράδια, και να αποκτήσουμε μία «κατάρτιση» πάνω στο αντικείμενο. Αλλά και βέβαια να μιλήσουμε για το βιβλίο.

10:30πμ

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

“ΧΑΡΤΙΝΟΙ ΗΡΩΕΣ”

Πολλές παιδικές αναμνήσεις μας συνδέονται με τα κατορθώματα και τις περιπέτειες των ηρώων που διαβάσαμε. Τα παιδιά σήμερα γοητεύονται από τους ίδιους ήρωες; Έχουν να μας παρουσιάσουν τα κατορθώματα νεότερων ηρώων;

Πού ζουν αυτοί οι ήρωες; Πώς μοιάζουν; Είναι αγόρια ή κορίτσια; Έχουν αγαπημένες συνήθειες; Έχουν ήρωες που θαυμάζουν; Έχουν αγαπημένες εκφράσεις που χρησιμοποιούν; Έχουν αγαπημένα ρούχα; παιχνίδια; Σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις για τον ήρωα που θα διαλέξουν, θα απαντήσουν τα παιδιά που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.

Τα παιδιά θα διαβάσουν την ιστορία που πρωταγωνιστεί ο ήρωας/ηρωίδα και θα καταγράψουν διάφορα στοιχεία γι’ αυτόν. Επιπλέον τα παιδιά θα ζωγραφίσουν τον ήρωα σε μεγάλο μέγεθος και από την πίσω μεριά της φιγούρας θα γράψουν τα χαρακτηριστικά του, τα οποία θα έχουν συγκεντρώσει.

11:30πμ

Βιβλιοπωλείο Bookmark- Λυκούργος

“ΑΜΠΑ & ΛΗΔΑ δυο γάτες σε μια μαγική ιστορία”

Οι συγγραφείς της ομάδας «Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα» θα παρουσιάσουν το παραμύθι μέσω θεατρικής διάδρασης, θα συνομιλήσουν με τους γονείς και τα παιδιά για το έργο τους.

12πμ

Βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις

“ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ;”

Αφηγούμαστε γνωστά παραμύθια, ζωντανεύουμε ήρωες που μας εντυπωσιάζουν, αφηγούμαστε ιστορίες, εξερευνούμε τους χώρους του βιβλιοπωλείου και παίζουμε ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού με τίτλους, ήρωες και συγγραφείς παραμυθιών!!!! Το μόνο που χρειαζόμαστε από μικρούς και μεγάλους είναι την καλή σας διάθεση κι ένα μαγικό «βραχιολάκι» που αρκεί να το φορέσεις, για να ταξιδέψουμε όλοι μαζί σε ένα κόσμο παραμυθένιο !!!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 εως ΔΕΥΤΕΡΑ 23

THE STORYTELLER

Οι barmen της πόλης μεταμορφώνονται σε storyteller και δημιουργούν cocktail μέσα από τα βιβλία

Συμμετέχουν τα bar: BAROQUE – BISTROTECA – ΚΥΤΤΑΡΟ - LUNA LOUNGE - PLATEA

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 εως ΔΕΥΤΕΡΑ 23

BOOKTASTE

Έχουν γεύση τα βιβλία; Εστιατόρια, ταβέρνες, και μεζεδοπωλεία δημιουργούν πιάτα και μας βάζουν να καθίσουμε στο ιδιο τραπέζι με τους αγαπημένους μας λογοτεχνικούς ήρωες.

Συμμετέχουν: ΣΤΟ ΚΥΜΑ – ΣΤΟΥ ΚΩΣΤΑ – YIAMAS GASTRO BAR – Ο ΘΙΑΣΟΣ – ΚΑΡΔΑΜΟ – ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ – Η ΚΡΗΝΗ – ΟΙΝΟΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΝ – ΠΟΛΙΤΗΣ – ΤΑ ΡΟΛΛΑ

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.