Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 17:34

Έτοιμο το ΜΕΘ για παρουσιάσει το τολμηρό του εγχείρημα, την Αντιγόνη του Σοφοκλή

Βενετσάνος Μπαλόπουλος, Σοφία Δούση, Βίνα Μάλαμα, Περικλής Αλμπάνης, Χρυσούλα Σιψά, Γιώργος Παντελόπουλος, Ολυμπία Βενιζελέα και Παύλος Κλάδης Βενετσάνος Μπαλόπουλος, Σοφία Δούση, Βίνα Μάλαμα, Περικλής Αλμπάνης, Χρυσούλα Σιψά, Γιώργος Παντελόπουλος, Ολυμπία Βενιζελέα και Παύλος Κλάδης

ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ 
Επιλέξαμε να ανεβάσουμε την Αντιγόνη όχι για να εντυπωσιάσουμε και να πρωτοτυπήσουμε αλλά για να ακουστεί ο υπέροχος λόγος του Σοφοκλή, εξήγησε ο σκηνοθέτης της νέας παραγωγής του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου, η πρεμιέρα της οποίας θα γίνει την Τετάρτη στο Κάστρο της Καλαμάτας, Περικλής Αλμπάνης. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα για την παρουσίαση της Αντιγόνης, ο πρόεδρος του ΜΕΘ, Γιώργος Παντελόπουλος, τόνισε ότι το εμβληματικό αυτό έργο του Σοφοκλή το μεταχειρίστηκαν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί του ιστορικότερου θεατρικού σχήματος της πόλης με σεβασμό, αγάπη, ενθουσιασμό και κέφι. Σημείωσε δε ότι η παραγωγή αυτή είναι αφιερωμένη στους περιθαλπόμενους στο Άσυλο Ανιάτων της Μητρόπολης Μεσσηνίας και στους εργαζομένους του…

Ο Γιώργος Παντελόπουλος ανέφερε ότι οι πρώτες προετοιμασίες για το ανέβασμα της Αντιγόνης του Σοφοκλή ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο και ευχαρίστησε θερμά τον Περικλή Αλμπάνη που ανέλαβε “καραβοκύρης”, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτού του πνευματικού ταξιδιού. Ο πρόεδρος του ΜΕΘ ευχαρίστησε και τους υπόλοιπους συντελεστές της νέας παραγωγής, χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι το έργο ανεβαίνει με τη νέα μετάφραση του Κώστα Πολιτόπουλου, καθώς και με μουσική του Γιάννη Αντιβάση, που γράφτηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη παράσταση. Για τους ερασιτέχνες ηθοποιούς σημείωσε ότι εργάστηκαν “αγόγγυστα” επί τέσσερις μήνες, ενώ πρόσθεσε ότι το ανέβασμα της “Αντιγόνης” συμπίπτει με ένα καλό νέο, την είδηση για την εκπόνηση μελέτης προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο αμφιθέατρο του Κάστρου των ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Ο Γιώργος Παντελόπουλος υπενθύμισε ότι εδώ και ένα χρόνο, από την παρουσίαση της “Λωξάντρας” στο Κάστρο, το ΜΕΘ ξεκίνησε μια καμπάνια ώστε να παρακινηθούν οι αρμόδιοι φορείς για να γίνει το αμφιθέατρο του Κάστρου προσβάσιμο σε όλους. Στην αρχή της καμπάνιας, είπε, όλοι έλεγαν ότι το αίτημα του ΜΕΘ δεν είναι εφικτό, ωστόσο πρόσθεσε η προσπάθεια ξεκίνησε να αποδίδει καρπούς καθώς λίγες ημέρες πριν ανακοινώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων ότι με χρηματοδότηση για έργα στην πύλη του Κάστρου θα γίνει και η σχετική μελέτη. “Είναι η πρώτη νίκη” σχολίασε ο κ. Παντελόπουλος.

Από την πλευρά του ο Περικλής Αλμπάνης σημείωσε ότι το ανέβασμα της Αντιγόνης αποτελεί ένα τολμηρό εγχείρημα του ΜΕΘ γιατί “χρειάζεται μεγάλη και επίπονη προσπάθεια να προσεγγίσεις και να αποδόσεις θεατρικά τόσο μεγάλα κείμενα όπως αυτό της Αντιγόνης. Ένας λόγος που ανεβαίνει αυτή η παράσταση είναι ότι νιώθουμε χρέος να προάγουμε και να φυλάσσουμε ως “κόρη οφθαλμού” αυτό τον πραγματικό θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που μας άφησαν οι μεγάλοι αυτοί ποιητές”. Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης ευχαρίστησε ακόμη θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΕΘ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο, Γιώργο Παντελόπουλο, τονίζοντας ότι παρείχαν αμέριστα υλική και ηθική συμπαράσταση στον ίδιο και τους υπόλοιπους συντελεστές.

Τέλος ανέφερε ότι “ο Σοφοκλής στο έργο αυτό μας προσφέρει απλόχερα πολλά πνευματικά δώρα. Ας πάρει ο καθένας μας στο τέλος μαζί του αυτο που του ταιριάζει”.

Ότι έζησαν μια μοναδική εμπειρία και μια πνευματική ολοκλήρωση, κατά την προετοιμασία για το ανέβασμα της Αντιγόνης, ανέφεραν οι συντελεστές Παύλος Κλάδης (που υποδύεται τον Άγγελο-Εξάγγελο), η Χρυσούλα Σιψά (Αντιγόνη), η Βίνα Μάλαμα (Ευρυδίκη, βοηθός σκηνοθέτη), η Ολυμπία Βενιζελέα (χορός) και η Σοφία Δούση (χορός).

Το έργο θα παρουσιαστεί στο Κάστρο της Καλαμάτας την Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο (4-7 Ιούλη), στις 9:30 το βράδυ. Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του ΜΕΘ, Γιώργο Παντελόπουλο, εάν θα δοθούν παραστάσεις και στην περιφέρεια του Νομού και η απάντησή του ήταν ότι έχει απευθυνθεί σε Δήμους και φορείς του Νομού όμως οριστική απάντηση ακόμη δεν έχει δοθεί. Σχολίασε δε με νόημα ότι “δεν είναι δυνατόν όλα να είναι σε μια ζαριά…”.
Στ.Μ.