Σάββατο, 07 Ιουλίου 2018 10:34

Αυστριακά ωδεία, Φιλαρμονική Μεσσήνης και Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας στην Αρχαία Μεσσήνη

Αυστριακά ωδεία, Φιλαρμονική Μεσσήνης και Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας στην Αρχαία Μεσσήνη

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 
Πέντε ωδεία της περιοχής του Δούναβη συμπράττουν υπό το σχήμα Danubia Symphonic Winds και σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική της Μεσσήνης και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας θα δώσουν το βράδυ συναυλία στη Μεσσήνη -και όχι στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπως είχε προγραμματιστεί, διότι ο χώρος δεν μπορεί να λειτουργήσει επειδή δεν έχουν εγκριθεί υπερωρίες για τους αρχαιοφύλακες- στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ελληνοαυστριακό Καλοκαίρι 2018”, που είναι μια πρωτοβουλία της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Είναι μια συναυλία που, όπως αναφέρει ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, θα δώσει στο κοινό “τη μοναδική εμπειρία μετάβασης από τον σύγχρονο στον αρχαίο κόσμο της δημιουργίας”. Ανακοινώθηκε ότι θα παραστεί η Πρέσβης της Αυστρίας Αντρέα Ίκιτς-Μπεμ. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις εννιά το βράδυ, η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ ο Δήμος Μεσσήνης έχει μεριμνήσει για τη μεταφορά κόσμου με λεωφορείο που θα αναχωρήσει από την πλατεία της Μεσσήνης στις 7:30 το απόγευμα…

Για τη συναυλία έδωσαν συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Γεωργία Παναγοπούλου, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, ο εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταμάτης Φριτζίλας, ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σάκης Θεοδωρόπουλος, η εκπρόσωπος του αυστριακού συμφωνικού σχήματος που θα δώσει τη συναυλία Αριάδνη Μπαζίλι, ο μουσικός διευθυντής του σχήματος Αντρέας Σιμπένι, ο μαέστρος της Φιλαρμονικής της Μεσσήνης Γιώργος Μουνδρουλέας και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθης Γυφτάκης.

Όπως τόνισαν η Αριάδνη Μπαζίλι και ο Αντρέας Σιμπένι, είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση που αισθάνονται οι νέοι Αυστριακοί μουσικοί που τους δίνεται η ευκαιρία να παίξουν σε ένα μνημείο με ιστορία χιλιάδων χρόνων. Θα ερμηνεύσουν έργα σύγχρονων συνθετών, καθώς και τρία έργα που έχει συνθέσει ο Στάθης Γυφτάκης. Οι υπόλοιποι συνθέτες έργων των οποίων θα ερμηνεύσει το σχήμα είναι οι David Maslanka, Artie Shaw,  Erice Whitacre, Jan van der Roost, Thomas Doss, Νίκος Σκαλκώτας και Johann Strauss (Γαλάζιος Δούναβης) σε διασκευή Αντρέας Σιμπένι.

Στ.Μ.