Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 16:28

Αστρονομία με ηλεκτρονική μουσική στην Αρχαία Μεσσήνη και τη Μεσσήνη

Αστρονομία με ηλεκτρονική μουσική στην Αρχαία Μεσσήνη και τη Μεσσήνη

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 
Δήμος Μεσσήνης, Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Ελληνογερμανική Αγωγή και Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας συνεργάζονται και αυτό το καλοκαίρι και το Σάββατο, 21 Ιουλίου, θα πραγματοποιήσουν ενδιαφέρουσες για όλες τις ηλικίες εκδηλώσεις για την αστροφυσική και την αστρονομία, με πρωτότυπη ηλεκτρονική μουσική, το πρωί στην Αρχαία Μεσσήνη και το βράδυ στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης…

Όπως σημειώνει ο Δήμος Μεσσήνης, “η ποικιλία των θεμάτων που θα παρουσιαστούν σε συνδυασμό με την  πρωτότυπη ηλεκτρονική μουσική καθώς και η παρατήρηση του Ήλιου και των πλανητών με τα κατάλληλα τηλεσκόπια, προσδίδουν στις εκδηλώσεις αυτές εξαιρετικό ενδιαφέρον”.

Ειδικότερα το πρόγραμμα έχει ως εξής: To πρωί, του Σαββάτου 21 Ιουλίου, στην Αρχαία Μεσσήνη, στο θέατρο και στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου θα στηθούν δυο Ηλιακά τηλεσκόπια. Από 11.00 πμ. μέχρι 13.00 μμ. οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και όποιος άλλος επιθυμεί, μπορεί με το τηλεσκόπια αυτά να παρατηρήσει τον Ήλιο να δει τις Ηλιακές κηλίδες και της εντυπωσιακές Ηλιακές εκλάμψεις. Παράλληλα αστροφυσικοί της Ελληνογερμανικής Αγωγής, θα εξηγούν τα φαινόμενα που συμβαίνουν στο Ήλιο και θα απαντούν σε οποιαδήποτε απορία.                                                                                                              

Το βράδυ 21 Ιουλίου στις 21.00 μμ., στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Αστρονομία στη Μεσσήνη, ένα μουσικό ταξίδι στο Σύμπαν».                                                                                                                                              Σύμφωνα με το πρόγραμμα η εκδήλωση περιλαμβάνει:                    Ομιλίες, από τον καθηγητή της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών και πρόεδρο της ΕΕΦ κ. Στράτο Θεοδοσίου με θέμα: «Άστρα και μυθολογία» και από τον αστροφυσικό, διευθυντή  του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Ε/Γ Αγωγής κ. Σοφοκλή Σωτηρίου με Θέμα: «Μηνύματα από τη γέννηση του Σύμπαντος».                                                                                                           

-Προβολές Video με θέματα σχετικά με τις ομιλίες.                                                                  

-Μουσική σύνθεση και εκτέλεση (πλήκτρα/live ηλεκτρονική μουσική) από τον κ. Μηνά  Ι. Αλεξιάδη συνθέτη, καθηγητή πανεπιστημίου Αθηνών.                                                                                                                                                                                                                    

-Την εκδήλωση θα προλογίσει ο καθηγητής αρχαιολογίας και δ/ντης του ανασκαφικού έργου της Αρχαίας Μεσσήνης κ. Πέτρος Θέμελης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι θεατές μπορούν να παρατηρήσουν τα αστέρια με τα τηλεσκόπια που θα έχουν στηθεί στο  προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης. Η διάθεση των τηλεσκοπίων και η ευθύνη της λειτουργίας τους θα γίνει  από την αστρονομική Ένωση Σπάρτης, «Διός Κούροι» και από ερασιτεχνική ομάδα αστρονομίας Καλαμάτας”.