Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 15:19

Γενέθλια με ένα διάσημο έργο του θεατρικού ρεπερτορίου

Μια εκδοχή των Κώστα Χαλκιά – Ηλία Παρθένιου για την αφίσα της «Φιλουμένας Μαρτουράνο» Μια εκδοχή των Κώστα Χαλκιά – Ηλία Παρθένιου για την αφίσα της «Φιλουμένας Μαρτουράνο»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ-ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΑΡΤΟΥΡΑΝΟ 
Τον Φλεβάρη του 2019 θα ανοίξει ξανά την αυλαία της η Θεατρική Διαδρομή, η οποία γίνεται 25 ετών και θα γιορτάσει για τη μέχρι τώρα σημαντική πορεία της με ένα διάσημο έργο στην ιστορία του θεατρικού ρεπερτορίου, το “Φιλουμένα Μαρτουράνο (Γάμος αλά Ιταλικά)” του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο…

Οι πρόβες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και όπως σημειώνει η Θεατρική Διαδρομή, “γιορτάζοντας την επέτειο των 25 χρόνων παρουσίας της στα θεατρικά δρώμενα η «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ» αποφάσισε το ανέβασμα ενός από τα πιο αξιόλογα θεατρικά έργα του παγκοσμίου ρεπερτορίου υπηρετώντας με συνέπεια την ποιότητα στην θεατρική τέχνη.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το αριστούργημα του Εντουάρντο ντε Φιλίππο ξεκίνησε από θεατρικό έργο και συνέχισε ως κινηματογραφική ταινία, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία και στην σκηνή και στην οθόνη.

Πραγματεύεται την ιστορία της Φιλουμένας Μαρτουράνο μιας γυναίκας που ξεκίνησε ως πόρνη και κατέληξε ερωμένη του πλούσιου Ντομένικο Σοριάνο. Η ώριμη πια Φιλουμένα ζητάει από τον Ντομένικο να την παντρευτεί και ταυτόχρονα του αποκαλύπτει ότι έχει τρεις γυιούς. Ένας από αυτούς τους γιούς είναι καρπός της συνεύρεσης, που είχαν παλαιά ο Ντομένικο και ή τότε πόρνη Φιλουμένα.

Το έργο αποτελεί ένα ισχυρό δείγμα ρεαλισμού και τροφοδοτείται από το στοιχείο της σύγκρουσης, εξασφαλίζοντας έτσι μια ατμόσφαιρα γεμάτη πά­θος, όπου κινούνται οι δύο πρωταγωνιστές: από τη μια, αναδύονται η πικρία μιας γυναίκας ταπεινωμένης, η οργή μιας μητέρας που απειλείται, η εξέγερση ενός ανθρώπου λαϊκής καταγωγής που περιφρονήθηκε,  από την άλλη, διακρίνονται η κομψότητα ενός άνδρα της ανώτερης τάξης, το άγχος της επικρά­τησης, ο εγωισμός του αρσενικού και ο σαρκασμός. Έπειτα η προσευχή, ο θρήνος, η εκτόνωση, η συγγνώμη. Τέλος, η ανακάλυψη ενός νέου, θερμού συ­ναισθήματος, αυτού της Πατρότητας, που διασταυρώνεται με το πανάρχαιο και παθιασμένο της Μητρότητας.

Η υπόθεση εξελίσσεται στην Νάπολη της Ιταλίας.

Υπόδειγμα λυρικής και ρομαντικής γραφής με έντονα κωμικά στοιχεία και έξυπνους διαλόγους, μεγάλες ανατροπές και απροσδόκητο φινάλε.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί:

1/ Μαρία Τούμπουρου

2/Χρήστος Καράμπελας

3/ Χριστιάνα Ρούπα

4/Νίκος Κολόζης

5/Ματίνα Νιάρχου

6/Στρατής Καϊκης

7/Γιώργος Ιατρόπουλος

8/Κώστας Παναγόπουλος

9/ Αγγελική Κανδυλιώτη

10/ Νίκος Χατζηγιαννόπουλος

11/ Ευτυχία Μουτεβελή

12/Γιάννης Φωτεινόπουλος

13/ Μάνος Σηφογιωργάκης

14/ Αφροδίτη Κομπότη

15/ Γιάννης Μπάκας – Μουζάκης

16/Βένια Μπελαούρη

17/ Εύα Τσίγγου

18/ Παναγιώτης Σιάχος

19/ Βίλμα Ταγαρούλια

20/ Μάριος Μέτσιος

21/Ζιζέλ  Παπά

22/Γιάννης Κυριακόπουλος

23/Αποστόλης Ασημακόπουλος

24/Γιώργος Τσόπελας

25/Στάθης Μητσέας

26/Κων/νος Καράμπελας

27/Βαγγέλης Χαντζηγιαννόπουλος