Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018 06:41

Το Ασκληπιείο της Αρχαίας Θουρίας: Από την απαλλοτρίωση μέχρι και την ανακάλυψη

Το Ασκληπιείο της Αρχαίας Θουρίας: Από την απαλλοτρίωση μέχρι και την ανακάλυψη

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗ 
Το εξαιρετικά σημαντικό και εντυπωσιακό αρχαιολογικό μνημείο, το Ασκληπιείο της Αρχαίας Θουρίας, είναι το θέμα του βιβλίου της υπεύθυνης του ανασκαφικού έργου στην περιοχή, Ξένης Αραπογιάννη, το οποίο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 24 Νοέμβρη 2018, στις 5:30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας REX...

Θα μιλήσουν για το βιβλίο, την Αρχαία Θουρία και την Ξένη Αραπογιάννη ο Πέτρος Θέμελης, καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Προγράμματος Αρχαίας Μεσσήνης και ο Δημήτρης Παπανικολόπουλος, δικηγόρος.

Θα συντονίσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Ζαχαριάς.

Η παρουσίαση του βιβλίου “Αρχαία Θουρία - Το Ασκληπιείο” οργανώνεται από το βιβλιοπωλείο “Βιβλιόπολις” και τις εκδόσεις “Αρχείο”.

Όπως σημειώνεται στη σχετική πρόσκληση, “κάτω από έναν ελαιώνα που απαλλοτριώθηκε με τις ευλογίες του ιδιοκτήτη του, κρυβόταν το Ασκληπιείο της Αρχαίας Θουρίας, ένα εκπληκτικό μνημείο της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου με πολλούς κρυμμένους θησαυρούς. Η Ξένη Αραπογιάννη, που πραγματοποίησε τις εξαιρετικές αυτές ανασκαφές, αφηγείται την ιστορία της απαλλοτρίωσης και της ανακάλυψης, επίσης περιγράφει τον χώρο, το μνημείο και τα ευρήματα σε ένα κείμενο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κατανοητό για τους μη ειδικούς, όσο και χρήσιμο στους αρχαιολόγους”.

Η Ξένη Αραπογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Ιστορικό-Αρχαιολογικό, και είναι διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ως αρχαιολόγος του Υπ. Πολιτισμού υπηρέτησε επί σειρά ετών σε διάφορες Εφορείες Αρχαιοτήτων (Β΄, Ι΄ Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων). Από το 1990 ως την άνοιξη του 2006 υπήρξε Διευθύντρια της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, όπου διεξήγαγε σημαντικό αρχαιολογικό και ανασκαφικό έργο στους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας και Ζακύνθου. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είχε την ευθύνη όλων των έργων που πραγματοποιήθηκαν στην Ολυμπία καθώς και της επανέκθεσης των τριών Μουσείων της και του Αρχαιολογικού Μουσείου της 'Ηλιδας. Από τον Απρίλιο του 2006 έως το τέλος του 2011 υπήρξε Διευθύντρια της νεοσύστατης Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και είχε την εποπτεία της ίδρυσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας στην Καλαμάτα. Από το 2009 έως σήμερα είναι Διευθύντρια των ανασκαφών της Αρχαίας Θουρίας.