Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012 04:21

Μουσικοχορευτική παραγωγή με κορυφαίους καλλιτέχνες απόψε στην Αρχαία Μεσσήνη

Γ. Δαβίλλας, Π. Αλευράς, Στ. Αναστασόπουλος, Β. Κατσάνη Γ. Δαβίλλας, Π. Αλευράς, Στ. Αναστασόπουλος, Β. Κατσάνη

«ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»
Μουσικοχορευτική υπερπαραγωγή, με συντελεστές τους κορυφαίους ερμηνευτές και μουσικούς της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και με τίτλο «Μεσσήνιοι στον κόσμο. Παγκόσμιες μουσικές διαδρομές. Ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο», θα παρουσιαστεί απόψε στο στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Είμαι μια παραγωγή της εταιρίας «Ανάπλους», με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Μεσσήνιο διεθνώς γνωστό μουσικό Χρίστο Τσιαμούλη. Η παραγωγή ετοιμάζεται από τον Φεβρουάριο του 2011, ενώ τόσο οι συντελεστές όσο και η εταιρία παραγωγής έχουν παραιτηθεί κάθε αποζημίωσης. Η είσοδος του κοινού θα είναι ελεύθερη και θα γίνεται μόνο από την Αρχαία Μεσσήνη (όχι την Αρσινόη).
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε χθες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, η εκπρόσωπος της «Ανάπλους» Βασιλεία Κατσάνη και ο πρόεδρος του νομικού προσώπου «Αρχαία Μεσσήνη», Γιώργος Δαβίλλας.
Η κ. Κατσάνη σημείωσε ότι οι θεατές θα ταξιδέψουν, μουσικά και οπτικά, στις περιοχές όπου βρέθηκαν Μεσσήνιοι, στην Ελλάδα και τον κόσμο, από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας. Οι βασικοί συντελεστές, με τον Χρίστο Τσιαμούλη, είναι η Ορχήστρα και Χορωδία του Τμήματος Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών, υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση του Ανδρέα Τσεκούρα (ορχήστρα) και της Κατερίνας Παπαδοπούλου (χορωδία) και ο σκηνοθέτης – συγγραφέας Σταμάτης Τσαρουχάς.
Η παράσταση θα γίνει από 40μελές μουσικό σύνολο που πλαισιώνουν οι καλλιτέχνες - σολίστ: Κώστας Γεωργούλης, βιολί. Κώστας Κοπανιτσιάνος, κλαρίνο. Κώστας Καλατζάκης, λαούτο. Χάρης Λαμπράκης, νέι. Πάνος Δημητρακόπουλος, κανονάκι. Σωκράτης Σινόπουλος, πολίτικη λύρα. Ανδρέας Τσεκούρας, ακκορντεόν, κόντρα μπάσο
Τραγουδούν οι Μπάμπης Τσέρτος, Λάκης Χαλκιάς, Παντελής Αναστασόπουλος, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Καίτη Κουλλιά, Σοφία Παπάζογλου και το μουσικό σύνολο Encardia (Κώστας Κωνσταντάτος τραγούδι, κρουστά. Ναταλία Κωτσάνη τραγούδι, μαντολίνο, κιθάρα. Βαγγέλης Παπαγεωργίου τραγούδι, ακκορντεόν). Αφήγηση: Χρήστος Λιακόπουλος, ηθοποιός
Συμμετέχουν όμιλοι χορευτών από το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας (Διδασκαλία: Τάσος Μίχος), Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης (Διδασκαλία: Χριστίνα Ζαμπαθά), Λαογραφική Εστία Τρίπολης (Διδασκαλία: Βασίλης Παναγόπουλος).
Το μουσικό ρεπερτόριο έχει σαν κέντρο του τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, εμπλουτίζεται με ήχους – λόγια και μουσική – από την Καππαδοκία και τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, τη Μακεδονία και την Αιτωλοακαρνανία, την Κεφαλονιά και την Κάτω Ιταλία, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τα Κύθηρα, τα παράλια της Μικράς Ασίας και, τέλος, με μουσικά ακούσματα της ελληνικής – μεσσηνιακής διασποράς στις Η.Π.Α., την Ωκεανία, την Αφρική, την Ευρώπη. 
Συμπληρωματικά θα προβληθούν μονταρισμένες εικόνες και βίντεο, από αρχεία αλλά και σημερινές λήψεις, που δηλώνουν την ακρίβεια του μουσικού ταξιδιού, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Τσαρουχά. Παράλληλα, θα γίνουν αναγνώσεις ιστορικών και λογοτεχνικών κειμένων από τον ηθοποιό Χρήστο Λιακόπουλο, που θα φορτίζουν ή αποφορτίζουν την ατμόσφαιρα των ιστορικών γεγονότων που οδηγούσαν ανά τους αιώνες τους Μεσσηνίους-Πελοποννησίους και ευρύτερα τους Έλληνες στη μετανάστευση.
Συμβολή έχουν στην  έρευνα πηγών και παραχώρηση αρχειακού υλικού οι Γιάννης Λύρας, συντ. εκπαιδευτικός, τα Γ.Α.Κ. - Αρχεία Νομού Μεσσηνίας με την Αναστασία Μηλίτση –Νίκα και το Αρχείο Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών.
Η σκηνοθεσία του βίντεο της έναρξης, με αναφορές στο έργο του καθηγητή Πέτρου Θέμελη και τη σημασία της εκδήλωσης από εκπροσώπους της πολιτικής, επιχειρηματικής, διπλωματικής και πνευματικής ζωής της χώρας, με επίκεντρο τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο, έχει γίνει από το σκηνοθέτη Θοδωρή Κωνσταντόπουλο.
Πάντως η κ. Κατσάνη σημείωσε ότι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή η εκδήλωση κινδύνευσε να ακυρωθεί, γιατί η Περιφέρεια Πελοποννήσου διέθεσε τελικά τη μισή επιχορήγηση από αυτή που είχε δηλώσει ότι θα χορηγήσει για την κάλυψη δαπανών που αφορούν τον εξοπλισμό της παράστασης. Ωστόσο το ποσό που έλειπε προσφέρθηκε τελικά από το ίδρυμα Γιάννη Λάτση.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αλευράς απάντησε ότι η Περιφέρεια δεν ήταν δυνατόν να διαθέσει περισσότερα από 5.000 ευρώ μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση, όταν μάλιστα υπάρχουν  Δήμοι της Μεσσηνίας που δεν διέθεσαν καθόλου χρήματα.
Τέλος τόσο ο δήμαρχος κ. Αναστασόπουλος όσο και ο κ. Δαβίλλας διαβεβαίωσαν ότι αυτή τη φορά δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα στην Αρχαία Μεσσήνη, διότι έχει δημιουργήσει ένας καινούργιος και μεγάλος χώρος στάθμευσης.
Στ.Μ.