Σάββατο, 04 Μαϊος 2019 21:30

Εκδήλωση για τα διατηρητέα της πόλης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ “ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ”
Εκδήλωση-συζήτηση για τα διατηρητέα κτήρια της πόλης και τη σημασία τους διοργανωνει η Ομάδα “Πάμε Βόλτα” την Κυριακή 5 Μαϊου,στις 7:30μμ, στο cafe-bar Bistroteca.

Στην Kαλαμάτα, υπάρχει ένας πλούτος κτιρίων παλαιότερων εποχών- παρά την μεταπολεμική ανοικοδόμηση και την καταστροφή από τους σεισμούς- που την καθιστούν ιδιαίτερη αρχιτεκτονικά.

Ωστόσο, στη σημερινή οικονομική συγκυρία, τα προβλήματα είναι οξυμμένα: η πολυιδιοκτησία, τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη, η χρονική καθυστέρηση στην έκδοση των πολεοδομικών αδειών για τα διατηρητέα και τα μεγάλα έξοδα ανακαίνισης τέτοιων κατασκευών μετατρέπουν πολλά από τα κτήρια αυτά σε εγκαταλειμμένα κι αυτό είναι το τελευταίο στάδιο πριν από την κατάρρευσή τους.

Για την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό της πόλης μας, είναι απαραίτητο να αναστραφεί αυτή η κατάσταση. H Oμάδα πάμε βόλτα,συμβάλλοντας στον προβληματισμό προς αυτή την κατεύθυνση, οργανώνει εκδήλωση, με ομιλητές τους αρχιτέκτονες, Μανώλη Οικονόμου και Κική Μουντανέα. Το συντονισμό της συζήτησης θα έχει η επίσης αρχιτέκτονας, Σταυριανή Πουρναρά.

Ο Μανώλης Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Αιγυπτιώτες και μεγάλωσε στη Νιγηρία. Έχει σπουδάσει πολιτισμολογία, διακοσμητική και αρχιτεκτονική. Εργάστηκε στο Atelier66 των Σουζάνα και Δημήτρη Αντωνακάκη καθώς και στο γραφείο Μιχάλης Φωτιάδης και Συνεργάτες, όπου ήταν μέλος της ελληνικής ομάδας μελέτης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Από το 2010 έως και το 2016 ήταν αρχισυντάκτης στο αρχιτεκτονικό e-περιοδικό GreekArchitects και στο web κανάλι Gratv. Από το 2017 εργάζεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο Elastic Architects, είναι ιδρυτικό μέλος και αρχισυντάκτης του αρχιτεκτονικού ηλεκτρονικού περιοδικού Archetype.gr. Έχει επιμεληθεί την σκηνοθεσία, τη φωτογραφία καθώς και την παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών, αφιερωμάτων, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ταινιών αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.

Η Κική Μουντανέα είναι αρχιτέκτονας στην Καλαμάτα, με μεταπτυχιακές σπουδές στην πολεοδομία. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στην ιστορία της πόλης και στη σχέση της με την αρχιτεκτονική. Παράλληλα, συνεργάζεται με την Monumenta, υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία της Αθήνας, με θέμα "Τα μνημεία είναι γύρω μας" και "Καταγράφω ένα παλιό κτήριο, ανακαλύπτω την ιστορία του", στο πλαίσιο του έργου "Τεκμηρίωση και ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα". Ανήκει στην οργανωτική ομάδα του προγράμματος ''Καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ου αιώνα στην Καλαμάτα''.