Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 12:06

Π. Θέμελης: Ομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μελβούρνης

Π. Θέμελης: Ομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μελβούρνης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ
Ομιλία με θέμα την Αρχαία Μεσσήνη πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, στο ελληνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Μελβούρνης, σε εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμήν του η Παμμεσσηνιακή Αδελφότητα « Ο Παπαφλέσσας», στο πλαίσιο της επίσκεψης του καθηγητή στη Μελβούρνη...

Στην κατάμεστη από Μεσσήνιους,  Έλληνες και Αυστραλούς αίθουσα του Μουσείου, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης έδειξε βίντεο και φωτογραφίες για την Αρχαία Μεσσήνη αποσπώντας πολλές φορές χειροκροτήματα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο τέλος της εκδήλωσης, ο οργανωτικός Γραμματέας της Αδελφότητας, Απόστολος Σουγλέρης, ανήρτησε μία φωτογραφία του κ. Θέμελη με τον χαρακτηρισμό “rock star”.

Την Κυριακή, η αποστολή εκκλησιάστηκε στο Μοναστήρι Άξιον Εστίν, όπου συναντήθηκαν με  γνώριμους του κ. Θέμελη από το Μαυρομμάτι Ιθώμης. Ακολούθησε συζήτηση με τα μέλη της Αδελφότητας, με θέμα «Μεσσηνία: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», στο ιδιόκτητο κτίριο του «Παπαφλέσσα». Στο πάνελ συμμετείχαν και έξι Διοικητικά Συμβούλια άλλων συλλόγων, ενώ η -επίσης ευρηματική- αφίσα του συνεδρίου απεικόνιζε την  Αφροδίτη από την Αρχαία Μεσσήνη και δίπλα της τη Μαρία Κάλλας.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο Γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, Παναγιώτης Μπαζίγος, μίλησε για το ρόλο και τους σκοπούς της Αμφικτυονίας.

Αναφέρθηκε στη συνεργασία της με τους Μεσσηνιακούς Συλλόγους από τις 5 Ηπείρους- αποτέλεσμα των οποίων ήταν η επίσκεψη του κ. Θέμελη στην Αδελαΐδα και  Μελβούρνη αλλά και του σκηνοθέτη, Μπάμπη Τσόκα στην Αδελαΐδα.

Μίλησε, επίσης, για τη  συνεργασία και τον εθελοντισμό που αναπτύσσει η Αμφικτυονία με τα Θεατρικά Σχήματα, του Συλλόγους και άλλους ιδιώτες  της Μεσσηνίας, την παραγωγή των κινηματογραφικών έργων με τον κ. Τσόκα και την καινούργια παραγωγή του «ΖΟΡΜΠΑ», με την προσδοκία «το έργο αυτό, που παρουσιάζει την ελληνική ψυχή, τη Μεσσηνία και την Ελλάδα, να ταξιδέψει στον κόσμο».

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης,  προσφέρθηκαν μεταξωτά καλαματιανά μαντήλια, προσφορά της Αμφικτυονίας, ως αναμνηστικά στους προέδρους και τα μέλη.

Ακολούθησε ακόμη μία διάλεξη του κ. Θέμελη για την Αρχαία Μεσσήνη με νέα θέματα, «από τα τεράστια αποθέματα αγάπης και γνώσης του αντικειμένου που έχει, χωρίς οι παρευρισκόμενοι να κουραστούν, αφού στο τέλος οι ερωτήσεις  για περισσότερη πληροφόρηση δεν τελείωναν, εκφράζοντας έτσι, οι ομογενείς, την τεράστια αγάπη που έχουν για την Ελλάδα, την οποία δεν διαπραγματεύονται με τίποτα και δεν δέχονται κανέναν συμβιβασμό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει  στο Δελτίο Τύπου η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία.