Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 22:07

"Από το Α ως το Ω του κινηματογραφικού λεξιλογίου"

"Από το Α ως το Ω του κινηματογραφικού λεξιλογίου"

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Δύο καταξιωμένους σκηνοθέτες από την Ιταλία, τον Mario Brenta και την Karine De Villiers, φέρνει στην Καλαμάτα το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ, που είναι ο διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, προκειμένου να μιλήσουν σε διήμερο σεμινάριο, την Πέμπτη και την Παρασκευή 18 και 19 Ιούλη 2019, με θέμα "Από το άλφα ως το ωμέγα του κινηματογραφικού λεξιλογίου (η κλασική δομή διήγησης, το ντοκιμαντέρ, η πειραματική πρωτοπορία)". Το σεμινάριο είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθεί στο χώρο τέχνης Α/49, στην οδό Αναγνωσταρά, στο ύψος του Πνευματικού Κέντρου, ενώ θα πλαισιωθεί με την προβολή ντοκιμαντέρ των δύο σκηνοθετών από την Ιταλία...

Σύμφωνα με το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, “το σεμινάριο, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δίκτυο ΕλληνοΪταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας, θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Α49 (Αναγνωσταρά 49). Παράλληλα, μετά τις εργασίες του σεμιναρίου, και τις δυο ημέρες, θα προβληθούν αντίστοιχα τα ντοκιμαντέρ των δύο εισηγητών "The Cat's Smile" και “Calle de la Pietà”

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

Η είσοδος στην προβολή του ντοκιμαντέρ είναι ανοιχτή.

Οποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (με θέμα: Συμμετοχή στο σεμινάριο, όπου θα αναγράφει ονοματεπώνυμο και στοιχεία επικοινωνίας).

Πρόγραμμα 

Πέμπτη 18/07

19:00-21:00 Σεμινάριο

21:00-22:00 Προβολή Ντοκιμαντέρ  "The Cat's Smile"

«Το χαμόγελο της γάτας» είναι μια παρατηρητική ματιά στην πραγματικότητα  όπως αυτή αποτυπώνεται στους δρόμους των πόλεων - μια εικόνα που υποδηλώνει την κρίση και την παρακμή της δυτικής κοινωνίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Μια εικόνα μεταξύ ακραίου πλούτου και ακραίας φτώχειας, ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση.

Παρασκευή 19/07 

19:00-21:00 Σεμινάριο

21:00-22:00 Προβολή Ντοκιμαντέρ “Calle de la Pietà”  

Το ντοκιμαντέρ "Calle de la Pietá" είναι το χρονικό των τελευταίων ημερών του  Τιτσιάνο Βετσέλλιο, του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης, (1488 -1576) που στις 26 Αυγούστου 1576 αφήνει την τελευταία του πνοή ζωγραφίζοντας στην Calle de la Pietà στη Βενετία (θύμα, μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους της επιδημίας πανώλης που έπληξε την ιταλική πόλη εκείνη την περίοδο).  

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Mario Brenta

Βενετός, σκηνοθέτης κινηματογράφου, καθηγητής κινηματογραφίας στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα, στο ACT Πολυμέσων της Τσινετσιτά και στο Ipotesi Cinema, το κινηματογραφικό εργαστήρι που ίδρυσε ο Ermanno Olmi με τον οποίο συνεργάστηκε από την αρχή.

Ενεργός και στο χώρο των fiction αλλά και των ντοκυμαντέρ, πραγματοποίησε διάφορα κινηματογραφικά έργα - ανάμεσα στα οποία Barnabo delle montagne, Maicol, Vermisat, Robinson in laguna, Jamais de la vie!, Effetto Olmi - που όλα κατέκτησαν πολυάριθμα βραβεία στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ: Καννών, Βενετίας, Βερολίνου, Λοκάρνο, Μοντρεάλ...

Στο χώρο της τηλεόρασης, ποικίλες συνεργασίες με την RAI, France2, Arte/La sept.

Karine de Villiers

Γεννήθηκε στο Quito του Εκουαδόρ, πτυχιούχος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στις Βρυξέλλες. Και μ'αυτή την ευκαιρία συναντά τον ντοκουμεταρίστα Henri Storck που θα ανάψει το πάθος της για τον κινηματογράφο.

Το 2010 αρχίζει τη συνεργασία της με τον

Mario Brenta με τον οποίο θα πραγματοποιήσει πολυάριθμα φιλμ: Calle de la Pietà, Agnus Dei, Corpo a Corpo, Delta Park και το πιό πρόσφατο Il sorriso del gatto. Σήμερα είναι αντιπρόσωπος στο Centro dell'Audiovisivo στις Βρυξέλλες για την προώθηση του κινηματογράφου ντοκυμαντέρ, είναι αντιπρόεδρος του ARRF και πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής Cineastes Associés”.