Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 14:04

Μουσική παράσταση με τον Franco Tommasi σε τραγούδια της Κάτω Ιταλίας

Μία μουσική παράσταση του Ιταλού Φράνκο Τομάσι (Franco Tommasi) με τίτλο “Τραγούδια της Νότιας Ιταλίας: λόγιες και λαϊκές Παραδόσεις” θα φιλοξενηθεί αυτήν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στον προαύλιο χώρο, δίπλα από την πισίνα του ξενοδοχείου Elysian Luxury Hotal & Spa, στην δυτική παραλία της Καλαμάτας...

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Agencia Consolare Onoraria di Kalamata σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στην παράσταση, ο Φράνκο Τομάσι εναλλάσσει μουσικά κομμάτια και ομιλία για την μουσική παράδοση της Νότιας Ιταλίας, εμβαθύνοντας στο πώς η ιστορία της μουσικής είναι συνυφασμένη με το λόγιο και το  λαϊκό περιβάλλον. Τα μουσικά κομμάτια που θα ερμηνεύσει, περιλαμβάνουν κλασσικές ναπολιτάνικες βιλανέλες (Villanelle napoletane), τραγούδια από την αγροτική παράδοση της Campania και του Salento (σε διάλεκτο Ρομάντζο και Γκρεκάνικο) και κλασικά ναπολιτάνικα τραγούδια.

Ο Franco Tommasi  γεννήθηκε το 1957, στο  χωριό  Calimera  (Puglia,  Ιtalia),   μια ελληνόφωνη  περιοχή του Salento. Είναι καθηγητής   Πληροφορικής στο Πανεπιστημίο του Salento, ενώ από μικρός καλλιέργησε το πάθος του για τις μουσικές παραδόσεις της Νότιας Ιταλίας. Είναι ένας από τους ιδρυτές (1991) του πρώτου συγκροτήματος   λαϊκής μουσικής “Canzoniere  di  Terra   d'Otranto” από το Salento.
Το μουσικό  ρεπερτόριο  του συγκροτήματος περιελάμβανε εργατικά,   ερωτικά  τραγούδια, σε διάλεκτο και Pizzica (Πίτσικα), δίνοντας έτσι ζωή στην παραδοσιακή μουσική του Salento.

Το 1994 ηχογράφησαν σε CD το “Bassa Musica” για την θεραπευτική μουσική (Pizzica) του ταραντισμού στην Νότια Απουλία. Πρόκειται για το πρώτο CD με αυτό το είδος μουσικής, η οποία χαρακτηρίστηκε ως “μια σημαντική δουλειά για την ιστορία της μουσικής παράδοσης του Salento”.
Το συγκρότημα συμμετείχε επίσης στην πραγματοποίηση μέρους του soundtrack, στο φιλμ του Edoardo Winspeare, “Pizzicata”, αφιερωμένο στο φαινόμενο του ταραντισμού.

Μετά την διάλυση του συγκροτήματος (1996) o Franco Tommasi αφιερώθηκε στο κλασικό Ναπολιτάνικο τραγούδι και με την σύσταση του ‘Trio Percorda’ (κιθάρα, φωνή, μαντολίνο και κοντραμπάσο) συνεχίζει να δίνει συναυλίες αφιερωμένες στο ναπολιτάνικο ρεπερτόριο, με τραγούδια από το 1500 έως και σήμερα.