Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 10:27

Προβολή ντοκιμαντέρ και διαμαρτυρία για το κλίμα σήμερα στην Καλαμάτα

FRIDAYS FOR FUTURE KALAMATA
Την ταινία του Λεονάρντο ντι Κάπριο «Η Ενδέκατη Ωρα» (“The 11th Hour”) προβάλλει απόψε Παρασκευή (20/09) στις 20:00, στον χώρο του (Μπενάκη 11) το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με τη νεανική περιβαλλοντική οργάνωση “Fridays For Future Κalamata”, που διοργανώνει πορεία διαμαρτυρίας για την κλιματική αλλαγή, σήμερα στις 13:00, από την Πλατεία 23ης Μαρτίου... 

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στο  πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητοποιήσεων (20-27 Σεπτεμβρίου) με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του Παγκόσμιου Συμφώνου για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών, την προσεχή Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.
Της προβολής θα προηγηθεί εισαγωγική ομιλία από μέλη της οργάνωσης “Fridays For Future Κalamata”.

Η ταινία “The 11th Hour” (ΗΠΑ2007, 95') «ευελπιστούμε να ευαισθητοποιήσει και να προβληματίσει το κοινό, και ιδιαίτερα τους νέους, καθώς η ζημιά που έχουμε προκαλέσει στον πλανήτη μας, το σπίτι μας, θεωρείται πλέον ανεπανόρθωτη…», αναφέρει στο δελτίο Τύπου το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ.

Η ταινία
Η Ενδέκατη Ώρα της Ανθρωπότητας έφτασε: Ξηρασίες. Λιμοί. Έντονες πλημμύρες. Ασυνήθιστα υψηλές βροχοπτώσεις. Θύελλες. Όξινη βροχή.

Ο υψηλότερος μέσος όρος θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Συγκλονιστικές εικόνες από πλημμύρες, πυρκαγιές, τυφώνες όπως επίσης και από το λιώσιμο των πάγων αλλά και τα βουνά τοξικών αποβλήτων και σκουπιδιών μας πολιορκούν τον πλανήτη Γη. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο συμμετέχει στην παραγωγή και την αφήγηση του καταπληκτικού αυτού αφιερώματος για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του πλανήτη μας αλλά και παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δράσουμε.

Οι τελευταίες στιγμές αντίδρασης είναι τώρα και όλοι πρέπει να δράσουμε προκειμένου να σταματήσουμε τη συνεχιζόμενη καταστροφική πορεία του πλανήτη μας, ώστε το μοναδικό μας μπλε πλανήτη να τον απολαύσουν και οι επόμενες γενεές!

Το κίνημα “Fridays For Future”
Το μαθητικό κίνημα “Fridays For Future: Παρασκευές για το Μέλλον”- ορμώμενο από την πρωτοβουλία μιας Σουηδέζας μαθήτριας, της Greta Thunberg, που κάθε Παρασκευή απείχε από το σχολείο προκείμενου να διαμαρτυρηθεί για τα ελλιπή μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο- ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες, με εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες για την κλιματική καταστροφή, οι οποίες πολύ γρήγορα μετατράπηκαν σε μαζικές πορείες.
Έκτοτε, έφηβοι και νέοι όλου του κόσμου, επί το πλείστον μαθητές και φοιτητές, συστρατεύθηκαν υπό το περιβαλλοντικό κίνημα «Fridays for Future».

Μέχρι τον Μάρτιο του 2019 είχαν δημιουργηθεί παραρτήματα του κινήματος σε περισσότερες από 100 χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Στόχος του οικολογικού κινήματος είναι να πιέσει τις κυβερνήσεις να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποτρέψουν τις καταστροφικές κλιματικές αλλαγές…

Στην Καλαμάτα, με το σύνθημα "η αλλαγή έρχεται από αυτούς που πιστεύουν σε αυτήν" διοργανώνεται  για πρώτη φορά η δράση "Εβδομάδα Κλιματικής Δικαιοσύνης" (20-28 Σεπτεμβρίου) από το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα “Fridays For Future Kalamata”.  Η  "Εβδομάδα Κλιματικής Δικαιοσύνης" εντάσσεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας εβδομάδας Climate Justice Week, όπου περιβαλλοντικές ομάδες από όλο τον κόσμο θα δράσουν ενεργά για τη σωτηρία του πλανήτη. Το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα “Fridays For Future Kalamata” διοργανώνει μια σειρά δράσεων, έχοντας ως στόχο τόσο την προώθηση των αιτημάτων του περιβαλλοντικού κινήματος για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής Fridays For Future, όσο και την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των κατοίκων της πόλης, ξεκινώντας, σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, με συγκέντρωση και πορεία στη μία μετά το μεσημέρι (13:00) στην Πλατεία 23ης Μαρτίου. Τα μέλη του κινήματος καλούν τους μαθητές και τους κατοίκους της πόλης να συμμετάσχουν στην πρώτη πορεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή και το σύστημα που την υποστηρίζει.

“Με αιτήματα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να κρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, να εξασφαλιστεί κλιματική δικαιοσύνη και ισότητα και να εισακουστεί η παγκόσμια επιστημονική γνώμη, διαδηλώνουμε για ένα καλύτερο βιώσιμο μέλλον, όπου η προστασία της ζωής και του πλανήτη θα έχει τον πρώτο λόγο”, τονίζουν.