Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 10:45

Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση για την πρόληψη κατά του καρκίνου του στήθους

Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση για την πρόληψη κατά του καρκίνου του στήθους

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/10
Εκδήλωση και προβολή ντοκιμαντέρ για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού, πραγματοποιεί την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 21:00, στον χώρο του (Μπενάκη 11), το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας σε συνεργασία με το σύλλογο Ξαναρχί-ΖΩ…

Θα προβληθεί η ταινία «Βυζιά» (Boobs). Μετά την προβολή θα ακολουθήσει τοποθέτηση από τη γυναικολόγο - μαιευτήρα Φωτεινή Δεμπεγιώτη, και συζήτηση με τους παρευρισκόμενους. Εκ μέρους του Συλλόγου Ξαναρχί-Ζω, η πρόεδρος, Πολιτίμη Κυπραίου, θα μιλήσει για την πρόληψη του καρκίνου του στήθους.

Στόχος της εκδήλωσης, να υπενθυμίσει σε όλες τις γυναίκες ότι πρέπει να εντάξουν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στη ζωή τους, να αγαπήσουν και να φροντίσουν περισσότερο τον εαυτό τους, να αντικαταστήσουν το φόβο για την ασθένεια με επιλογές που προάγουν την υγεία.

Η ταινία
Το ντοκιμαντέρ «Βυζιά» είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης της ιδέας της ανθρωπολόγου Λιόπης Αμπατζή με την Ανιές Σκλάβου και τον  Στέλιο Τατάκη στη σκηνοθεσία. Η Λιόπη Αμπατζή είχε ήδη ασχοληθεί με το γυναικείο σώμα, και κυρίως το στήθος, στο διδακτορικό της, το οποίο εκδόθηκε σε βιβλίο “Ποτό για παρέα”, και στη συνέχεια υπήρξε η βάση για ένα ντοκιμαντέρ για τα μπαρ κονσομασιόν. Μέσω αυτού είδε τη “δύναμη” της κινούμενης εικόνας.

Όταν η ίδια διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, η ιδέα της να δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ για το στήθος ενισχύθηκε, μετουσιώνοντας το προσωπικό της βίωμα σε έρευνα. Η Λιόπη Αμπατζή έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του στήθους στις αρχές του 2018, σε ηλικία 47 ετών, έναν περίπου μήνα μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Ο Σύλλογος ‘Ξαναρχί-ΖΩ’
Ο Σύλλογος Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτας ‘Ξαναρχί-ΖΩ’, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 2009 και αποτελείται από τακτικά και αρωγά μέλη. Διέπεται από την πίστη ότι η συνάντηση με τον καρκίνο είναι μια σημαντική εμπειρία, η οποία όμως μπορεί να είναι και αρχή νέων πραγμάτων, νέων σκέψεων, νέων στάσεων ζωής, νέων συνηθειών και όχι οπωσδήποτε τέλος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και αναπόφευκτο.

Στόχοι του Συλλόγου:
Α:Η αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών του και η εξασφάλιση μια τέλειας και όσο το δυνατόν ολοκληρωμένης αποκαταστάσεως (rehabilitation).
Β: Η ψυχολογική προετοιμασία όσων πρόκειται να υποβληθούν σε οποιασδήποτε μορφής θεραπεία για την αντιμετώπιση κάποιας μορφής καρκινώματος και η υποδοχή των καινούργιων καρκινοπαθών, για να μπορέσουν να προετοιμαστούν στην αντιμετώπιση των αναγκών της μελλοντικής καθημερινής ζωής του καρκινοπαθούς.
Γ. Η συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες γιατρούς ογκολόγους, των Νοσοκομειακών, Πανεπιστημιακών ή μη ιδρυμάτων και όλων των θεραπευτηρίων εν γένει Δημοσίων ή ιδιωτικών, με σκοπό την άμεση επαφή ιατρού και ασθενούς, την ενημέρωση και την προσαρμογή στα σύγχρονα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης.
Δ:Η καλλιέργεια πνεύματος συναδελφοσύνης, φιλίας και αγάπης μεταξύ των καρκινοπαθών ως και η δημιουργία ενός οικογενειακού μεταξύ τους περιβάλλοντος με την πιο πλατιά έννοια.
Ε: Η πληροφόρηση του κοινού για την κατάσταση και τους τρόπους βοήθειας και ενισχύσεως του καρκινοπαθούς και η ανάπτυξη στενών σχέσεων φιλίας με όλους εκείνους που θα ήταν διατεθειμένοι να συμπαρασταθούν στο έργο του Συλλόγου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Ξαναρχί-ΖΩ οργανώνει τακτικά ενημερωτικές εκδηλώσεις με τη μορφή ημερίδων, με εξορμήσεις σε διάφορα σημεία της πόλης διανέμοντας ενημερωτικά φυλλάδια κ.ά