Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 13:15

Στο "Βιβλιόπολις" ο Κώστας Αρκουδέας και οι "Επικίνδυνοι Συγγραφείς"

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Το νέο βιβλίο του Κώστα Αρκουδέα, «Επικίνδυνοι συγγραφείς», παρουσιάζουν στην Καλαμάτα οι εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο "Βιβλιόπολις", την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στις 19:00, στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Νικηταρά 3Α)...

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Κωστέας. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, Βασίλειος Μπαζάνης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και υπογραφή από τον συγγραφέα αντιτύπων του βιβλίου του.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Από την πληθώρα των απαγορευμένων βιβλίων που εμφανίστηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες νιώθει κανείς πως κάτι έχει αλλάξει. Λες και μια ομάδα προικισμένων με εξαιρετικές ικανότητες ανθρώπων έβγαλε ξαφνικά γλώσσα, αμφισβητώντας θέματα τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν ταμπού. Συγγραφείς που κρίθηκαν επικίνδυνοι και τιμωρήθηκαν από τους φύλακες της μιας και μοναδικής αλήθειας - της σιωπής των τυράννων. Αναιδείς Ρώσοι σαν τον Λέοντα Τολστόι και τον Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, αθυρόστομοι Ιρλανδοί σαν τον Όσκαρ Ουάιλντ και τον Τζέιμς Τζόυς, Λατινοαμερικάνοι αντάρτες σαν τον Πάμπλο Νερούδα και τον Χούλιο Κορτάσαρ, Νοτιοαφρικάνοι ακτιβιστές σαν τον Αντρέ Μπρινκ και τη Ναντίν Γκόρντιμερ, διαβόητοι αιρετικοί σαν τον Φραντς Κάφκα και τον Σαλμάν Ρούσντι, ασύδοτοι πορνογράφοι σαν τον Ντ. X. Λώρενς και τον Βλαντίμιρ Να-μπόκοφ, ψευδοπροφήτες του μέλλοντος σαν τον Άλντους Χάξλεϋ και τον Ρέυ Μπράντμπερυ, γνωστοί εξωμότες σαν τον Ηλία Πετρόπουλο.
Πέντε ήπειροι, τέσσερα είδη λογοκρισίας, τρεις χρόνοι, δύο αντίθετοι πόλοι και μια αρμαθιά από λογοτέχνες συνθέτουν αυτό το ευρηματικό παζλ. Η Τέχνη συγχωνεύεται με την πραγματικότητα σε έναν απέραντο κυματισμό. Οι ζωές των συγγραφέων εμφιλοχωρούν στα κείμενά τους σχηματίζοντας διαφορετικές στρώσεις ανάγνωσης, με συνέπεια να έχει κανείς την αίσθηση ότι διαβάζει όχι ένα αλλά πολλά βιβλία συγχρόνως. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βιογραφικά στοιχεία
Ο Κώστας Αρκουδέας ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με την έρευνα και ταξιδεύει με τη συγγραφή. Δημοσίευσε για πρώτη φορά το 1986 τη συλλογή ιστοριών «Άστον Μπομπ Μάρλεϋ να περιμένει». Στη συνέχεια εξέδωσε τη μίνι τριλογία «Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα» (1987) και το μυθιστόρημα με εγκιβωτισμένα διηγήματα «Το τραγούδι των τροπικών» (1988). Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα «Τα κατά Αιγαίον πάθη» (1994), «Ποτέ τον ίδιο δρόμο» (1999), «Ο πειρατής» (2003), «Ο Μεγαλέξανδρος και η σκιά του» (2004), «Ο αριθμός του Θεού» (2008) και «Παράφορο πάθος» (2013). Εξέδωσε ακόμα τις νουβέλες «Και πρόσεχε να μην πετρώσεις» (1996), «Και τώρα δεν είναι αργά» (2014), τη συλλογή διηγημάτων «Όλες οι μέρες Κυριακή» (2000), την επιλογή μικρών κειμένων «Τα σιγκλάκια» (2010) και το παραμύθι «Η πολύχρωμη σβούρα» (2013). Προσφάτως εξέδωσε τα βιβλία «Το χαμένο Νόμπελ – Μια αληθινή ιστορία» (2015), «Τα κατά Αιγαίον πάθη», σε ανανεωμένη επανέκδοση (2017) και «Επικίνδυνοι συγγραφείς» (2019).